PNL și USR-PLUS vor guverna împreună orașul Constanța, probabil și județul. Câte un viceprimar de la ambele formațiuni. E posibil să li se alăture și PMP la Consiliul Județean

0
1611
Adversari în cursa pentru Primăria Constanța, Vergil Chițac și Stelian Ion și-au dat mâna pentru a lăsa PSD în afara guvernării locale

După intensa adversitate manifestată reciproc în campania pentru alegerile locale din 27 septembrie, relațiile dintre organizațiile constănțene ale PNL și USR-PLUS s-au ameliorat semnificativ. Drept urmare, luni a fost semnat un acord politic de colaborare a USR-PLUS atât cu noul primar liberal al orașului, Vergil Chițac, cât și cu grupul cel mai numeros din Consiliul Local Constanța, cel al PNL, realizându-se astfel o majoritate fără PSD.

Un prim rezultat: votul comun din Consiliul Local, pentru desemnarea celor doi viceprimari, unul din partea PNL (Ionuț Rusu), celălalt propus de USR-PLUS (Florin Cocargeanu).

Luni, în ziua ședinței de constituire a Consiliului Local Municipal Constanța,  a fost semnat acordul politic de colaborare între USR-PLUS Constanța, PNL Constanța și primarul orașului, liberalul Vergil Chițac.

PNL și USR-PLUS se angajează să se coordoneze și să colaboreze în Consiliul Local.

Structura politică a noului Consiliu Local Municipal Constanța este următoarea:

 • PNL – 11 consilieri (la fel ca în mandatul trecut);
 • USR-PLUS – 9 consilieri (acum 4 ani nu a participat la alegerile din Constanța);
 • PSD – 7 consiieri (în 2016, împreună cu ALDE, obținuse 13 consilieri, cel de-al 27-lea la total fiind un independent).

În afară de PNL, USR-PLUS și PSD, niciun alt partid sau independent n-a intral în Consiliul Local Constanța.

Așadar, PNL și USR-PLUS au o majoritate confortabilă, cu mult peste două treimi: 20 de consilieri din 27 (74%).

Acordul semnat de PNL și USR-PLUS, cu toate detaliile sale, poate fi consultat AICI.

După semnarea acordului, cele două grupări politice și-au argumentat decizia. PNL a făcut-o prin vocea președintelui filialei constănțene, deputatul Bogdan Huțucă, iar USR-PLUS printr-un comunicat.

PNL Constanța: „Vom face din Constanța un oraș cu adevărat european”

Liberalii constănțeni au salutat acordul politic între PNL și USR-PLUS, pentru guvernare administrativă locală în municipiul Constanța, inclusiv primul rezultat al înțelegerii la nivel de Consiliu Local: alegerea viceprimarilor reprezentând cele două formațiuni – Ionuț Rusu (PNL) și Florin Cocargeanu (USR-PLUS).

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele organizației județene Constanța a Partidului Național Liberal, a transmis pe Facebook:

“Salut numirea de astăzi a domnilor viceprimari Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu. Sunt convins că, împreună cu domnul primar Vergil Chițac și cu Consiliul Local, își vor duce misiunea la bun sfârșit: aceea de a face din Constanța un oraș cu adevărat european. Mult succes!”

USR-PLUS Constanța: „Viziune, coerență, transparență, deschidere, digitalizare, eficiență”

“ (…) Menționăm că USR-PLUS își păstrează ferm angajamentele fundamentale față de propriii susținători!

Scopul acordului este de a promova o administrație publică locală caracterizată prin viziune și coerență, transparență, deschidere, digitalizare și eficiență în procesul de rezolvare a problemelor cetățenilor și ale Municipiului Constanța, conform programului de guvernare locală.

Proiectul care a reieșit din contopirea celor două programe, al USR-PLUS (“Constanța Renaște”) și al colegilor de la PNL, va face obiectul unei Hotărâri de Consiliu Local Municipal și va fi susținut ca document strategic ce stă la baza promovării și implementării viitoarelor proiecte și programe de dezvoltare a Municipiului Constanța. (…)” 

Atribuțiile viceprimarilor: ce servicii și departamente ale Primăriei Constanța coordonează fiecare

Viceprimarul Ionuț Rusu (PNL) are în sarcini:

 • Serviciul Management Drumuri și Transport Public;
 • Serviciul Siguranța Circulației Urbane și Parcări;
 • Serviciul Gestionare Cimitire.

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR-PLUS) răspunde de:

 • Serviciul Amenajări Urbane;
 • Serviciul Gestionare Spaţii Verzi;
 • Compartimentul de Studii și Proiecte Economice;
 • Compartimentul pentru Gestionarea Bazei Materiale a Unităților de Învățământ Preuniversitar.

Spre o alianță PNL – USR-PLUS – PMP în Consiliul Județean

Este de așteptat ca și la nivelul Consiliului Județean, care se va constitui joi, 12 noiembrie, să se realizeze un acord de colaborare între PNL și USR-PLUS, la care nu este exclus să adere și Partidul Mișcarea Populară (PMP).

Acesta nu a reușit să mai pătrundă în Consiliul Local Constanța (în mandatul trecut a avut a avut 2 consilieri locali, decisivi în formarea majorității), dar are 3 consilieri județeni aleși (la fel ca în 2016-2020).

PNL și USR-PLUS ar avea împreună o majoritate simplă de 21 de consilieri (inclusiv președintele), din 37 de membri ai Consiliului Județean (56,7%).

Împreună cu PMP ar fi 24 din 37, ceea ce tot nu ar asigura și majoritatea calificată de două treimi, necesară pentru unele hotărâri importante. Ar mai fi necesar un consilier, care nu poate fi atras decât de la PSD sau Pro România, singurele partide care au mai intrat în Consiliul Județean (alături de cele trei).

Structura politică a noului Consiliu Județean Constanța este următoarea:

 • PNL – 16 consilieri (inclusiv președintele Mihai Lupu, care are drept de vot);
 • PSD – 9 consilieri;
 • USR-PLUS – 5 consilieri;
 • Pro România – 4 consilieri (inclusiv unul votat la ALDE, care a fuzionat cu partidul lui Ponta);
 • PMP – 3 consilieri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bani de la primarul Tudorache (Sectorul 1) pentru clipul mincinos „Spitalul de Urgență”: Savaliuc – 50.000 €, Lazarus – 30.000 €. Lista profitorilor

Nervi și sânge în sediul PSD. O angajată s-a dezbrăcat, a distrus documente, a spart geamuri și s-a mutilat. „Era în depresie, s-a despărțit de iubit”, zice Ciolacu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.