Mihai Rotaru, “regele” retrocedărilor și patronul CSU Craiova, pare că a reușit să câștige bătălia cu Covid-19, după ce timp de mai multe zile a fost internat la terapie intensivă, intubat și ventilat mecanic. Vestea că afaceristul a depășit momentul critic a fost dată de fostul internațional Sorin Cârțu, președinte la CSU Craiova, el însuși depistat cu coronavirus, dar cu o formă ușoară a bolii.
“Este mai bine acum. Din ce știu eu, este bine. Dintre noi toți, el (n.r. – Rotaru) a fost cel mai afectat, în sensul că a avut nevoie de mai mult timp de internare”, a declarat Cârțu pentru gsp.ro.
Bogătașul în vârstă de 45 de ani s-a infectat la începutul lunii septembrie, iar starea de sănătate s-a alterat rapid. A dezvoltat o formă severă de pneumonie, cu leziuni la plămâni, și a fost nevoie să fie dus la terapie intensivă, unde a fost intubat și ventilat mecanic, potrivit Fanatik.
Mihai Rotaru, multimilionar din banii publici. Dosarele retrocedărilor și ale despăgubirilor plătite de ANRP l-au adus des în fața procurorilor DNA
Mihai Rotaru, patron la CSU Craiova, a fost implicat în mai multe dosare instrumentate de DNA privind retrocedări ilegale. Filiera era relativ simplă: rețeaua achiziționa drepturile litigioase pentru terenuri sau clădiri care nu puteau fi returnate de către stat proprietarilor. Respectivele bunuri erau supraevaluate de funcționarii statului, apoi comisia ANRP dispunea, în regim de urgență, achitarea despăgubirilor în bani.
În 2017, Mihai Rotaru a fost audiat de DNA, în calitate de suspect – potrivit stirileprotv.ro – într-un dosar de retrocedări la Bistrița Năsăud, cu prejudicii de 20 de milioane de euro. În cauză erau 15 persoane: membri ai comisiei ANRP, evaluatorii terenurilor și 3 membri ai familiei lui Mihai Rotaru.
Cu alți câțiva ani înainte, Mihai Rotaru a fost implicat într-un dosar asemănător, el fiind și arestat preventiv, sub acuzația că i-ar fi dat șpagă 600.000 de euro fostului deputat Ioan Oltean, ca să-i faciliteze încasarea despăgubirilor de la ANRP.
Cum funcționa sistemul a scris jurnaluldearges.ro în 19 martie 2015: Rotaru a cumpărat în 2008, cu 300.000 de euro, drepturile litigioase pentru un teren de 1.412 metri pătrați în Pitești, iar după numai 24 de ore a obținut de la ANRP despăgubiri de 3,2 milioane de euro! Un an mai târziu, în noiembrie 2009, tot Rotaru cumpăra drepturile litigioase ale unui teren de 6 hectare în Pitești, cu 750.000 de euro, iar ANRP îi plătea despăgubiri, de la bugetul de stat, 25 de milioane de dolari!