Fermierii din Rezervația biosferei Schaalsee, din nordul Germaniei, s-au trezit cu un inamic neprevăzut: câteva sute de păsări Rhea, care le distrug culturile. Sunt păsări mari, originare din America de Sud. Mănâncă mult, iar rapița este o delicatesă pentru ele. Au scăpat 6 exemplare de la o grădină zoologică, s-au înmulțit în libertate și au ajuns la 600. Un reportaj „Focus Europa” realizat de Digi 24 împreună cu Deutsche Welle, ce va fi difuzat vineri de la ora 23.30 și în reluare sâmbătă de la ora 19.30.
Păsările Rhea americane sunt o specie de păsări Nandu, originare din America de Sud. Se aseamănă cu struțul, nu zboară, dar sunt foarte bune alergătoare.
Rezervația biosferei Schaalsee a devenit casa celei mai mari populații de păsări Rhea din Europa. Acest lucru este pe placul ecologiștilor, dar pentru fermieri este o adevărată pacoste. Păsările găsesc multă hrană pe câmpurile lor și nu au prădători naturali.
Fermierul Thomas Teut spune că păsările Rhea îl obligă să planteze cu 20% mai multă rapiță, iar paguba e de câteva mii de euro.
„Mulți oameni cred că sunt minunate. Și noi credem că păsările sunt grozave, dar când hrana lor e plătită din buzunarul tău, te enervezi. Ca fermieri, suntem obișnuiți să avem daune cauzate de animalele sălbatice. Dar acesta este un caz extrem, iar acestea sunt animale sălbatice care nu prea au nimic de-a face cu noi”, spune Thomas Teut.
De la 6 au ajuns la 600 de exemplare
Nu departe de câmpurile lui Teut, în orașul Gross Grönau din nordul Germaniei, au fost odată 6 păsări Rhea care trăiau într-o grădină zoologică privată. În jurul anului 2000, poarta a fost lăsată deschisă, iar păsările au fugit din țarcurile lor. În libertate s-au înmulțit rapid. Ca urmare a neatenției de acum 20 de ani, populația de păsări a crescut de la 6 la 600 de exemplare.
Păsările Rhea au înfruntat iernile reci din nordul Germaniei și au rezistat în regiune. Nu au prădători naturali aici, spre deosebire de America de Sud, unde sunt o hrană consistentă pentru jaguari.
Pădurarii încearcă să țină sub control populația de păsări Rhea. O metodă e să le distrugă ouăle. Dar ele fac și mai multe. Pădurarii speră că mistreții vor începe să fie interesați de ouăle păsărilor.
„Odată ce un mistreț încearcă un ou de această dimensiune, va fi interesat să găsească mai multe. Iar mistreții care se apropie de cuib nu vor fi speriați de un mascul Rhea. Vor reuși să mănânce ouăle”, spune pădurarul Mario Axel.
Heiko Funk, vânătorul districtului, se alătură efortului de a ține sub control populația de păsări Rhea. A împușcat peste 200 – desigur, cu acord oficial. Nu încearcă să le omoare pe toate. Convins că păsările se vor înmulți în continuare, Funk spune că păsările sunt inteligente și părăsesc zonele în care sunt vânate și monitorizate.
Fermierul Thomas Teut nu are soluție: „Nu le putem alunga, pentru că aleargă mult mai repede ca noi. Am încercat cu sperietori și lucruri de genul ăsta – nu le deranjează deloc. Deci, nu există nicio modalitate de a le speria”.
Au „mermelit-o” si nemtii!, ha ha!!!!!
Diavolul Olivian și Mircea Badea A3:
Suntem fanii libertății păsărilor Rhea.
Nu le mai ucideți.
Mulțumim frumos!