Putin le promite și celorlalți dictatori din țările ex-sovietice că-i ajută să rămână la putere în schimbul „alianței” cu Rusia, după modelul Belarus-Kazahstan

0
3032
Putin în teleconferința cu ceilalți dictatori din țările ex-sovietice

Președintele rus Vladimir Putin le-a transmis luni celorlalți șefi din statele ex-sovietice că e gata să-i ajute și pe ei să se mențină la putere, după modelul Kazahstanului, dacă vor intra într-o „alianță“ cu Moscova, transmite agenția de presă Reuters. Putin a revendicat victoria asupra răsculaților din Kazahstan, înfrânți după ce trupele rusești au intervenit în forță în țara vecină.

Almaty, fosta capitală și cel mai mare oraș al Kazahstanului, a fost readus sub controlul regimului aflat la putere, iar situația s-a calmat. Protestele au început pe 2 ianuarie, când populația a răbufnit după ce prețul litrului de gaz lichefiat s-a dublat. Aparent, lucrurile au revenit la normal, Guvernul a repornit Internetul după ce tăiase conexiunile, magazinele s-au redeschis, mijloacele de transport în comun au început să circule din nou.

Bilanțul oficial al ciocnirilor între protestatari și forțele de ordine e de 164 de morți. Alți 2.200 de oameni au fost răniți. Numărul celor arestați nu se știe, dar depășește 3.000.
Putin a reluat discursul oficial al președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, acuzând o revoltă organizată de forțe din străinătate care ar fi trimis 20.000 de mercenari. Se evită astfel orice discuție despre eventuale nemulțumiri ale populației. Oficial, nu kazahii sătui de corupție și sărăcie s-au revoltat, ci au fost niște agenturi străine care au vrut să dea o lovitură de stat.

Putin le-a spus celorlalți dictatori că doar dacă rămân aproape de Rusia îi poate păstra la putere și interveni împotriva „teroriștilor”

Tokayev, un fost diplomat sovietic în vârstă de 68 de ani școlit la Moscova, care i-a urmat la tron lui Nazarbaiev (dictatorul Kazahstanului între 1990 și 2019), a chemat Rusia în ajutor. Putin a răspuns prompt și a desfășurat circa 3.000 de militari – trupe speciale și parașutiști.
Luni, președintele Rusiei i-a anunțat pe omologii săi din statele CSTO (organizație care reunește Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan) că s-a reușit “prevenirea subminării fundamentelor statului, degradarea completă a situației interne din Kazahstan și blocarea teroriștilor, criminalilor, jefuitorilor și altor elemente infracționale”.

Pornind de la acest punct, Putin le-a fluturat pisica participanților la discuție, avertizându-i că și ei se pot confrunta la un moment dat cu astfel de situații și, deci, ar fi bine să rămână aproape de Rusia, care-i poate ajuta să se mențină la putere: „Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre. Măsurile luate de CSTO au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie destabilizată acasă”.

Șeful statului rus și-a marcat astfel teritoriul, semnalizându-le occidentalilor că aceasta este sfera de influență a regimului său, unde va interveni militar de câte ori e nevoie pentru a și-o păstra.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta a încercat să dea o țeapă cu gecile de campanie, dar a pierdut procesul. Partidul său trebuie să plătească un milion de euro!

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Irinuca arată cât de bărbătește i-a dat papucii Dragnea: Mi-a trimis un SMS și pe urmă m-a blocat

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* Circarii din Parlament scapă nepedepsiți. Sancțiuni simbolice pentru comportamentul deviant al aleșilor

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (56) / La șosea

* Negocieri de formă, Rusia vrea război! Amenință că tratativele cu SUA pot fi sistate „abrupt”. Poftește la prada numită Ucraina. „Moscova nu va face niciun fel de concesii”

* Un faimos cântăreț de jazz din Kârgâzstan a fost bătut și torturat fiindcă ar fi participat la protestele din Kazahstan „pentru 200 de dolari”!

* Radu Paraschivescu, dezlănțuit: „Singura certitudine pe care o am este că Srdjan Djokovici este un idiot!”

* VIDEO. Simona Halep începe anul cu un turneu câștigat la Melbourne, înainte de Australian Open. Este primul triumf după 16 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here