SUA calcă pe urmele Rusiei și ale Chinei: americanii vor să dea în folosință un vaccin anti-Covid înainte de finalizarea testelor clinice! E o premieră periculoasă

1
676

SUA ar putea omologa și pune în vânzare către publicul larg un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 înainte de încheierea testelor clinice pe oameni din faza a treia, a anunțat Stephen Hahn, șeful Agenției Americane a Medicamentului (FDA).

Dacă acest lucru se va întâmpla, se va înregistra o premieră în lumea democratică și, în același timp, americanii ar păși pe urmele rușilor, care au anunțat acum câteva săptămâni că au vaccinul, fără să prezinte și rezultatele efectelor la oameni.

Faza a treia a testelor pentru vaccin e crucială – se testează, pe mii de voluntari, ce efecte secundare pot apărea la oameni

Normele de siguranță respectate până acum prevedeau, în cazul dezvoltării și fabricării vaccinurilor, că acestea sunt puse în circulație numai după ce trec mai multe etape (numite faze) de verificări.

Cea de-a treia fază vizează testarea clinică pe mii de oameni, voluntari, apoi studierea efectelor – atât asupra virusului vizat, cât și cele secundare (dacă există). Acest amănunt este foarte important, în general concluziile clare asupra unui medicament putând fi trase abia după 3-5 ani de la darea în folosință.

SUA ia acum în discuție posibilitatea de a sări peste finalizarea fazei a treia, a testării clinice pe mii de voluntari.

Este o decizie fără precedent în lumea democratică. Stephen Hahn a declarat pentru „Financial Times” că FDA așteaptă ca marile companii farma care lucrează la vaccinuri să depună dosarele pentru omologare. FDA va lua o decizie evaluând riscurile și avantajele.

Agenția Americană a Medicamentului este puternic presată de președintele Trump. De ce au luat China și Rusia riscanta decizie de a omologa vaccinuri netestate

Deși Stephen Hahn neagă acest lucru, decizia FDA e foarte probabil să fie influențată de criticile și presiunile președintelui american Donald Trump, care a acuzat instituția că frânează omologarea unui vaccin.

Este o imixtiune politică având un potențial extrem de periculos. Rusia și China, țări cu regimuri dictatoriale, au făcut același lucru în ultimele săptămâni – au omologat vaccinuri anti-Covid sărind peste testele clinice de faza a treia.

Lumea științifică internațională – inclusiv experți de nivel mondial din SUA – a criticat vehement decizia celor două state, prezentând riscurile uriașe pentru populație. Practic, se vor face experimente în masă pe oameni cu produse ale căror efecte – inclusiv secundare – sunt încă necunoscute.

La mijloc nu este nicio teorie a conspirației, ci o explicație de un pragmatism împins până la cinism. Realitatea este că pandemia de Covid a aruncat omenirea într-o recesiune brutală. Statele lumii sunt foarte grav afectate din toate punctele de vedere. Economiile înregistrează contracții uriașe (Germania anunță o micșorare a PIB cu 9,1% în acest an, cea mai mare de la Al Doilea Război Mondial), modul de trai al oamenilor a fost perturbat masiv, obiceiurile de consum s-au schimbat, cheltuielile cu sistemul sanitar și cel social au explodat, veniturile statelor au scăzut dramatic, sistemul de învățământ a fost dat peste cap și se discută despre o catastrofă educațională etc.

UE a încheiat un precontract pentru un vaccin produs de cercetătorii de la Oxford. Europenii n-au anunțat, deocamdată, că iau în calcul omologarea produsului înainte de finalizarea tuturor testelor

În acest context, se așteaptă începând din toamnă un al doilea val al epidemiei, mult mai mare decât primul. Guvernele sunt puternic presate să găsească soluții, iar urgentarea apariției unui vaccin pe piață a fost soluția găsită în țările dictatoriale. China și Rusia au decis să riște, introducând vaccinuri cu efecte necunoscute încă, încercând astfel să stopeze epidemia. SUA, sub presiunea unui președinte cu veleități autoritare, se pregătește acum de același lucru.

Guvernul american a încheiat deja preacorduri cu mai multe companii farma care lucrează la diferite tipuri de vaccin anti-Covid. E vorba de sute de milioane de doze destinate populației SUA.

Și Uniunea Europeană a încheiat un acord cu o companie farma care dezvoltă un vaccin în cooperare cu cercetătorii de la Oxford. Acest vaccin este, de asemenea, în faza a treia de testare clinică, dar UE n-a exercitat presiuni și nici n-a anunțat, deocamdată, că e dispusă să omologheze produsul înainte de încheierea tuturor verificărilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Acesta pare sa fie razboi biologic in desfasurare. Ei isi propun sa salveze populatia tarilor lor in primul rand. Deci ar trebui sa fie prudenti. Intrebarea e daca oamenii vor fi obligati sau nu sa se vaccineze. Conditiile de circulatie in lume vor fi, poate, impuse de vaccinare….Foarte straniu. Experimente pe oameni se fac dintotdeauna. Nivi-un medicament nu e perfect, alimentele, nu mai vorbesc, ucid lent….deci reducerea populatiei globului nu e considerata o primejdie, ci un efect colateral scontat. Cei cu gene bune vor rezista!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.