vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsRusia începe vaccinarea masivă anti-Covid, deși testările pe voluntari încă nu s-au...

Rusia începe vaccinarea masivă anti-Covid, deși testările pe voluntari încă nu s-au terminat

-

Rusia începe, din septembrie, distribuirea masivă a vaccinului Sputnik V, produs împotriva noului coronavirus, a anunțat Mihail Murașko, ministrul Sănătății din această țară. Primii vaccinați vor fi angajații din sistemul medical și cadrele didactice. Vaccinarea va fi, spun autoritățile de la Moscova, voluntară.

Rusia devine astfel prima țară din lume care introduce în folosință, pentru public, un vaccin împotriva Covid-19. Problema este că acest lucru vine înainte de încheierea tuturor testelor clinice. Abia în acest moment se derulează faza a treia de testare – circa 40.000 de voluntari sunt injectați, zilele acestea, urmând ca, în lunile care vin, să se constate dacă vaccinul are efectul constat contra virusului și ce efecte secundare produce în corpul uman.

Vaccinul Sputnik V: rușii vor verifica eficiența și efectele secundare direct pe angajații din sistemul de sănătate și din sistemul de învățământ

Vaccinul Sputnik V a fost fabricat de un laborator de stat din Rusia. Întâi a fost testat pe angajați, apoi pe mii de voluntari. Rușii afirmă că nu s-a înregistrat niciun efect secundar. Pentru a mări încrederea populației, dictatorul Vladimir Putin a pretins că și una dintre fiicele sale s-ar fi vaccinat, singurul efect secundar fiind o febră pasageră.

Pentru Rusia, aruncarea pe piață a vaccinului înainte de încheierea studiilor clinice a fost importantă ca lovitură de imagine și prestigiu al țării și al regimului Putin. Este însă o loterie la care s-a mai pretat, până acum, doar China, care a anunțat, de asemenea, că a produs un vaccin, fără să comunice niciun alt element privind eventuale studii clinice pe voluntari, cum funcționează și ce efecte are asupra omului.

- Advertisement -

Uniunea Europeană a precontractat 300 de milioane de doze din vaccinul pe care-l dezvoltă cercetătorii de la Oxford. Produsul e în ultima etapă de verificare

Vaccinuri aflate în același stadiu de dezvoltare precum cel rusesc mai dezvoltă, chiar în aceste momente, companii farma din SUA și Europa. Președintele american Trump pune presiune pe oficialii medicali, iar aceștia au anunțat luni că ar putea să valideze un vaccin anti-Covid înainte de finalizarea studiilor clinice de faza a treia (pe zeci de mii de voluntari). Dar acest lucru încă nu s-a petrecut, pentru că riscurile sunt majore.

În Europa, nimeni nu-și asumă această ruletă rusească pe cetățenii UE. Executivul de la Bruxelles a semnat un precontract pentru 300 de milioane de doze în așteptarea vaccinului elaborat de cercetătorii de la Oxford, în cooperare cu o mare companie farmaceutică. Și acest vaccin este în faza a treia de testare (pe zeci de mii de voluntari), dar se așteaptă rezultatele clinice, concluziile asupra efectelor secundare și abia apoi se va porni producția.

Prin intermediul Comisiei Europene, România a precontractat 10 milioane de doze din vaccinul dezvoltat la Oxford.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -