Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat luni că România și țara sa lucrează la apropierea în domeniile infrastructurii, educației și energiei, abordând însă și foarte delicatul subiect al unirii. Admirata șefă de stat din Moldova, care în ultimele luni a imprimat o viteză surprinzătoare a reformelor și luptei anticorupție la Chișinău, afirmă că trebuie „să vedem cum se vor dezvolta evenimentele”.
În mod clar, spune Maia Sandu într-un interviu acordat pentru Pro TV Chișinău, ideea unirii trebuie susținută de o majoritate covârșitoare a populației din Moldova, ceea ce acum nu e cazul. Sondajele de opinie apreciază la 20-40% proporția unioniștilor, un alt segment foarte important fiind profund ostil unirii – între ei numărându-se și minoritățile precum rușii și găgăuzii.
Maia Sandu: „Ştim că sunt mulţi oameni care susţin această idee, dar există şi o altă parte a societăţii care este speriată de ideea unificării. Un proiect atât de mare nu poate fi implementat decât cu sprijinul majorităţii covârşitoare din societate. Să vedem cum se vor dezvolta evenimentele“, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a dat asigurări, într-un interviu acordat ProTV, că nu intenționează să ceară aderarea la NATO, asemenea Ucrainei – declarație de natură să liniștească Rusia.
„Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară“, a declarat președinele Republicii Moldova.