Alegeri în Franța, exit-poll: Macron pierde majoritatea în Parlament, extrema stângă și cea dreaptă vin pe locurile 2 și 3

1
502
Macron, între Le Pen și Mélenchon

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron (44 de ani), a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională (Parlamentul de la Paris), după al doilea tur al alegerilor legislative, desfăşurat duminică, 19 iunie. Macron va fi nevoit să caute alianțe pentru formarea majorității, misiune dificilă dat fiind că pe locurile 2 și 3 s-au clasat două partide extremiste – cel de stânga și cel de dreapta.

Sondajele la ieşirea de la urne consemnează o creștere puternică a extremei drepte, condusă de Marine Le Pen, transmite Agenția France Presse (AFP).

Dacă numărătoarea voturilor va confirma rezultatele exit-poll-urilor, ar fi un eşec major pentru președintele francez, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianţe pentru a-şi pune în aplicare programul politic.

Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună), a lui Macron, ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

În schimb, alianţa de stânga NUPES, condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon, ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a Opoziţiei.

Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen.

Dreapta tradiţională, altădată forța politică numărul 1 în Franța, va obţine în jur de 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ. Ar fi partenerul cel mai compatibil cu partidul lui Macron, iar împreună ar putea face majoritatea (cu condiția ca Ensemble să obțină măcar 230 de mandate).

Alegerile au fost marcate de un absenteism major, estimat la 53,5-54%. Prezenţa la urne a fost sub 47%, mai mică chiar și decât cea de la primul tur.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here