Poligonul de la Capul Midia, din cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, a fost omologat, în perioada 18-19 martie 2021, pentru tragerile aer-navă. În premieră, un elicopter de tip IAR-330 Puma SOCAT a executat trageri cu rachete dirijate de tip „Spike” asupra unei ținte navale instabile, situată la 7 km în largul Mării Negre.
Elicopterul AR-330 Puma SOCAT aparține Bazei 95 Aeriană „Erou căpitan-aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău, din cadrul Forțelor Aeriene Române (FAR).
De asemenea, s-au efectuat trageri și cu proiectile reactive nedirijate asupra țintei de pe mare, dar și cu tunul de bord, în țintă terestră.
Aceste sesiuni de trageri aer-navă cu o rachetă dirijată de tip “Spike” au reprezentat o premieră pentru Forțele Aeriene Române (FAR) și, implicit, o oportunitate de exersare a unor noi tehnici de zbor și de antrenament.
Manevrele elicopterului IAR-330 Puma SOCAT au fost urmărite din Centrul Comandă-Raport și supervizate de la sol de către specialiștii poligonului, care au asigurat și siguranța pe apă, dar și pe uscat, în perimetrul în care au avut loc tragerile.
Pentru pilotul-principal, locotenent-comandorul Alin Enachiuc, instructor de securitate-zbor în cadrul Escadrilei 952 din Baza Aeriană 95 Bacău, misiunea din Poligonul Capul Midia a reprezentat “vârful de gamă al tragerilor pe care le putem executa, pentru că în aceste două zile am tras cu tot armamentul pe care îl putem monta pe elicopterul IAR-330 Puma SOCAT”.
El a mai declarat că a avut emoții și altădată, dar că cele de astăzi au fost speciale, pentru că „urma să tragem pentru prima dată cu rachetele Spike și, de asemenea, era prima tragere din Capul Midia aer-navă”.
Și pentru cel de-al doilea pilot, căpitan-comandor Marian Vieru, comandant de patrulă la Escadrila 952 din Baza Aeriană 95 Bacău, tragerile au fost diferite față de cele de rutină.
“Până acum trăsesem doar cu PRN-ul (proiectile reactive nedirijate) și cu tunul de bord, iar acum am tras pentru prima dată cu racheta Spike. Au fost trageri cu o încărcătură emoțională aparte. Nu se compară o tragere reală cu cea de antrenament sau cu simulatorul. Când vezi că îți pleacă acel proiectil de pe elicopter, ai mândria să nimerești ținta ești fericit. Și astăzi am reușit să îndeplinim acest obiectiv”, a spus pilotul Vieru.
„Spike” este o celebră rachetă ghidată modernă, proiectată și dezvoltată de israelienii de la “Rafael”
“Spike” (în traducere, din limba engleză: „vârf” – de săgeată) este o foarte apreciată și, implicit, vândută rachetă-ghidată de înaltă-tehnologie, de tip „fire-and-forget”, concepută și produsă de către compania israeliană RAFAEL Advanced Defense Systems.
Inițial a fost lansat doar tipul sol-sol, anti-tanc și anti-personal.
În ultimii ani au fost dezvoltate diferite alte variante: manual-portabile și lansate din mișcare, de pe vehicule de la sol, de pe nave sau din elicoptere/avioane, cu diferite tipuri de ținte, terestre, aeriene sau navale.
Elicopterul românesc sub licență franceză IAR-330 Puma SOCAT are o istorie de 47 de ani, fiind o rarisimă colaborare militară între o țară NATO și una din Tratatul de la Varșovia!
IAR 330 este un elicopter de luptă românesc, produs de IAR (Industria Aeronautică Română, fondată în 1925) Brașov, sub o licență cumpărată de la celebrul gigant industrial franceză Aérospatiale. A fost una dintre foarte puținele colaborări în plan militar dintre o țară NATO și una din blocul comunist (Tratatul de la Varșovia), programul începând în iulie 1974.
Au fost produse peste 163 de exemplare până la noul program SOCAT, aproximativ 57 fiind exportate în țări precum: Pakistan, Coasta de Fildeș, Emiratele Arabe Unite, Sudan, Ecuador.
Un număr redus dintre acestea erau dotate cu flotoare gonflabile, pentru operațiuni maritime.
SA 330 Puma a fost proiectat și construit de Aérospatiale pentru a satisface o cerere a Forțelor Terestre Franceze în privința unui elicopter de dimensiuni medii, capabil să opereze pe timp de noapte ori vreme nefavorabilă.
În 1967, Puma a fost ales și de Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii, primind denumirea de Puma HC Mk1. Ca urmare, firmele Westland Aircraft și Aérospatiale au ajuns la un acord prin care să producă împreună elicopterul.
Primul dintre cele două prototipuri a zburat în 15 aprilie 1965. A fost construită o serie de producție inițială de 6 aparate, ultimul zburând în 30 iulie 1968.
Primul elicopter din producția de serie a decolat în septembrie 1968. Pe 25 aprilie 1978 SA 330J Puma a fost certificat pentru funcționare în condiții de vreme adversă (inclusiv îngheț), primul elicopter din afara Uniunii Sovietice care să atingă acest standard.
Un număr de 697 de elicoptere au fost produse în total, până în 1987, când a fost înlocuit de o versiune mult îmbunătățită, AS 332 Eurocopter Super Puma.
În afară de cele de mai sus, SA 330 a fost produs sub licență ori asamblat în Africa de Sud, de Atlas Aircraft Corporation, în România de IAR și în Indonezia de IPTN.
Programul SOCAT
Ținând cont de capacitatea de atac redusă a elicopterelor din dotare, Forțele Aeriene Române au demarat un program de îmbunătățire a unor aparate Puma, în principal prin adăugarea unor componente antitanc și senzori moderni, păstrând în același timp capacitatea de transport. Așa a rezultat programul SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare și Anti-Tanc). Valoarea totală a fost de 150 de milioane de euro, programul începând cu anul 1999. Un număr de 25 de elicoptere au fost modernizate și livrate Forțelor Aeriene Române (ultimul în 2005), lucrările fiind executate de societatea comercială IAR SA Brașov, în cooperare cu firma Elbit din Israel.
Elicopterul Puma SOCAT este multifuncțional: poate îndeplini misiuni de atac în sprijinul trupelor terestre (distrugerea mijloacelor de luptă blindate, a fortificațiilor, recunoaștere), dar și căutare-salvare ori transport de trupe, inclusiv pe timp de noapte ori vreme nefavorabilă.
Prin modernizarea sistemelor electronice s-a ajuns la îmbunătățirea capacității de a descoperi și combate inamicul. De asemenea, sistemele de navigație asigură precizie pe distanțe lungi și zbor la joasă înălțime. Alte îmbunătățiri constau în implementarea conceptului HOTAS – Hands on Throttle And Stick (manevrarea aparatului și a sistemelor vitale fără a lua mâna de pe controale) – și capacitatea de a transmite date de cercetare în timp real.
În privința sistemelor de armament, elicopterul este dotat cu stație de avertizare radar și iluminare laser, dispersoare de ținte false radar și capcane termice. Din punct de vedere ofensiv, poate folosi rachete anti-tanc, aer-aer, proiectile reactive nedirijate și tunul turelat de calibrul 20 mm. Țintele pot fi identificate de la o distanță de circa 5-6 km, ziua și noaptea. Pentru atacarea țintelor se pot folosi imaginile transmise prin fibră optică de rachetele lansate anterior.
Variante
– IAR 330H – prima variantă, construită între 1975-1977.
– IAR 330L – model îmbunătățit fabricat din 1977, cu pale din materiale compozite.
– IAR 330 Puma SOCAT – elicopter de atac, specializat în misiuni antitanc. 25 au fost transformate între 1999-2005. Trei au fost pierdute în accidente..
– IAR 330M – variantă modernizată, cu echipamente similare versiunii SOCAT, dar fără armamentul și senzorii specifici. 16 elicoptere au fost aduse la acest standard, patru dintre acestea fiind MEDEVAC. Un elicopter Medevac a fost pierdut in accident.
– IAR 330 Puma Naval – elicopter navalizat, 3 au fost livrate Forțelor Navale Române în martie 2009.
– IAR 330 Puma SM – o variantă modernizată destinată Emiratelor Arabe Unite. 15 elicoptere IAR 330/SA 330 vor fi modernizate de IAR Brașov și 10 vor fi noi.
Caracteristici generale
- Echipaj: 3 membri
- Capacitate: 16 pasageri
- Lungime: 18,22 m
- Diametrul rotorului: 15,08 m
- Înălțime: 5,14 m
- Greutate (gol): 3.615 kg
- Greutate maximă la decolare: 7400 kg
- Motor: 2 × TURMO IV B turbomotor, 1.575 cai-putere (1.175 kW) fiecare
Performanțe
- Viteză maximă: 263 km/h
- Rază de acțiune: 550 km (fără rezervoare suplimentare)
- Plafon de serviciu: 4.800 m
- Viteză ascensională: 9,2 m/s (1.810 ft/min)
Armament
Puma
- tunuri NR-23 calibrul 23mm în gondole (2 pe lateralele botului)
- PRND (proiectile reactive nedirijate) S-5K/M calibrul 57mm în lansatoare multiple UB-16-57 (4 puncte de acroșare)
- mitraliere DȘKM calibrul 12,7mm (2 montate in cadrul usilor glisante laterale, de obicei doar una pe partea dreaptă)
- rachete antitanc Malyutka ghidată prin fir (4 șine), utilizate doar la teste
- 4 bombe de 50 sau 100 kg, utilizate doar la teste.
Puma SOCAT
- tun GIAT THL20 de calibrul 20 mm, turelat
- PRND (proiectile reactive nedirijate) S-5K/M calibrul 57mm în lansatoare multiple UB-16-57 (4 puncte de acroșare, uzual doar cele 2 spre interior)
- 8 rachete antitanc Rafael Spike-ER (cele două puncte de acroșare dinspre exterior)
- tun GIAT NC 621 de 20mm în gondolă cu 180 de lovituri (cele două puncte de acroșare dinspre exterior), utilizate doar la teste.
Adăugăm ceva la explicația-foto de la ultima poză din articol: chestia aiaaa… tip-„S.F.” (!!!!!!), cu capete-strălucitoare, adăugată bateriei de patru (4) rachete „Spike” atașate unui elicopter-de-luptă, este noulll… „gadget” (!) al TERIBILEI (!!!) firme israeliene „Rafael”: un… DISPOZITIV-LASER (!) SUPLIMENTAR de OCHIRE, care aduce/RIDICĂ PRECIZIA-rachetei laaa… PESTE 99,9% (pentru țintele aflate înnn… MIȘCARE-ACCELERATĂ!) șiii… 100% – ! – pentru țintele-IMOBILE!!!!!!!!!!!!!!!!
DEOCAMDATĂ, noi (M.Ap.N.-ul ROMÂN)… NU avem (în-dotare) acest dispozitiv desprins, parcă, din… „Războiul-Stelelor” (ULTIMA serie!): este… (FOARTE!) SCUMP!