Cele mai negre scenarii ale medicilor epidemiologi și ale oficialilor din Sănătate par să se materializeze: România se îndreaptă cu viteză spre momentul în care nu va mai putea gestiona criza coronavirus. Cifrele și statisticile seci ne arată cât se poate de clar la ce să ne așteptăm: 5% dintre cei infectați ajung la terapie intensivă, iar 20-30% au nevoie de asistență medicală foarte serioasă.
La ritmul de 1.000 de cazuri noi pe zi (pe care România îl depășește constant deja), numai în următoarea săptămână vom avea 350 de noi pacienți (pe lângă cei existenți deja) în stare gravă la terapie intensivă și alți 1.400-2.100 cu probleme foarte serioase de sănătate.
În ciuda unor progrese bune de la începutul pandemiei și până acum, statisticile la nivel mondial arată că rata mortalității, pentru cei ajunși la terapie intensivă din cauza coronavirus, este de aproape 50%. Tradus, asta înseamnă că, dintre cei 350 de oameni care săptămâna viitoare vor ajunge la ATI, circa 175 vor muri.
Situația a fost explicată detaliat de Raed Arafat, secretar de stat MAI și șeful DSU (Departamentului pentru Situații de Urgență), joi, la Antena 3: ”Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile vor intra în Terapie Intensivă. 20 – 30 % vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”.
Acesta spune că autoritățile sunt acum criticate indiferent ce-ar spune: “Nouă toată lumea ne spune să fim transparenţi, dar după ce spunem ce credem, imediat se spune că inducem panică. […] Dacă vedem studiul Asociaţiei Epidemiologilor, cu studiul Avantera, cifrele diferă pentru că sunt diferite algoritmuri care se folosesc, dar amândouă arată un trend crescător semnificativ. Până nu reuşim sa aducem trendul la un platou, cum s-a întâmplat cu primul vârf, suntem într-o fază îngrijorătoare”.