ANALIZĂ. Răfuieli la vârful armatei ruse. În timp ce pe front situația e dezastruoasă, Șoigu și Gherasimov îl sabotează pe Prigojin și-l „curăță“ pe Surovikin

2
1287
Șoigu (stânga) și Gherasimov (dreapta) îi sabotează și îndepărtează pe toți cei considerați o amenințare pentru poziția lor de lideri ai armatei ruse și de principali consilieri militari ai lui Putin (centru)

Armata rusă e măcinată chiar la vârf de răfuieli meschine, care-i reduc și mai mult eficiența și așa scăzută pe câmpul de luptă, relatează într-o analiză amănunțită Dara Massicot, cercetător senior specializat pe probleme de apărare rusești la think-tank-ul american RAND Corporation. În timp ce rușii mor cu sutele zilnic în operațiuni prost concepute și executate, ministrul Apărării și șeful Statului Major General se ocupă de sabotarea celor pe care-i percep ca pe niște amenințări la funcțiile lor.

În cercul interior al puterii de la Moscova, o elită care i-a câștigat încrederea lui Putin luptă pentru supraviețuirea în funcții. Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și generalul Valerii Gherasimov, șeful Statului Major General, sunt cei care au acceptat, explică Dara Massicot, interferența masivă a lui Putin și a serviciilor secrete în planul inițial de invadare a Ucrainei, executat anul trecut.
A fost un dezastru total, dar cei doi n-au plătit cu funcția. Șoigu și Gherasimov au fost, subliniază specialista, chiar singurii din întregul lanț de comandă inițial care n-au fost demiși sau pensionați după eșecul din februarie-aprilie 2022. S-au menținut pe poziții, în fruntea armatei, atât datorită relației cu Putin, cât și capacității de a unelti.

Dara Massicot arată cum cuplul Șoigu-Gherasimov l-a „lucrat“ pe generalul Surovikin, încercând mai întâi să-l compromită, apoi – după ce nu au reușit acest lucru – să-l retrogradeze pe o poziție inferioară când a reușit să stabilizeze frontul și a fost decorat de Putin.
Acum are loc o altă operațiune de sabotaj, dar împotriva oligarhului Prigojin. E un război tăcut la vârful conducerii militare ruse, mercenarii Wagner fiind privați de muniție și de obuze de artilerie în bătălia pentru Bahmut. Zilele trecute, Prigojin s-a plâns într-un mesaj video public că ofițerului de legătură al Wagner la Cartierul General al armatei ruse din Rostov i-a fost retrasă legitimația și interzis accesul.

Mai jos, traducerea analizei făcute de cercetătoarea Dara Massicot, specializată în probleme militare rusești.

„Înalta conducere militară a Rusiei continuă să găsească timp pentru răfuieli meschine personale, pe fondul unor pierderi catastrofale pentru armată“

„Un fir rapid despre meschinăria din timpul războiului a înaltei conduceri militare a Rusiei – ministrul apărării Șoigu și, eventual, șeful Statului Major General, Gherasimov. Așa cum am mai remarcat, ei continuă să găsească timp pentru certuri meschine personale, pe fondul unor pierderi catastrofale pentru armata lor.

Un pic de context și apoi câteva exemple.  Șoigu și Putin sunt prieteni. Ei merg în vacanțe în Siberia și vânează, pescuiesc, fac grătar.  Cel puțin o dată a venit și Bortnikov (FSB). Șoigu este loial și cunoaște regulile. O caracteristică foarte apreciată într-un astfel de sistem.

În calitate de ministru al Apărării timp de 10 ani, Șoigu s-a asigurat că banii circulă către Armată și, bănuiesc, a lăsat în mare parte planificarea războiului și chestiunile operaționale ale primei invazii din Ucraina, în 2014, și în Siria, în 2015, pe seama Statului Major General.

Cu toate acestea, pentru „Operațiunea Z”, el și Gherasimov au fost de acord (sau nu au refuzat) să execute un plan de război defectuos, în mare parte pus la cale în secret și cu o puternică interferență a Kremlinului și a serviciilor de informații.

Se spune că Șoigu este ranchiunos, are o părere bună despre el însuși, înțelege PR-ul și este un funcționar birocratic experimentat, deoarece se află la Moscova de zeci de ani. El are un instinct de conservare foarte bine ascuțit.

Înainte de război, Gherasimov nu s-a prezentat public ca o persoană meschină sau răzbunătoare și nici nu este un actor politic.  Acestea fiind spuse, persoana sa publică este nedeslușită și ar putea fi diferit în spatele scenei. Bănuiesc că acum este schimbat, având în vedere traiectoria operațiunii lor.

După un an, aproape toți comandanții operaționali au fost eliberați din funcție, mutați în Siria sau, posibil, pensionați. De la comandanții districtelor militare în josul ierarhiei. Gherasimov și Șoigu, care poartă cea mai mare parte a responsabilității, sunt cruțați, din motive politice mai mari.

Incidentul mărunt numărul 1. Vă amintiți, în octombrie, când Surovikin a fost pus să țină discursuri publice și apoi acest videoclip bizar în care explica retragerea din Herson și cerea permisiunea de a continua într-un mod orchestrat? Foarte suspect pentru că niciun alt comandant înainte sau după Surovikin nu a trebuit să facă un astfel de caz public pentru decizii operaționale importante. În această ordine de idei, a fost făcut acest lucru pentru a pune responsabilitatea pe Surovikin, în cazul în care ar fi mers prost? Dar retragerea nu a mers prost, iar unitățile VDV (de parașutiști – n. red.) care au fost relocate din Herson luptă acum de-a lungul liniei frontului. Surovikin nu a fost învinuit și a rămas la comandă. Dacă acest videoclip a fost o încercare de discreditare sau de a-l face de râs de către Șoigu / Gherasimov, nu cred că a funcționat.

2. În decembrie, am crezut că contul de Telegram al Ministerului Apărării a fost dubios prin faptul că nu a pus mai mult în evidență medalia primită de Surovikin de la Putin și, în general, nu a vorbit cu adevărat despre el. Și se pare că așa a fost… În decurs de câteva săptămâni, Surovikin i-a fost subordonat lui Gherasimov. Pentru că, pentru Kremlin, o ofensivă prost concepută era preferabilă unei poziții defensive. Gerasimov a ordonat forțelor să pornească într-o ofensivă pentru care, în mod clar, nu erau pregătite.

3. Nu este nici măcar prima dată: în 2019, un jurnalist rus, Ilia Kramnik, a fost concediat de la publicația Izvestia după ce a criticat interviul lui Șoigu, care s-a lăudat pe sine în MK (Moskovskii Komsomoleț – n. red.). Șoigu și-a atribuit lui însuși meritele pentru reformele pe care predecesorii săi le-au executat.

4. Lui Șoigu îi place, de asemenea, să pară că merge pe front, așa cum s-a afirmat în acest videoclip. În realitate, a fost geolocalizat că se afla în apropierea graniței Crimeei, la 80 de kilometri de front în acel moment.

5. Ianuarie-martie. După ce Prigojin a lansat multiple insulte personale la adresa lui Șoigu, a familiei sale și a lui Gherasimov, șefii Ministerului Apărării au lucrat pentru a-l submina pe Prigojin refuzându-i dreptul de a mai recruta din închisori. Iar Prigojin îi acuză că i-au tăiat în mod deliberat muniția și artileria pentru Bahmut.

6. Săptămâna aceasta: Prigojin susține că reprezentantului său la Cartierul General operațional (probabil o referire la Rostov) i s-a anulat permisul de acces în clădire și nu a putut intra în clădire.

Gherasimov se află la Rostov, conducând operațiunea. Este foarte probabil ca el sau Șoigu să fi făcut acest gest meschin de a anula o legitimație.  Armata rusă se confruntă cu pierderi de ordinul sutelor de oameni pe zi, ofensivele sale de la Vuhledar au fost o debandadă, cu intrarea, în mod repetat, în câmpuri minate, și totuși, cumva, Gherasimov sau Șoigu au găsit timp să spună cuiva să retragă accesul la clădire pentru legitimația unui reprezentant Wagner. Dintre toate motivele pentru care să irosești timpul unor ofițeri de stat major într-un moment ca acesta.

Există probabil mai multe exemple. Nu cred că această ceartă meschină îl pune pe Șoogu în pericol din partea lui Putin. Nici Gherasimov nu iese grozav, din mai multe motive decât pot enumera. Ce mizerie. Peștele putrezește de la cap.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurația statului mafiot: dosare compromise, achitări scandaloase. Deviza lui Dan Voiculescu, transformată în realitate de regimul Iohannis

* FOTO. Aeronava de lux închiriată pentru zborul lui Iohannis spre Tokyo a făcut un ocol până la Sibiu, ca s-o ia și pe „doamna Carmen”!

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Turcescu: „PMP – partid mic, cu mulți tâmpiți”. Adoptat de clanul Pandele-Firea și îndrăgostit de AUR, Colonelul scuipă unde a lins

* Rușii au pregătit în Turcia lovitura de stat din Moldova. 80 de bărbați au fost instruiți să provoace dezordine și să genereze conflicte de stradă. Filmați la revenirea în Chișinău, agitatorii au devenit agresivi

2 COMENTARII

  1. 1916 s-a reîntors în Rusia. Din păcate pentru ei, liderii militari și politici ruși nu au studiat istoria reală a participării Rusiei la Primul Război Mondial pentru a înțelege consecințele manevrelor lor.

  2. „Dar retragerea (din Herson) nu a mers prost” – Adevărat, doar că nu a mers prost pentru că începuse cam cu 2 săptămâni mai înainte. Și fără ca Șoigu, Gherasimov, și Putin șă știe!!! Așa că Șoigu a fost pus într-o situație hilară – aprobarea unei retrageri care fusese aproape finalizată! Cine crede că poți trece peste Nipru (cu vreo 8 bacuri) 600 de tancuri, 2000 blindate diverse (MLI, TAB), 2400 de camioane 200 de tunuri și sisteme de artilerie reactivă, este copil.
    Păi și atunci cine a ordonat retragerea? Simplu: Troica Prigojin – Surovikin – Kadîrov!!! Pus în fața faptului împlinit Putin a hotărât că nu e cazul să ia în nume de rău nesupunerea: ”Troica” are cam 100.000 de oameni și nu-i bine să-i contrazici pe domnii Prigojin, Kadîrov și Surovikin. Astfel ministrului Șoigu a fost obligat să aprobe retragerea.
    Ce a urmat se cam știe. Surovikin este retogradat, pe Kadîrov îl cam dor rinichii iar Prigojin este lăsat fără muniție și pușcăriași…
    Păi, ia să vedem, mai sunt astea doar niște„răfuieli meschine”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.