Andrei Chipreanov, noul campion al României la skandenberg

0
815

Deşi a dus numele României departe şi frumos, ţara i-a tras o palmă ce l-a aruncat direct în Anglia, pe şantier. Statul român, autorităţi locale şi naţionale, nimeni nu a ridicat un deget pentru ca Andrei să-şi continue performanţa. Acum, are 32 de ani şi e campion naţional absolut.

Sportivul Andrei Chipreanov a câştigat titlul de campion naţional absolut al României la skandenberg, braţul stâng. S-a întâmplat la Campionatul Naţional de Skendenberg de la Piteşti, din 11 -13 septembrie 2020. Acolo, Andrei a luptat la categoria 100 de kilograme, pentru braţul stâng şi drept. Le-a câştigat pe amândouă, fiind medaliat cu aur. La final, s-a disputat Open-ul, adică desemnarea celui mai bun dintre cei mai buni.

Marea finală a avut loc între Olimpiu Făt şi Andrei Chipreanov. Iubitorii de skandenberg au privit o luptă frumoasă, tehnică şi foarte rapidă, la finalul căreia Andrei a ieşit învingător. Asta i-a adus, la braţul stâng, titlul de campion absolut al României la Skandenberg. De reţinut, supranumele lui Andrei Chipreanov este „Glonţul”, datorită vitezei impresionante cu care îşi doboară adversarii, într-o explozie de forţă şi rapiditate.   

Andrei Chipreanov, campion absolut al României la skandenberg, Campionatul Naţional de Skandenberg, Piteşti 2020

Andrei Chipreanov practică skandenberg-ul de peste un deceniu. Palmaresul său conține titlurile de vicecampion mondial, campion european și multiplu campion național la skandenberg, rezultate obținute anterior. La Rădăuți, orașul în care locuiește, Andrei a înființat propriul club de skandenberg, cu numele „Bucovina Skandenberg”. Aici, Andrei pregătește actuali și viitori campioni.

Andrei Chipreanov şi echipa Clubului Sportiv „Bucovina Skandenberg”, pe podiumul Campionatului Naţional de Skandenberg, Piteşti, 2020 (foto: Asociaţia Română de Skandenberg)

Povestea lui Andrei este una cu totul deosebită. Dragostea lui pentru skandenberg a început în curtea şcolii, unde pierdea în faţa fetelor. Asta l-a ambiţionat, iar în câţiva ani era vicecampion mondial, campion european şi naţional. Ăsta e Andrei. Spune-i că nu poate ceva şi-ţi va da cu convingerile tale în cap. Deşi a dus numele României departe şi frumos, ţara i-a tras o palmă ce l-a aruncat direct în Anglia, pe şantier. Statul român, autorităţi locale şi naţionale, nimeni nu a ridicat un deget pentru ca Andrei să-şi continue performanţa.

Andrei Chipreanov, muncitor pe şantiere londoneze. Anglia, anul 2016 (arhiva personală – A. Chipreanov)

Dezamăgit, în anul 2014, Andrei Chipreanov pleca din România. Locuia la Rădăuţi, era deja vice-campion mondial, campion european şi naţional la skandenberg, dar ţara părea că nu-l doreşte. Ar fi vrut să rămână, să aducă glorie ţării sale. Din păcate, ea îi spunea: „Pleacă! Aici nu e loc pentru tine.” A pus în bagaje medalii şi cupe, amintiri şi speranţe, şi-a îmbrăţişat părinţii şi a plecat în lume. Anglia l-a primit. O vreme, a fost bine, dar nu era „acasă”. Acolo, departe, şi-a dat seama că singurul loc unde fericirea e posibilă este ţara în care s-a născut.

Andrei Chipreanov, alături de fiică şi soţie (arhiva personală A. Chipreanov)

După patru ani, Andrei s-a întors în România, la Rădăuţi, unde a cunoscut un om care iubeşte acelaşi lucru, Skandenbergul. E rară întâlnirea bogaţilor cu generozitatea, mai ales cea pusă în slujba societăţii şi a celor care o merită. Din fericire, lui Andrei i s-a întâmplat. A găsit omul care face pentru el mai mult decât tot statul român la un loc. Acum, Andrei Chipreanov e campion naţional absolut la skandenberg. Ceea ce pentru mulţi ar fi o culme a gloriei, pentru el e doar începutul unei poveşti frumoase, alături de oameni care-l iubesc.

 

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here