După ce a eliminat „în 30 de zile” toate pensiile speciale și a ținut PSD „minimum 8 ani” departe de guvernare, europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL) pune la cale noi isprăvi, de data asta la nivel continental. El a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că în această săptămână, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, va ridica problema aderării României la Spațiul Schengen.
Rareș Bogdan spune că va trimite scrisori tuturor șefilor de stat și de guvern pentru a afla care este explicația blocajului politic ce menține România în afara Spațiului Schengen, „deși îndeplinește criteriile de aderare de mai bine de 10 ani”.
Parlamentul European a adoptat în iulie 2021 Raportul anual privind Spațiul Schengen și a cerut respectarea Rezoluției din 2018 prin care se cere integrarea României și Bulgariei. Membrilor Consiliului European li s-a cerut „să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicatul lui Rareș Bogdan.
Europarlamentarul a detaliat pentru G4Media.ro: „În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie. Salut votul din Consiliu, dat în unanimitate pentru intrarea în Spațiul Schengen a Croației, membră a UE din 2013, urmează autorizarea ridicării controalelor la frontierele interne, dar mă întreb ce se întâmplă cu românii? Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor – și aș aminti aici doar investițiile de miliarde – rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare. Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură? Această situație este intolerabilă. Voi ridica problema în plenul de la Strasbourg, care începe luni seară și ține până joi”.
În privința situației crunte din justiția română (nedesființarea SIIJ, lipsa de curaj a DNA în a se atinge de personaje politice influente, păstrarea legilor maltrate de Dragnea, cazul Danileț etc.), Rareș Bogdan n-a găsit de cuviință, încă, să se pronunțe.
Mă mir că saltimbancul ăsta rujat are o singură întrebare pentru toate personalitățile europene uitând că, de fapt, întrebarea lui trebuie adresată autorităților de paie de la București. Acest așa-zis politician merge din greșală în greșală. Un politician, nimic în drum.