Agenția Europeană a Medicamentului „are îndoieli” privind eficacitatea unei a 4-a doze din vaccinul anti-Covid. Se caută informații noi și alte soluții

0
563
Marco Cavaleri, șeful departamentului pentru Strategia Vaccinurilor din EMA, spune că în acest moment nu sunt date care să recomande a patra doză de vaccin anti-Covid

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE “are îndoieli” privind utilitatea unei a patra doze de vaccin anti-Covid administrate oamenilor, care ar putea „supraîncărca” sistemul imunitar și duce la oboseală în rândurile populației, scrie Reuters.

Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor din Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), spune că în prezent nu sunt date care să susțină administrarea celei de-a patra doze de rapel și că instituția sa caută mai multe informații despre varianta Omicron, care se răspândește fulgerător în Europa.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în următoarele 6-8 săptămâni, peste 50% dintre locuitorii de pe continentul european se vor infecta cu Omicron, o tulpină a Covid mult mai contagioasă decât cele precedente.

Ipotetic, administrarea unui rapel la fiecare 4 luni prezintă riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la o oboseală psihică în rândurile populației, observă Marco Cavaleri.

Soluția este de a elabora un vaccin care să prevină și variantele viitoare ale Covid, pentru ca știința să nu fie doar reactivă la acest virus, iar aici se poate ajunge adunând cât mai multe date despre impactul tulpinii Omicron, pentru a înțelege mai bine virusul.

Responsabilul EMA spune că există discuții cu producătorii de vaccinuri, pentru cazul în care va fi nevoie de un vaccin modificat pentru a răspunde variantei Omicron, dar acest lucru se va decide doar printr-o acțiune coordonată la nivel global.

Cavaleri a explicat: „Utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, dar vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung. Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a preveni o variantă viitoare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Moartea fulgerătoare a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, din cauza unei bacterii. „Democrația a pierdut un campion”

* Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European, este o susținătoare a mișcării #Rezist din România

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (59) / Omul care prinde șoareci

* Ce mai face fugarul Mario Iorgulescu. ”Fizic este ciuruit, psihic este la pământ! Decât să stea în Italia ca la un fel de închisoare, ar prefera să vină în țară, să-și asume verdictul justiției”

* Putin le promite și celorlalți dictatori din țările ex-sovietice că-i ajută să rămână la putere în schimbul „alianței” cu Rusia, după modelul Belarus-Kazahstan

* Apelul intelectualilor ruși către Putin: „Dacă nu vom adera la NATO, ne vom transforma într-o provincie a Chinei”

* Surpriză: testul Covid din 16 decembrie al lui Djokovici apare negativ la verificarea făcută de „New York Times” și „Der Spiegel”! Australia investighează acum un fals în declarații al tenismenului sârb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here