luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsVaccinul AstraZeneca, aprobat în Marea Britanie. Diferențele între cele 4 vaccinuri anti-Covid:...

Vaccinul AstraZeneca, aprobat în Marea Britanie. Diferențele între cele 4 vaccinuri anti-Covid: BioNTech/Pfizer și Moderna produse cu tehnologie nouă, AstraZeneca și Sputnik V – cu cea clasică

-

Omenirea are oficial, în acest moment, 4 vaccinuri diferite anti-Covid, după ce Marea Britanie a aprobat marți, 29 decembrie 2020, produsul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford. Informația este foarte importantă pentru că aceste 4 vaccinuri sunt produse cu două tehnologii total diferite: cea clasică, existentă de peste 100 de ani, și cea nouă.

Diferențele sunt esențiale și ar trebui să le dea de gândit celor care, influențați de propaganda antivaccinistă, gândesc “la paușal”, fără să ia în seamă modul în care acționează vaccinurile.

Vaccinurile AstraZeneca și Sputnik V – fabricate cu tehnologia clasică, presupun inactivarea virusului, introducerea sa în organism și declanșarea sistemului imunitar. Sunt mai ieftine, mai ușor de transportat și de păstrat

Produsele scoase pe piață de suedezo-britanicii de la AstraZeneca și rușii care au fabricat Sputnik V au fost fabricate prin tehnologia clasică: virusul este slăbit sau inactivat, apoi este injectat în corp, care-l recunoaște ca pe un inamic și începe să producă anticorpi.

Este o tehnologie ultracunoscută, care stă la baza tuturor vaccinurilor din ultima sută de ani. Așa s-au eradicat variola și poliomielita, așa se vaccinează toată lumea în fiecare toamnă împotriva gripei.

- Advertisement -

Avantajele acestor vaccinuri: folosesc o tehnologie ultraverificată, care a trecut testul timpului, se pot depozita într-un frigider obișnuit și distribui prin intermediul medicilor de familie.

Nu în ultimul rând – lucru extrem de important –, sunt mult mai ieftine decât cele făcute cu tehnologia nouă. Vaccinul de la AstraZeneca, pentru care Uniunea Europeană a contractat în avans 300 + 100 de milioane de doze, costă în jurul a 3-5 euro.

Vaccinul Astra Zeneca și cel rusesc Sputnik V, se fac în două doze, la interval de 3 săptămâni. Imunitatea dezvoltată împotriva Covid este de peste 90% în ambele cazuri.

- Advertisement -

Vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna – fabricate mai repede cu tehnologie nouă, presupun injectarea în mușchi a unui fragment de cod genetic al virusului. Sunt mult mai scumpe, dificil de transportat și de păstrat

Vaccinurile produse de BioNTech/Pfizer (Germania/Belgia) și Moderna (SUA) folosesc o tehnologie cu totul nouă, revoluționară – care folosește mRNA. Aceasta presupune, în esență, decuparea unui fragment de virus (acea parte cu “țepi” care se agață de celulele umane), modificarea sa și injectarea în mușchi. Celulele umane primesc o parte din codul genetic al virusului și sunt programate să producă acel fragment cu țepi. Sistemul imunitar se declanșează, atacă respectivele fragmente și le nimicește cu ajutorul anticorpilor produși.

Avantajele, în cazul acestor vaccinuri, sunt că au fost produse mai repede (cu o lună înaintea celui de la AstraZeneca) și, în primă fază, a fost raportată o eficiență mai mare comparativ cu cel al suedezo-britanicilor. Inițial, vaccinul AstraZeneca avea eficiență de 70%, iar cele BioNTech/Pfizer și Moderna – peste 90%.

Între timp, ambele avantaje par să se fi anulat. AstraZeneca a reușit să ridice eficiența propriului vaccin și, odată cu omologarea sa pe piața britanică, intră în competiție.

Dezavantajele prezentate de vaccinurile făcute cu noua tehnologie par să fie mai multe: fiind abia introduce pe piață, n-au trecut încă testul timpului. Nu se știe dacă și ce efecte secundare vor avea pe termen lung. Trebuie transportate și păstrate la temperaturi mult mai joase decât cele fabricate prin tehnologia clasică. Vaccinul Moderna trebuie ținut la -20 de grade Celsius și doar 6 luni. Vaccinul BioNTech/Pfizer trebuie ținut la -60 de grade Celsius.

Deloc în ultimul rând, produsele Moderna și BioNTech/Pfizer sunt, deocamdată, foarte scumpe. O doză costă circa 39 de euro. Cum la procesul de imunizare se folosesc două doze la interval de 3 săptămâni, costul vaccinării unui singur om se apropie de 80 de euro – enorm, comparativ cu costul vaccinării cu produsul AstraZeneca (10 euro).

Totuși, pentru că lumea nu putea să mai aștepte și pentru că presiunea pandemiei este foarte mare, Occidentul a început deja vaccinarea cu produsele Moderna și BioNTech/Pfizer.

E însă de așteptat ca, în următoarele luni, produsele AstraZeneca (în Occident) și Sputnik V (în Rusia și sateliții acesteia) să intre puternic pe piață și chiar să devină predominante, datorită prețului mult mai convenabil.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Ce parere aveti despre cartea lui Louis de Brouwer „Vaccinarea-eroarea-medicala-a-secolului” -se gaseste liber pe net-care e foarte documentata si pe care daca o citesti, devii antivaccinist , sau cel putin respingi vaccinurile „traditionale ” ?
    OK, as vrea sa ma vaccinez , dar numai cu un vaccin Pfizer&BioNtech sau Moderna, care au tehnologia asta noua, fara virus omorat sau „atenuat”-care se pot replica cu efecte adverse serioase (cazul vaccinurilor „traditionale”, care au creat destule probleme in trecut ).Sa fim optimisti, dar si realisti : acum e tehnologie genetica noua, dar pana acum ceva vreme asa-zisele vaccinuri au facut multe probleme , unele au facut mai multe probleme decat epidemia in sine, poate de-aia sint atatia care n-au incredere .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -