Alexandr Lukașenko, președintele republicii ex-sovietice Belarus în funcție încă din 1994, a dat publicității proiectul de modificare a Constituției astfel încât să-și poată păstra postul încă 14 ani, până în 2035. Lukașenko este deja perceput de multă vreme ca un dictator. Anul trecut a pierdut alegerile prezidențiale, dar a falsificat rezultatele și apoi a reprimat opoziția și sutele de mii de protestatari. Apoi a încheiat cu Putin niște acorduri despre care experții spun că reprezintă o anexare de facto a țării la Rusia.
În acest moment, Lukașenko are 67 de ani. În 2035, când i-ar expira următoarele mandate de președinte, ar urma să aibă, așadar, 81 de ani.
Modificările Constituției au fost publicate pe 27 decembrie și, conform președintelui, vor fi supuse unui referendum în februarie 2022.
Alături de posibilitatea să mai rămână la putere până în 2035, printre amendamentele la Constituție este băgat și acela conform căruia Lukașenko primește imunitate în fața dosarelor penale. Prevederea privind imunitatea e cu bătaie lungă, Lukașenko dorind să se asigure că nu va fi niciodată tras la răspundere pentru faptele sale împotriva poporului din Belarus în represiunea de anul trecut.
Un alt paragraf dubios e cel prin care puterea Parlamentului va fi slăbită, în timp ce Adunarea Populară din Belarus, o organizație a celor loiali lui Lukașenko, primește puteri sporite. Adunarea Populară va fi, într-un fel, o copie a Sovietelor din perioada ultimilor ani ai țarului Nicolae al II-lea și a celor 9 luni în care Rusia a fost condusă de Guvernul burghez, după revoluția din februarie 1917. Sovietele erau așa-zise organizații ale muncitorilor și militarilor care aveau puteri extinse, dublând și eclipsând autoritatea Parlamentului rus.
Conform amendamentelor la Constituție propuse de Lukașenko, Adunarea Poporului va primi puterea de a decide în politica externă, de securitate și economică, va putea iniția modificarea legii fundamentale și alte legi și va selecta membrii Comisiei Electorale Centrale și judecătorii instanțelor superioare. E de așteptat ca Lukașenko să fie numit, la un moment dat, și președintele acestei Adunări Populare, uzurpând astfel Parlamentul legal.