Examenul de admitere la liceu – cunoscut pe vremuri sub numele “treapta I“, în timp ce examenul de admitere în clasa a XI-a era numit “treapta a II-a“ – ar putea fi reintrodus chiar de la anul, a anunát ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Examenul nu e obligatoriu, fiind la latitudinea conducerii liceelor dacă e organizat sau nu. Însă acest filtru e probabil să fie introdus de liceele bune și căutate, pentru a-și putea selecta elevii cei mai buni în condițiile în care examenul de Evaluare Națională este adesea fraudat sau de un nivel foarte scăzut.
Examenul de admitere la liceu se va organiza la sfârșitul clasei a VIII-a, dar înainte de Evaluarea Națională. Copiii care își depun dosarul la licee și trec examenul de admitere nu va trebui să mai susțină și Evaluarea Națională, a explicat ministrul.
Revenirea la sistemul examenului de admitere existent înainte de 1989 și încă o perioadă după aceea este cuprinsă în reforma sistemului preuniversitar de Educație inițiată de președintele Klaus Iohannis. Formulele încercate după ce s-a renunțat la examenele de admitere pe trepte au dat, pe rând, faliment.
PSD a înlocuit la mijlocul anilor 1990 examenul de admitere la liceu cu Evaluarea Națională, favorizând fraudarea masivă a testărilor și declinul meritocrației. Lua nota cea mai mare cine copia mai mult și nu cine învăța mai bine
PSD a contribuit decisiv la declinul meritocrației în sistemul de învățământ. Multă vreme, examenele de Evaluare Națională au fost fraudate masiv. Copiii le dau chiar în școlile unde au învățat, iar conducerile unităților de învățământ au tot interesul să raporteze rată de promovabilitate și medii cât mai mari, așa că elevii erau ajutați chiar de profesori sau lăsați să copieze.
De asemenea, includerea mediei din clasele de liceu în calculul notei care stabilea repartizarea la liceu ducea la fraude masive. Cadrele didactice au semnalat în mod repetat impostura și înșelăciunea, foarte des copiilor fiindu-le mărite artificial notele pentru a prinde „un loc la un liceu mai bun“. Nu mai departe de aprilie acest an, cadre didactice au semnat o petiție către minister, cerând introducerea examenului de admitere la liceu și renunțarea la ierarhizarea copiilor pe baza mediei din școala gimnazială. „Sunt școli în care această medie este crescută în mod artificial pentru a ajuta elevii la admiterea la liceu”, au arătat semnatarii scrisorii.
Acum 10 ani, ministrul Daniel Funeriu, din Guvernul Boc, a devenit urât de o întreagă generație de elevi, părinții lor și profesori când a introdus supravegherea video obligatorie la examenul de Bacalaureat și la Evaluarea Națională. PSD a instrumentalizat furia părinților și a copiilor, posturile de televiziune controlate de oligarhi purtând campanii virulente, care acuzau încălcarea drepturilor omului și “traumatizarea copiilor“ care „uită tot ce au învățat“ știind că sunt supravegheați video.
În realitate, sistemul de monitorizare împiedica fraudele, iar dimensiunea uriașă a acesteia s-a văzut imediat, pentru că promovabilitatea la Bacalaureat și Evaluarea Națională s-a prăbușit cu 20 de procente.
De ce a demarat acum președintele Iohannis reforma sistemului de Educație: nu mai are nimic de pierdut, pentru că peste 3 ani îi încetează mandatul
Președintele Iohannis, aflat la ultimul mandat, a demarat această reformă nepopulară a sistemului de învățământ și pentru că nu mai depinde voturile electoratului pentru o eventuală realegere. Fără această grijă, el are 3 ani la dispoziție să pună pe picioare promisul proiect “România educată“.
Acum au apărut deja, din nou, așa-ziși specialiști în educație și militanți pentru drepturile copiilor care spun că reintroducerea examenului de admitere va traumatiza bieții elevi puși sub presiune și că va favoriza corupția și industria meditațiilor.
Ministrul Cîmpeanu a subliniat, citat de HotNews, că examenele de admitere la liceu nu vor fi obligatorii, decizia fiind descentralizată, la latitudinea conducerii unităților respective de învățământ: „Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe. Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an care să fie supus dezbaterii și adoptat de parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022“.
Clarificări a adus și președintele Iohannis: “Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc – subliniez, care doresc – indiferent de rută – teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică“.
Toate examenele încep la aceeași oră. Cine nu reușește să intre la liceu va da Evaluarea Națională și va fi repartizat la liceele care rămân disponibile
Ministrul Cîmpeanu a intrat vineri în detalii, risipind multe dintre obiecțiile ridicate, interesat sau nu, de cei care atacă deja această reformă: „Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene – suntem în consultări cu experți în educație -, cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Ceilalți vor susține evaluarea națională și vor fi repartizați. Poate vom apela la o soluție ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a IX-a va lăsa 20-25 locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după Evaluarea Națională. Vă spun de acum, examenele de admitere la licee vor începe la aceeași oră în aceeași zi. Un elev nu va putea susține la două licee concurs de admitere“.
Fără a fi perfect, sistemul “treptelor” organizat până la mijlocul anilor 1990 era în cea mai mare măsură eficient în trierea elevilor pe baza meritocrației. Examenele de admitere se dădeau la liceul unde își doreau copiii să intre. Subiectele erau aceleași la nivel național și examenul începea la aceeași oră în toată țara. Copiii se pregăteau intens timp de 4 ani pentru aceste examene desfășurate, în proporție covârșitoare, în condiții de concurență cinstită, pentru că profesorii supraveghetori aveau tot interesul ca la liceul lor să intre cei mai buni elevi.
La liceele bune existau și 10 candidați pe un loc. La liceele slabe, adesea numărul candidaților era mai mic decât al locurilor, așa că nu se mai dădea examen. În acest fel, toată lumea intra la liceu, dar se realiza o triere a liceenilor în funcție de valoarea și nivelul lor de instruire.
În același timp, copiii care munciseră din greu ca să intre la un liceu bun erau mândri de reușita lor și se preocupau să mențină nivelul ridicat, ceea ce crea o concurență pozitivă.
PSD a distrus progresiv acest sistem, ducându-l în colapsul de azi, când toată lumea se teme de un examen serios.