E-mailul trimis marți noaptea pe adresa Poliției, cu mesajul în care se anunța plasarea unei bombe la Mall-ul Park Lake, din București, a stat necitit peste 10 ore. Mesajul a fost livrat la secțiunea “Petiții” și a fost deschis miercuri dimineața, după ce personalul și-a băut cafeluța. Alarma s-a dovedit în cele din urmă falsă, dar la momentul respectiv nu se știa acest lucru.
Comisarul-șef Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a explicat ce s-a întâmplat în limbajul specific al instituției: „Mesajul a fost trimis la secțiunea petiții, unde programul este de luni până duminică, de la ora 8 la ora 19”.
Timp de 3 ore după deschiderea e-mailului buclucaș, polițiștii români s-au chinuit să descopere autorul „petiției”, dar fără succes. Până la urmă, Park Lake a fost evacuat de la ora 13.00 până la ora 16.00. Din fericire, s-a dovedit în final că alarma fusese falsă, dar dacă n-ar fi fost așa, cel mai probabil autoritățile n-ar fi reușit să găsească și să dezamorsese bomba în timp util.
Explicația: programul se termină la ora 19.00, iar mesajul a fost trimis la ora 0.00. Pentru ca poliția să-și facă treaba, teroriștii sunt rugați să acționeze în timpul legal de lucru
Avertismentul, trimis la ora 0.00, anunța că în 14 ore va fi detonat un dispozitiv explozibil în centrul comercial din Sectorul 3. Sursele Antenei 3 au dezvăluit că mesajul a stat necitit timp de peste 10 ore. Dacă amenințarea ar fi fost reală, polițiștilor le-ar mai fi rămas, așadar, mai puțin de 4 ore să acționeze. Din acestea, alte 3 au fost irosite într-o încercare zadarnică de a-l descoperi pe cel care a trimis mesajul.
Purtătorul de cuvânt al IGPR a explicat pentru HotNews de ce, „pe procedură”, nu poți fi salvat de Poliția Română dacă mesajul vine seara: angajatul Poliției care e plătit să citească e-mailul are program între orele 8 și 19. „E normal că nu avem 50.000 de polițiști să verifice adresa de petiții”, apără Georgian Drăgan felul în care „s-a acționat”.
Practic, dacă teroriștii trimit e-mailul la ora 19.30 și anunță că în 12 ore va exploda o bombă undeva – ghinion! Programul începe la ora 8.00, deci nu mai e nimic de făcut, bomba va exploda nestingherită la ora 7.30. Eventualii criminali ar trebui să fie mai înțelegători cu programul funcționarilor români și să acționeze și ei în timpul legal de lucru.
Poliția Română are o singură adresă de e-mail la „contact” – cea unde se pot trimite „petiție online”. Iar această singură adresă e verificată de un singur om.
Acesta a început slujba regulamentar, la ora 8.00, dar „a luat la citit cele peste 100 de mesaje” care veniseră de seara până a doua zi dimineața, a spus Georgian Drăgan.
Lectura celor „peste 100 de mesaje” a fost anevoioasă, așa că la cel cu alerta de bombă s-a ajuns după două ore – la 10.00.
Acum, după ce s-a dovedit că a fost o glumă proastă și totul s-a liniștit, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a spus că s-au reluat cercetările pentru a fi descoperit autorul farsei.
ATENTATORII SUNT RUGATI SA PUNA BOMBA IN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU AL organelor.