Guvernul Regatului Unit a presupus încă din primul minut că ceea ce se întâmplă în țările vecine ale continentului european va ajunge să se întâmple și pe insulă. Echipa științifică de la care primește sfaturi premierul Boris Johnson estimează că decalajul, de exemplu, în ceea ce privește Spania, este de aproximativ 6 săptămâni, relatează BBC.
Boris Johnson și-a avertizat vineri concetățenii că sosirea unui al doilea val de Covid-19 este practic inevitabilă și vor fi necesare noi măsuri de restricționare a mobilității.
„Vrem să păstrăm toate sectoarele economiei deschise cât putem”, a explicat premierul.
„Nu cred că cineva vrea o a doua închidere în case, dar dacă observăm ce se întâmplă, nu ai de ales decât să te întrebi că poate fi necesar să treci dincolo de «regula celor 6», pe care am impus-o lunea trecută”, a mai spus Boris Johnson.
Din acea zi, adunările a mai mult de 6 persoane în interior și în aer liber (cu excepția cazului în care toate fac parte din aceeași casă familială) sunt interzise, iar Guvernul a consolidat puterile Poliției pentru a lua măsurile necesare.
Amenda minimă este de 110 euro, care poate ajunge până la 3.500 de euro în cazul unei infracțiuni repetate.
Administrația Johnson studiază posibilitatea impunerii unei carantine „scurt-circuit” de două săptămâni pentru a întârzia avansul virusului suficient de mult, fără a pune activitatea economică înapoi în hibernare. Data așteptată ar fi săptămâna de vacanță de care se bucură școlarii britanici la fiecare două luni. Următoarea este programată pentru sfârșitul lunii octombrie.
Downing Street intenționează să extindă această vacanță la două săptămâni. Nu este exclus, deoarece observă cum evoluează pandemia, să folosească în prealabil această măsură. Guvernul încearcă cu disperare să mențină activitatea școlară anul acesta, în ciuda faptului că sute de centre și-au suspendat deja cursurile din cauza reizbucnirii virusului.
„Perioadele scurte și planificate de reducere a indicelui R (indicele de transmisie, care accelerează infecțiile atunci când este mai mare de 1/1 – n. red.) pot ajuta la evitarea riscului unor carantine mai severe și neprevăzute”, a declarat Graham Medley pentru ziarul The Times. Medley este expert în modele de previziune epidemiologică și membru al SAGE, comitetul consultativ științific al Guvernului britanic.
„Este o opțiune care trebuie combinată cu alte măsuri mai locale și selective care produc mai puține daune economice sau sociale, dar care prin ele însele împiedică creșterea exponențială a infecțiilor”, a spus Graham Medley.
Vineri au fost raportate 4.322 de cazuri pozitive de coronavirus în Regatul Unit, în 24 de ore. A fost prima dată în ultimele patru luni când numărul infectaților a depășit 4.000. Numărul deceselor înregistrate a fost de 27, iar numărul total al morților de la izbucnirea pandemiei a ajuns la 41.732.
Guvernul a impus deja măsuri de restricționare socială mai severe în părți din nordul Angliei și Midlands (Western Lands), care presupun închiderea sălilor de sport și a centrelor de recreere, avansarea orelor de închidere a barurilor și restaurantelor la ora 10.00 noaptea sau interzicerea întâlnirilor sociale între oameni din diferite nuclee familiale.
Dispoziții similare au fost adoptate și în anumite părți din Scoția și Țara Galilor. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a avertizat, de asemenea, cetățenii metropolei să se pregătească pentru introducerea de noi restricții.
„Cel mai bun lucru pentru sănătatea publică și pentru economie este că acționăm cât mai curând posibil, înainte de a fi obligați să impunem un blocaj total. Dar Guvernul central trebuie să se asigure că avem un sistem de testare complet eficient”, a spus Khan într-o declarație publică.
Poliția din Marea Britanie este în alertă pentru un weekend cald și însorit, așa că se tem că mii de cetățeni vor ieși în parcuri și terase pentru a se bucura de ultimele pusee ale verii, ca de o ultimă șansă de a socializa cu adevărat.
Valul ll este peste tot speram sa nu vina si ciuma bubonica