vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăPoliticăConstanța, județul care prefațează o guvernare PNL - USR-PLUS. Au făcut majorități...

Constanța, județul care prefațează o guvernare PNL – USR-PLUS. Au făcut majorități peste tot unde a fost posibil: județ, reședință de județ, zeci de orașe și comune

-

Acordul politic local dintre PNL și USR-PLUS, pentru guvernarea administrativă a municipiului Constanța (prin care, printre altele, fiecare dintre aceste două formațiuni a obținut câte un post de viceprimar), s-a extins și la nivelul județului. Ca prim rezultat, în ședința de constituire a noului Consiliu Județean Constanța, PNL și USR-PLUS și-au împărțit atât cele două fotolii de vicepreședinți, cât și conducerile comisiilor de specialitate.

Mai nou, în acele Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri) din județul Constanța (în total sunt 70 de orașe și comune) în care PNL și USR-PLUS pot forma împreună majorități în consiliile locale, acestea au fost deja create.

Continuă discuțiile și cu alte formațiuni democratice de centru-dreapta (în primul rând cu PMP) și cu unii consilieri locali independenți, fie pentru lărgirea acestor majorități, fie pentru formarea altora, fie pentru a se crea o opoziție puternică în consiliile locale, după caz.

Atât PNL, cât și USR-PLUS, au declarat ferm, la nivelul conducerilor județene, că nu vor face niciun fel de înțelegeri locale cu PSD sau cu alte forțe stângiste sau populiste, nedemocratice.

Ținând cont de tensiunile majore din timpul campaniei pentru alegerile locale de la Constanța, dintre PNL și USR-PLUS, este un pas important în eforturile de creare a unei formule de colaborare politică durabilă între cele două principale forțe democratice de centru-dreapta. Colaborare care să se extindă, după scrutinul legislativ din 6 decembrie, și la nivelul Parlamentului și, implicit, al Guvernului României.

- Advertisement -

Consiliul Județean Constanța: președinte liberal, majoritate PNL – USR-PLUS, vicepreședinți de la ambele formațiuni

Săptămâna trecută, Consiliul Județean Constanța s-a întrunit în prima ședință ordinară în noua formulă, rezultată în urma alegerilor locale din 27 septembrie. Pe ordinea de zi au fost 6 proiecte de hotărâri. Foarte importante au fost cele cu privire la votarea celor doi vicepreședinți, precum și cele privind comisiile de specialitate ale Consiliului.

Astfel, pentru cele două poziții de vicepreședinți au fost propuși, spre a fi votați, Stelian Gima, consilier județean din partea PNL, Petre  Enciu și Eduard Nedelcu, ambii consilieri județeni ai Alianței USR-PLUS.

În urma votului secret, cei doi vicepreședinți aleși ai Consiliului Județean sunt Stelian  Gima (PNL) și Petre  Enciu (USR-PLUS).

- Advertisement -

La finalul ședinței, liberalul Mihai Lupu, noul președinte al Consiliului Județean Constanța, a declarat: „Iată că au fost finalizate procedurile legale privind alegerea celor doi vicepreședinți, dar și constituirea comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Constanța. Suntem în formulă completă și avem toate instrumentele pentru a duce la îndeplinire proiectele asumate în campania electorală. Împreună vom stabili prioritățile și proiectele de hotărâri în domenii precum educația, infrastructura, dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând, în domeniul sănătății. Indiferent de apartenența politică a colegilor mei, voi fi un susținător clar al inițiativelor de proiecte benefice locuitorilor județului Constanța. Mulțumesc întregii echipe pentru încrederea acordată și sper să trecem cu bine peste provocările generate de această pandemie”. 

Întrebarea importantă a următoarei perioade: va intra și PMP în alianța de guvernare locală cu PNL și USR-PLUS?

În Consiliul Județean Constanța, PNL și USR-PLUS au împreună o majoritate simplă, de 21 de consilieri (inclusiv președintele, liberal) din 37 de membri ai Consiliului (56,7%).

Împreună cu celălalt partid de dreapta, PMP, ar fi 24 din 37, ceea ce tot nu ar asigura majoritatea calificată, de două treimi, necesară pentru unele hotărâri importante. Ar mai fi necesar un consilier, care nu poate fi atras decât de la PSD sau Pro România, singurele partide care au mai intrat în Consiliul Județean (alături de cele trei de dreapta).

Structura politică a noului Consiliu Județean Constanța:

  • PNL – 16 consilieri (inclusiv președintele Mihai Lupu, care are drept de vot);
  • PSD – 9 consilieri;
  • USR-PLUS – 5 consilieri;
  • Pro România – 4 consilieri (inclusiv unul votat la ALDE, care a fuzionat cu partidul lui Ponta);
  • PMP – 3 consilieri.

În Consiliul Local al municipiului Constanța, PNL și USR-PLUS au o majoritate confortabilă, cu mult peste două treimi: 20 de consilieri (11 de la PNL, 9 de la USR-PLUS) din 27 (74%). Ceilalți 7 consilieri locali sunt de la PSD. Aceste trei grupări politice sunt singurele care au intrat în Consiliul Local Constanța.

Noii viceprimari ai municipiului Constanța sunt Ionuț Rusu (PNL) și Florin Cocargeanu (USR).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Praf in ochi sau nisip , cum doriti. Altfel nu se explica racolarea lui horia constantinescu direct la primaria munp. Constanta. Si exemplele pot continua. Sa le fie rusine, inclusiv constantenilor ce tolereaza!

  2. Sa speram ca o sa faca treaba buna.
    prin Ardeal lucrurile sant mai asezate, chiar daca se schimba primarul sau seful CJ lucrurile merg inainte spre bine. Orice pas inapoi este vizibil imediat.
    La mafia lasata de Mazare si Fagadau o sa fie de lucru acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -