Papa Francisc (84 de ani), aflat în vizită în Irak, a fost primit de marele ayatollah Ali al-Sistani (90 de ani), considerat cea mai înaltă autoritate religioasă pentru musulmanii șiiți din Irak și din întreaga lume. Capul Bisericii Catolice s-a întâlnit cu Al-Sistani în orașul Najaf din sudul Irakului, oraș considerat sfânt de către musulmanii șiiți.
Este prima întâlnire dintre un suveran pontif (reprezentantul celor 1,3 miliarde de catolici din lume) și un lider al islamului șiit, relatează France Presse, preluată de Agerpres. O întânire periculoasă, dat fiind faptul că Irakul este însângerat de atentate cu miză religioasă, mai ales ca urmare a dușmăniei istorice dintre șiiți și sunniți.
Marele ayatollah Sayyid Ali al-Husayni al-Sistani l-a întâmpinat pe Papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, notează Reuters.
Cu această întrevedere în spatele uşilor închise, prevăzută a dura circa o oră, suveranul pontif întinde mâna islamului şiit după ce, în urmă cu doi ani, a semnat un document privind „fraternitatea umană” cu o mare instituţie a islamului sunnit.
În urma întrevederii au fost făcute publice două lucruri: o fotografie și un comunicat.
În fotografie apar cei doi lideri religioși: Marele ayatollah Ali al-Sistani, cu turbanul negru al descendenţilor profetului Mahomed şi ţinută asortată; în stânga sa, Papa Francisc, îmbrăcat cu totul în alb şi flancat de doi cardinali cu pelerine roşii şi negre.
Comunicatul a fost emis de biroul Marelui ayatollah. Prin intermediul său, Al-Sistani i-a transmis suveranului pontif „preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale”.
Potrivit comunicatului, Marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în „protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale”.
Al-Sistani a făcut astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.
Creştinii din Irak reprezintă 1% din populaţia acestei ţări musulmane şi se plâng adesea că sunt discriminați.
Către o coerenţă a gândirii religioase pe o planetă poluată rău.
Ayatollah-ul …NU pare s se uite prea frumos la bietu’ Papa-Francisc!!!
Scuze, CORECTĂM/ADĂUGĂM: „(…) sĂ (…)”!