Fregata „Regina Maria” (indicativ de bordaj F 222) a încheiat acțiunile de căutare a membrilor echipajului navei ucrainene „Volgo Balt 179”. Vaporul încărcat cu cărbuni s-a scufundat joi, 11 martie, la 76 mile marine (140 de kilometri) travers de destinația Constanța.
Fregata „Regina Maria” și-a continuat deplasarea în Marea Neagră și s-a integrat în Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), după ce a predat către „MAI 0201”, navă a Gărzii de Coastă, comanda operațiunii de cercetare, în raioanele indicate de Centrul de Coordonare Maritimă Constanța (MRCC), structura coordonatoare a operațiunilor de căutare.
Pe timpul desfășurării acțiunilor de căutare în Marea Neagră a marinarului anunțat dispărut de pe vasul ucrainean (pavilion Comores / Insulele Comore) scufundat „Volgo Balt 179”, fregata „Regina Maria” a parcurs peste 220 de mile marine, în drumuri paralele, acoperind o suprafață de aproximativ 500 de kilometri pătrați. Elicopterul Puma Naval de la bordul navei a survolat peste 450 km² din raioanele repartizate în planurile de căutare transmise de către MRCC (Centrul de Coordonare Maritimă Constanța).
Fregata „Regina Maria” a desfășurat acțiunile de căutare a persoanelor dispărute în mare împreună cu navele „MAI 0201” (Garda de Coastă), „SAR Artemis” (Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare, ARSVOM) și „GSP Falcon” (Grup Servicii Petroliere).
Pe timpul nopții de joi spre vineri, 11/12 martie, căutările au decurs fără rezultate.
Vineri, 12 martie, în timpul acțiunilor diurne de căutare, nava „MAI 0201” și fregata „Regina Maria” au găsit câte o plută de salvare, dar fără persoane înăuntru, iar elicopterul Puma Naval 141 a identificat diferite obiecte plutitoare, nesemnificative pentru semnalarea vreunei prezențe umane în apa mării.
După predarea conducerii operațiunilor de cercetare din raionul în care nava „Volgo Balt 179” s-a scufundat, fregata „Regina Maria” a început deplasarea spre sud, pentru a se integra în Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), care operează în Marea Neagră, în următoarele trei săptămâni.
Nava este comandată de comandorul Adrian Gobjilă, are un echipaj alcătuit din 238 de militari și va desfășura, până la sfârșitul lunii martie, misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în apele internaționale ale Mării Negre, împreună cu alte 5 nave aliate din Bulgaria, Grecia, Spania și Turcia, în cadrul SNMG-2, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).
Bilanțul provizoriu al tragediei navale: 10 marinari salvați, 2 decedați, un dispărut
Din echipajul de 13 marinari de pe cargoul de mărfuri generale “Volgo Balt 179”, 10 marinari (inclusiv o femeie) au fost salvați de nava “Falcon”, apaținând firmei private Grup Servicii Petroliere (GSP), care a recepționat SOS-ul și se afla în zonă.
Două persoane, inclusiv comandantul, au murit (dar un cadavru, chiar cel al comandantului, nu este încă recuperat din mare), iar una, căpitanul-secund, continuă să fie dată dispărută.
Vasul ucrainean, vechi de 48 de ani și încărcat cu cărbuni, părăsise portul rusesc Rostov pe Don, pe 6 martie, şi se îndrepta spre portul Constanţa, unde urma să ajungă în cursul serii de joi, 11 martie.
Ultima poziţie comunicată de „Volgo Balt 179”, la momentul emiteririi SOS, a fost la peste 76 de mile marine (peste 140 km) în largul Mării Negre, travers Constanța.
VECHITURILE astea de nave „Volgo Balt” vin de decenii în porturile românești: sunt destul de… vulnerabile-în-largul-mării (!!!!!!!!), mai ales pe furtună…, fiind de tip… „maritim-fluvial”, adică construite lungi-și-înguste, pentru a putea intra și pe canale mai strâmte!!!