vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMainPNL și USR încearcă să anuleze la CCR numirea lui Iordache. Soluția...

PNL și USR încearcă să anuleze la CCR numirea lui Iordache. Soluția de rezervă: va fi demis după alegeri, prin schimbarea legii

-

Alegerea sinistrului Florin Iordache (PSD) în funcția de președinte al Consiliului Legislativ a bulversat tabăra PNL & USR. Cele două formațiuni politice caută soluții legale pentru a-l „evacua” pe „Ciordache” din înalta dregătorie primită marți prin votul Parlamentului.

Între două reprize de acuzații reciproce că l-au ajutat pe Iordache, într-un fel sau altul, să ajungă în fruntea Consiliului Legislativ, PNL și USR au anunțat cum vor încerca să-l blocheze, totuși, pe odiosul PSD-ist.

Au fost enunțate două căi de acțiune: atacarea deciziei Parlamentului la Curtea Constituțională (CCR), respectiv revocarea lui Iordache după alegerile parlamentare, prin schimbarea legii de funcționare a Consiliului Legislativ. În prezenta lege nu sunt prevăzute nici revocarea președintelui acestei instituții, nici limitele mandatului său. Așadar, pe legea actuală, Florin Iordache este ales pe viață!

Soluțiile găsite de PNL și USR-PLUS au fost comunicate în trei pași.

- Advertisement -

Pasul 1. PNL: „După alegeri, vom revizui legea”

Liberalii au reacționat printr-un comunicat de presă.

„Nu există sfidare mai mare decât aceea de a-l pune paznic asupra legislației României pe cel care a făcut tot posibilul pentru a hăcui legislația în domeniul justiției, un adevărat torționar al statului de drept, servitorul de încredere al lui Liviu Dragnea.

Alegerea lui Florin Iordache arată că PSD nu a înțeles absolut nimic din mesajul pe care l-a primit din partea românilor la urne. Sinecurismul este o boală veche a PSD, care se vrea a fi mascată prin încercarea eșuată din aceste zile de a confecționa imaginea unui partid care s-ar reforma. Dovada faptului că PSD rămâne un partid retrograd, toxic și nereformabil este tocmai susținerea lui Florin Iordache în poziția de președinte al Consiliului Legislativ, înainte chiar de a corecta cadrul legislativ al acestei instituții și cu speranța de a obține un mandat pe viață și de a profita de configurația actuală a Parlamentului. Legea de funcționare a Consiliului Legislativ va trebui revizuită.

- Advertisement -

„Odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, vor putea fi deparazitate toate instituțiile statului în care PSD și-a plantat oameni precum Florin Iordache, în favoarea celor care într-adevăr fac cinste funcției publice. România are nevoie de corectarea tuturor derapajelor produse în această perioadă de actualul Parlament, compromis și expirat, dominat de PSD, iar PNL este partidul care va face aceste reforme îndelung așteptate.”

Pasul 2. USR: „Vom ataca la CCR. Nu a fost întrunit numărul de voturi cerut de lege”

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat miercuri că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, pe motiv că nu a întrunit numărul de voturi prevăzut de lege. Pentru a dovedi consecvență, Barna a spus că, din același motiv, va fi contestată și numirea colegului său de partid George Dircă la Secția de Legislație a Consiliului Legislativ.

„USR va ataca la CCR numirile făcute ieri la Consiliul Legislativ.

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.

USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers.

Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile și colaboratorii lui fățisi sau ascunși. Nimic nu s-a schimbat și nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat și hotărât al pesedismului în toate formele lui și așa rămânem.”

Pasul 3. PNL: „Sesizăm CCR. USR nu are numărul necesar de semnături”

Și grupurile parlamentare ale PNL vor ataca la Curtea Constituţională numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, a anunțat miercuri liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii domnului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR şi dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii jurişti vor depune rapid sesizarea la CCR.”

Legea și Constituția se bat cap în cap

Legea dă dreptate PNL și USR, dar Constituția are un articol care poate fi exploatat de PSD.

Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Consiliului Legislativ prevede, la articolul 9:

„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite”.

Hotărârea de numire a lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, în urma votului de marți din Camera Deputaților, a fost publicată în Monitorul Oficial. A fost invocat însă un articol din Constituție, nu legea care spune că era nevoie de majoritatea senatorilor și deputaților, și nu doar de votul majorității celor prezenți.

”Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din 20 octombrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituția României”, se spune în Monitorul Oficial.

Art. 76 (2) din Constituție prevede: ”Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”

Numirea lui Florin Iordache s-a făcut prin hotărâre a Parlamentului, deci decizia poate intra sub incidența art. 76, alineatul 2 din Constituție.

Deputatul Florin Iordache (PSD) a fost ales marți președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi pentru, iar contracandidatul său, Augustin Zegrean – susținut de PNL -, a obținut doar 41 de voturi

Tot în ședința de marți, George Edward Dircă (USR) a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ, cu 174 de voturi.

Conform legii, fiecare dintre ei avea nevoie de cel puțin 233 de voturi pentru a obține numirea în funcție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -