Sunt puține localitățile în care Dreapta românească s-a unit împotriva Stângii, pentru alegerile locale care se vor desfășura într-un singur tur, pe 27 septembrie. La București, de exemplu, PNL și USR-PLUS au reușit să se înțeleagă pentru o formulă cu candidați comuni, dar PMP merge separat.
La Pătârlagele, județul Buzău, unirea Dreptei e totală: PNL, USR-PLUS și PMP susțin un singur candidat, care astel are șanse să-l detroneze pe primarul PSD.
Pătârlagele e un oraș mic, de 7.300 de locuitori )conform recensământului din 2011), situat pe Valea Buzăului, în zona muntoasă a județului. A trecut de la statutul de comună la cel de oraș în 2004.
Din punct de vedere politic, e un oraș roșu, într-un județ roșu (Ciolacu, Romașcanu etc.): primarul PSD, Ion Gherghiceanu, conduce de 12 ani, iar Consiliul Local e format din 10 consilieri PSD, 4 PNL și un independent.
În acest context, Opoziția anti-PSD a recurs la singura variantă care-i dă șanse să-l detroneze pe primarul PSD: susținerea unui candidat unic.
Acesta este profesorul Claudiu Voicu (38 de ani), candidatul PMP împotriva căruia PNL și USR-PLUS nu și-au înscris propriii candidați.
Voicu e căsătorit și are doi copii. Soția sa este inspector de specialitate la ISJ Buzău.
Claudiu Voicu spune că vrea să facă din Pătârlagele un fel de „Sinaia buzoiană”, mizând pe frumusețra naturală a locului.
„Alegerile din 27 septembrie pot însemna pentru Valea Buzăului șansa de a scăpa de dictatura locală a PSD, instaurată de prea mulți ani și «expertă» în abuzuri. În zona noastră, administrația PSD mai mult distruge decât construiește. La pătârlagele, școlile au și acum WC-ul în curte. Inadmisibil!”, spune Claudiu Voicu.
Cei 4 candidați de la Pătârlagele, pentru funcția de primar:
- Ion Gherghiceanu (PSD) – primar de 12 ani, dar în Primărie de 24 de ani (3 mandate de viceprimar și 3 de primar);
- Claudiu Voicu (PMP) – susținut și de PNL și USR-PLUS;
- Adrian Iliescu (Pro România);
- Constantin Mircică (IPTG) – fost președinte PSD, acum candidat din partea unui partid local numit Inițiativa Pătârlagele (IPTG).
Cavalerii teutoni și Peterlager
Pătârlagele (în trecut Pătârlagi) este format din:
- localitatea-reședință: Pătârlagele;
- 7 localități componente: Mușcel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei;
- 7 sate: Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea, Mărunțișu.
Orașul Pătârlagele se află în Depresiunea Pătârlagele, pe cursul superior al râului Buzău.
O teorie agreată privind originea numelui Pătârlagele leagă zona de prezența cavalerilor teutoni, care au trecut Munții Carpați dinspre Țara Bârsei în perioada 1211-1225, cu ocazia războaielor purtate cu cumanii. Cavalerii teutoni se pare că au avut aici o tabără. Astfel, numele ar proveni de la Peter (Petru) + lager (tabără, loc de popas), în germană Peterlager.
PSD poate spera întemeiat în multe re-alegeri locale, datorită dezbinării opoziţiei sale.
E o rușine, Grigore, să scrii așa ceva! Aurolacul ăsta nu mai reprezintă de mult timp pe nimeni.
Pe bune, nu înțeleg de ce dezinformați!