După neașteptatele dificultăți întâmpinate de compania suedeză AstraZeneca și cercetătorii de la Oxford în producerea vaccinului anti-Covid, Comisia Europeană s-a reorientat și a semnat un nou precontract, de data aceasta cu asocierea Sanofi (Franța)-GSK (Marea Britanie). Reprezentanții UE au rezervat 300 de milioane de doze din potențialul vaccin, așa cum procedase luna trecută și prin contractul cu AstraZeneca, înainte ca studiile de fază III să fie sistate în urma apariției unor reacții adverse grave la unul dintre voluntari.
Principala problemă este că eșecul vaccinului anti-Covid sintetizat de AstraZeneca se traduce într-o amânare de cel puțin un an a punerii în circulație a produsului. AstraZeneca era compania care avansase cel mai mult, în producerea vaccinului, dintre toți producătorii cu care încheiase contracte Comisia Europeană.
AstraZeneca promitea, înainte de apariția problemelor, că vaccinul va fi gata în această lună. Sanofi-GSK l-ar putea pune în circulație, în cel mai bun caz, în a doua jumătate a lui 2021
Înainte de apariția reacțiilor adverse la unul dintre voluntarii care testau vaccinul, reprezentanții AstraZeneca spuneau că, dacă nu intervine nimic neprevăzut, în luna septembrie urmau să fie finalizate studiile și omologat produsul. Până la sfârșitul anului 2020 ar fi trebuit livrate populației din Uniunea Europeană primele doze.
Sincopa a schimbat datele problemei. Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK) sunt mai în urmă cu studiile – abia au demarat fazele 1 și 2 (teste pe un număr mic de voluntari). Dacă totul va fi în regulă, până la sfârșitul acestui an se va trece la studiile de fază 3 (testarea vaccinului pe zeci de mii de voluntari). Dacă și această etapă (unde s-au blocat cei de la AstraZeneca) va fi depășită cu bine, primele doze de vaccin anti-Covid vor fi puse pe piață abia în a doua jumătate a anului 2021.
Vaccinul Sanofi-GSK „se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant“
Contractul cu Sanofi-GSK va fi finanțat de Comisia Europeană prin Instrumentul pentru sprijin de urgență. „Sanofi și GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva Covid-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii. Sanofi va contribui cu antigenul proteinei S a Covid -19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, deosebit de importantă într-o situație de pandemie, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și contribuind, prin urmare, la protejarea unui număr mai mare de persoane. Combinația dintre un antigen proteic și un adjuvant este bine documentată și utilizată într-o serie de vaccinuri disponibile în prezent pentru îmbunătățirea răspunsului imunitar. Aceasta poate, de asemenea, să îmbunătățească probabilitatea de a elabora un vaccin eficace care poate fi fabricat la scară largă”, scrie într-un comunicat emis de Comisia Europeană.
Friptă cu eșecul AstraZeneca, Uniunea Europeană caută acum să semneze precontracte și cu alte companii care lucrează la vaccin: BioNTech, Moderna, CureVac, Johnson&Johnson
Dincolo de aceste cuvinte frumoase, realitatea este că oficialii UE nu mai au de gând să aștepte după un singur producător care – așa cum s-a văzut – poate da greș. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că vor fi încheiate precontracte similare și cu alți producători: “În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii și se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori șansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului”.
Pe lista Comisiei Europene mai sunt BioNTech (care a anunțat că în octombrie va cere omologarea unui vaccin, iar până la sfârșitul anului ar putea să-l producă deja), Moderna (cu care are precontract și guvernul SUA), CureVac și Johnson&Johnson.
Goana după vaccin tentează politicienii să pună în pericol viețile oamenilor. Rusia și China au sărit peste studii, Donald Trump pune presiune să fie aprobat un produs înaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Goana după vaccin este febrilă și a cuprins toată lumea. Un remediu anti-Covid ar debloca economia mondială acum puternic blocată și ar reduce semnificativ numărul deceselor din cauza acestui virus.
Rusia a sărit peste faza a treia a studiilor (care, așa cum s-a demonstrat în cazul AstraZeneca, este esențială pentru a preveni punerea în circulație a unui vaccin cu reacții adverse prea agresive) și a început să distribuie propriul vaccin. Între timp, cercetători din întreaga lume care au studiat produsul rușilor au descoperit grave probleme.
Datele prezentate de Rusia par duplicate, cercetările sunt incomplete, lipsesc informații esențiale și sunt dubii în privința eficienței vaccinului, ca și a efectelor sale secundare incomplet studiate.
China a anunțat, de asemenea, că e gata propriul său vaccin, dar de asemenea refuză să furnizeze informații și e cert că a sărit peste studiile de faza a 3-a.
În SUA, președintele Donald Trump exercită mari presiuni asupra Agenției Naționale a Medicamentului pentru a aproba un vaccin înaintea alegerilor din toamnă. Trump le-a cerut responsabililor guvernamentali “să nu se încurce în hârtii birocratice”, adică să valideze vaccinurile fără documentația completă și fără studiile de faza a 3-a. Cei vizați sunt însă foarte reticenți să dea curs acestor presiuni cu iz electoral.
În SUA, compania Moderna a început studiile de faza a 3-a, dar acestea sunt încă departe de a fi încheiate. Trump are nevoie de acest vaccin pe piață urgent pentru a putea folosi vestea în campania pentru obținerea unui al doilea mandat.