Ambasada SUA ironizează Rusia: publică poze cu catedrale din Kiev între anii 996-1108 și, în paralel, cu o pădure sub care scrie „Moscova”

2
2669
Colajul publicat de Ambasada SUA la București după discursul în care Putin a acuzat că Ucraina este un stat inventat de Rusia

Pretențiile arogante ale lui Vladimir Putin, care a afirmat în discursul de acum două zile că Ucraina n-are dreptul la existență pentru că e un stat artificial, inventat de Rusia, au fost trollate fin de Ambasada SUA la București, printr-o poză care face trimitere la istoria reală, nu cea inventată de Kremlin.

Americanii au făcut un colaj cu două rânduri a câte patru fotografii. Pe cel de sus sunt prezentate patru așezăminte ortodoxe din Kiev: Biserica Desiatinna (din 996), Catedrala Sfânta Sofia (1011), Mănăstirea Vidubișci (1070) și Mănăstirea Sfântul Mihail cu cupolă de aur (1108). Pe rândul de jos este prezentată de patru ori aceeași poză: o cărare dintr-o pădure, sub care scrie „Moscova” și anii enumerați mai devreme.

Aluzia este străvezie: Kievul este (alături de Novgorod) adevăratul centru al civilizației ruse, și nu Moscova. Regatul Kievean, înființat de vikingi în Secolul al IX-lea, a fost primul mare stat rus. Însăși denumirea de “Rusia” provine, de fapt, de la numele primit de vikingi (“Rus’”) de la localnicii slavi.

Moscova a apărut în peisaj mult mai târziu, mai întâi ca o așezare restrânsă de cabane de vânătoare, apoi ca o localitate supusă mongolilor. Istoricii sunt de acord că stilul de viață și civilizația moscovită nu avea nimic în comun cu cosmopolitele Kiev și Novgorod. În timp ce acestea erau state înființate de vikingi, prospere și repere de civilizație ale timpului lor (Novgorod era chiar o democrație cu mult înaintea orașelor occidentale), Moscova era un ducat influențat de obiceiurile mongolilor cărora li se supunea. Ulterior, pe măsură ce puterea tătarilor a apus, Moscova s-a ridicat printr-o serie de prinți foarte cruzi, care moșteniseră stilul de a guverna al hanilor mongoli, de o violență ieșită din comun.

Vladimir Putin a afirmat luni, într-un discurs delirant, că Ucraina este un stat inventat, fabricat de Lenin și Stalin și căruia Rusia i-a făcut cadou teritorii. De ce a trebuit să fim așa generoși?, s-a întrebat dictatorul rus, justificând recunoașterea independenței pentru așa-zisele republici Donețk și Lugansk.

Fragmente din discursul în care Putin a contestat dreptul la existență al Ucrainei, despre care a afirmat că e un stat inventat

O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin de la Rusia. Înainte și după Al Doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrusciov a dăruit Crimeea. Așa a fost formată Ucraina.

De ce a trebuit să transferăm teritoriile care au fost parte a Imperiului Rus? De ce a trebuit să fim așa de generoși? Și după aceea să dăm dreptul acestor republici să plece? E o nebunie. (…)

Autoritățile Ucrainei au început să construiască țara negând tot ce ne unește. Nu ne uimește că în Ucraina a crescut numărul naționaliștilor și al fasciștilor care au pretenții teritoriale față de Rusia.

Autoritățile de la Kiev se comportă total neceremonios. Ne-au furat gazul și ne-au șantajat pentru tranzitul gazului.

Trebuie să înțelegem că Ucraina nu a avut o tradiție reală de de statalitate proprie, a copiat modelele altora. Nu s-a realizat o statalitate solidă.

Corupția, care este o problemă pentru multe țări, inclusiv pentru Rusia, în Ucraina mănâncă toate venele autorităților. Și, în 2014, au dus Maidanul până la lovitură de stat și s-au bucurat de susținerea Vestului. În 2014, costul era de un miliard de dolari pe zi de la ambasada SUA. Câți oameni nevinovați au murit?

Radicalii au organizat o adevărată teroare împotriva jurnaliștilor. Au urmat pogromuri și omucideri violente.

Țara este destrămată, aprope 6 milioane de ucraineni au fost nevoiți să plece afară pe locuri de muncă necalificate. În pandemie au plecat 60.000 de doctori și asistente“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Germania blochează Nord Stream 2, Rusia amenință: „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!”. Acum, prețul – deja umflat – e de aproape 800 de euro

* Delirul istoric al lui Putin. Minciunile prin care și-a justificat hăcuirea Ucrainei. I-a criticat chiar și pe Lenin, Stalin, Hrușciov și Gorbaciov, care au fost „prea generoși” cu Ucraina!

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

* Enorma hoție a PSD-istului Băluță: a supraevaluat ilegal veniturile Primăriei cu 17 milioane de euro, pentru putea cheltui „fără număr”!

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

Anunțul trist al lui Oreste: până în 2025 părăsește definitiv România. „Am sperat, dar în 2021 am înțeles că nu se poate. Am plâns…” / „Oamenii frumoși și liberi vor triumfa. Păcat că fără mine!”

Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

* Nu vă grăbiți cu relaxarea! Varianta Omicron BA.2 va aduce un nou val de morți, probabil mai mare decât cel produs de Omicron BA.1

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here