Executarea teroristului iranian Qassem Soleimani de către Armata americană, la ordinul Președintelui SUA, Donald Trump, a provocat reacții anti-americane în rândul europenilor.
De la simpli comentatori pe Facebook până la cei mai importanți lideri politici ai Europei democratice, europenii au criticat operațiunea militară realizată de americani împotriva terorismului de stat al Iranului.
O atitudine bizară, dacă luăm în considerare faptul că cel ucis a fost principalul strateg al ofensivei islamiste a Iranului în Orient, ofensivă care a provocat, direct sau indirect, moartea a sute de militari NATO și a susținut cu resurse financiare și militare organizațiile teroriste islamiste din regiune.
Ipocrizia interesată a principalilor lideri europeni
Germania, marea putere economică și militară a Uniunii Europene, s-a delimitat de acțiunea SUA. Ulrike Demmer, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a făcut apel la reținere. „Ne aflăm într-un punct periculos de escaladare. Acum este important ca prin prudență și reținere să contribuim la detensionarea situației”, declara în urmă cu două zile doamna Demmer.
Franța, copilul-problemă și tâmpițel al UE, s-a grăbit, prin președintele Emmanuel Macron, să-i țină isonul lui Vladimir Putin, vizibil iritat de acțiunea militară a SUA. Macron i-a telefonat lui Putin și i-a propus să schimbe păreri despre uciderea lui Soleimani de către americani. Potrivit oficialilor de la Kremlin, apelul telefonic a fost inițiat de liderul francez, iar concluzia discuției telefonice ar fi aceea că Macron și Putin au fost de acord că acțiunile SUA au potențialul de a agrava situația din regiune.
Până și Marea Britanie, aliatul european tradițional al SUA, a reacționat cu „jumătate de gură” prin vocea secretarului de stat pentru afaceri externe, Dominic Raab, care a cerut tuturor părților implicate să contribuie la detensionarea situației. „Am recunoscut întotdeauna amenințarea agresivă reprezentată de forțele militare iraniene Quds, conduse de Qassem Soleimani. În urma morții sale, solicităm tuturor părților să nu escaladeze situația. Un conflict suplimentar nu este în interesul nostru”, se spune într-un comunicat emis de Raab.
Ipocrizia politicienilor vest-europeni față de dosarul Iranului islamist nu este un lucru nou și se întemeiază pe mari interese economice. În contextul în care America a impus noi și severe sancțiuni economice împotriva regimului dictaturii fundamentaliste islamiste de la Teheran, în ianuarie 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au instituit un mecanism comercial numit „Instrument în sprijinul schimburilor comerciale” (INSTEX), care permite entităților europene să mențină schimburile comerciale cu Iranul. Recent, la începutul lunii decembrie a anului trecut, alte șase țări europene (Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia și Suedia) au devenit membre ale INSTEX, pentru a beneficia de extrem de profitabilele relații comerciale cu dictatura de la Teheran.
Se pare că pentru liderii vest-europeni, valorile democrației se ofilesc rapid atunci când vine vorba despre profit, despre petrolul și sacii de bani pe care ayatollahul Ali Khamenei este dispus să-i plătească în schimbul mărfurilor de care regimul său islamist are atât de mare nevoie pentru a supraviețui.
Liderii Europei democratice au descoperit o formulă extrem de avantajoasă: soldații americani apără lumea liberă, cu prețul vieții și pe banii contribuabililor americani, în teritoriile Orientului bântuit de fantoma terorismului islamist, iar țările vest-europene fac profit gras prin negoțul cu dictatura islamistă de la Teheran, principalul finanțator și susținător militar al organizațiilor teroriste din regiune.
Iranul – o republică islamică devenită stat terorist
În 1979, Iranul era cuprins de revoluție. Domnia autocratică și abuzivă a șahului Mohammad Reza Pahlavi a fost înlăturată prin proteste de stradă masive. Deși Iranul datorează monarhiei modernizarea și prosperitatea din anii ’70 ai secolului XX, abuzurile politice comise de șahinșah au tensionat puternic societatea iraniană și au declanșat revoluția.
Principalul rol revoluționar l-au avut tinerii iranieni, în special studenții, care cereau abdicarea șahului. Foarte rapid, protestele poporului au fost confiscate de liderii religioși, coordonați din exil de ayatollahul Ruhollah Khomeini, vârful de lance al fundamentalismului islamic. Odată cu radicalizarea islamistă a protestelor, s-a accentuat și mesajul anti-american. Până în acel moment, Iranul era principalul aliat al SUA în Orientul Mijlociu.
După fuga șahului, a urmat o scurtă perioadă de haos, în lipsa unei conduceri politice a țării. Ayatollahul Khomeini a profitat de situație și s-a întors în țară, din Franța, unde fusese exilat politic. Susținut de fundamentaliștii islamiști, mai ales de mullahii iranieni (teologi islamiști), Khomeini preia puterea în Iran și devine primul lider suprem, instaurând un regim teocratic fundamentalist islamist de orientare șiită.
SUA devine „marele dușman”, „Satana” etc., au loc proteste de stradă anti-americane, relațiile cu SUA se deteriorează rapid, iar în noiembrie 1979 se declanșează criza ostaticilor de la Ambasada americană din Teheran. Un grup de studenți islamiști au luat cu asalt ambasada și au reținut ca ostatici 52 de cetățeni americani. Criza a durat 444 de zile, până în ianuarie 1981.
În decembrie 1979 este adoptată, printr-un simulacru de referendum, Constituția Republicii Islamice a Iranului. Conform articolului 1 din această Constituție, forma de guvernământ a Iranului este republica islamică.
În articolul 2, Constituția definește Republica Islamică a Iranului ca un sistem politic întemeiat pe valori inspirate din religia musulmană, precum: Allah este Dumnezeu cel adevărat, iar supunerea față de poruncile Sale este obligatorie; revelația divină are rol fundamental în stabilirea legislației statului; demnitatea și libertatea omului sunt valori supreme aflate în interdependență cu responsabilitatea omului în fața lui Allah; echitatea socială, independența justiției, a vieții politice, economice, sociale și culturale, precum și solidaritatea națională sunt garantate prin intermediul conducerii statului și societății de către persoanele sfinte ale religiei islamice și care dețin calificările necesare, exercitate în temeiul Coranului și al Sunnei etc.
Constituția proclamă, în același articol, „credința în imami și în rolul lor fundamental în continuitatea Revoluției Islamice”.
Lămuritor pentru felul în care Constituția Republicii Islamice Iraniene „garantează” drepturile și libertățile cetățenești este articolul 24, care stabilește că „publicațiile și presa sunt libere să discute probleme, cu excepția cazului în care acestea sunt considerate dăunătoare pentru principiile Islamului sau drepturile publicului. Legea stabilește în detaliu aceste excepții”.
Constituția confirmă că Iranul este o teocrație (sistem politic controlat de clerici) islamistă de orientare șiită. Trebuie știut că șiiții (nume care vine de la „si’at’ali”, „partidul lui Ali” în limba arabă) sunt partizanii lui Ali, vărul și ginerele Profetului Mahomed. Aceștia se consideră urmașii legitimi ai Casei Profetului și au militat împotriva primilor Trei Califi și a urmașilor acestora, care au condus în locul Profetului. În prezent, șiiții îi denunță pe restul musulmanilor (cu precădere pe suniți) ca fiind eretici și urzupatori ai Casei Profetului.
Șiiții sunt o minoritate în Islam (aproximativ 10%), față de suniți, care sunt majoritari (aproximativ 90%). Principala caracteristică a șiiților este aceea că în comunitatea lor există un cler religios organizat, imamul reprezentând figura clericală principală a Islamului șiit, în vreme ce la suniți imamul este doar „cel care conduce rugăciunea”, fără a avea rol de cleric.
Folosindu-se de o formă radicalizată a religiei islamice șiite și de influența tot mai puternică în rândul fanaticilor islamiști, Republica Islamică a Iranului s-a transformat rapid în principala forță susținătoare, financiar și militar, a organizațiilor teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, cu o clară și asumată direcție anti-americană. Regimul islamist de la Teheran a subvenționat și a asigurat sprijin logistic unor cunoscute organizații teroriste islamiste, precum Hamas, Hezbollah sau Jihadul Islamic Palestinian. În Irak, teocrația islamistă din Iran a sprijinit masiv milițiile șiite, responsabile pentru numeroase atacuri împotriva Armatei SUA și aliaților săi din regiune. Iranul a fost acuzat inclusiv de faptul că a ajutat cu armament și suport informativ insurgenții talibani din Afganistan în atacurile acestora împotriva Armatei SUA.
Din 1984, Iranul ocupă primul loc pe lista statelor considerate de către guvernul american și aliații săi ca sponsori ai terorismului internațional.
Pornind de la aceste informații, în sinteză, despre regimul teocratic fundamentalist islamist din Iran, ajungem la două concluzii. Prima este aceea că SUA a acționat curajos; uciderea generalului Soleimani de către Armata SUA reprezintă un act militar și politic necesar pentru a stopa ofensiva islamistă a Teheranului în regiune. A doua concluzie este că liderii europeni, cu precădere cei ai Uniunii Europene, au confirmat în aceste zile că sunt lipsiți de o viziune geopolitică realistă în relația cu teocrația fundamentalistă islamistă din Iran. Prin sprijinul politic și economic pe care-l oferă regimului de la Teheran, liderii celor mai puternice țări europene repetă erorile grave comise în urmă cu peste 80 de ani de liderii Franței și Marii Britanii, în relația cu Hitler, când i-au permis să anexeze netulburat Austria și Cehoslovacia, în speranța deșartă că astfel vor obține pacificarea Europei și evitarea războiului.
De ce trebuia să fie executat Soleimani
Soleimani a fost comandantul „Forței Quds”, unitatea de elită a Corpului Gărzii Islamice Revoluționare, ce aparține regimului teocratic islamist din Iran. Quds Force a fost înființată în 1980, în timpul războiului dintre Iran și Irak. Efectivele sale se ridică la aproximativ 20.000 de militari, experți în război neconvențional, terorism, sabotaj, operațiuni speciale și de spionaj militar. Quds Force administrează o rețea de informații organizată în directorate alocate pentru toate regiunile geografice ale planetei. În Europa există un directorat care vizează cu precădere țările vest-europene, dar și noile state democratice din Europa de Est.
Quds Force se subordonează direct Liderului Suprem al Iranului, funcție deținută din anul 1989 de ayatollahul Ali Khamenei. Această unitate de elită a fost implicată în toate acțiunile majore ale Iranului de susținere a terorismului islamist din Orientul Mijlociu și din lume.
În anul 1998, Qassem Soleimani, militar de elită al forțelor armate iraniene, a fost ridicat la gradul de general și numit comandantul Quds Force. Sub conducerea lui Soleimani, acțiunile secrete cu caracter terorist desfășurate de Quds Force au ajuns la apogeu. Soleimani a organizat și condus personal numeroase acțiuni teroriste, precum: asasinarea rivalilor Iranului din regiune; înarmarea aliaților Iranului, inclusiv a organizațiilor teroriste; asigurarea de suport militar și informativ pentru rețele de grupări paramilitare din Irak responsabile de uciderea a sute de militari ai Armatei SUA și ai armatelor țărilor aliate, inclusiv ai Armatei române; asigurarea de suport militar și informativ pentru regimul dictatorului Bashar al-Assad din Siria în lichidarea milițiilor opoziției democratice etc.
Quds Force a fost declarată organizație teroristă străină de către Guvernul SUA, iar Soleimani a fost declarat terorist și susținător al terorismului. Totodată, Quds Force și Soleimani sunt amintiți pe lista organizațiilor și persoanelor supuse sancțiunilor ONU, în Rezoluţia nr. 1747/2007 din 24/03/2007 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la programul nuclear desfășurat de Iran.
Prin acțiunile teroriste și de susținere a organizațiilor teroriste aliate Iranului, Soleimani a devenit țintă legitimă pentru Guvernul SUA. Eficiența și pregătirea superioară de militar, de care a dat dovadă în coordonarea Quds Force, au fost argumente suplimentare pentru adoptarea deciziei de a fi lichidat de Armata SUA.
Soleimani nu este un erou decât pentru teroriști și pentru fanaticii islamiști. Niciun om normal la cap, indiferent de religia pe care o împărtășește, nu-l va considera erou pe acest expert în executarea de asasinate și atacuri teroriste la comanda regimului teocratic islamist de la Teheran. Uciderea lui de către Armata SUA a fost legitimă și necesară.
Fătălăul european versus complexitatea luptei cu Răul
Cetățeanul Europei libere și democratice este abrutizat de prea mult bine. Confortul material călduț oferit de Uniunea Europeană, faptul că de câteva decenii bune se bucură de drepturi și libertăți la care alți oameni de pe planetă nici măcar nu pot să viseze, degradarea valorilor morale care au stat la temelia înființării Europei Unite și, cu supra-măsură, lașitatea multor politicieni europeni în a-și asuma acțiunile curajoase și principiale pe care le solicită actualul context geopolitic internațional – toate acestea au transformat cetățeanul european într-un fătălău.
Să critici SUA că a executat un terorist islamist, să te lamentezi că „vai, dacă începe războiul, că i-am supărat pe islamiștii de la Teheran ucigându-le generalul” și, totodată, să faci „pe la spate” comerț cu teocrația fundamentalistă islamistă din Iran, ignorând că aceasta proclamă la nivel de politică de stat principii absolut incompatibile cu valorile democrației europene, înseamnă că ești un laș ipocrit. Mă întreb cum ar fi reacționat cetățenii Europei din vremurile Cruciadelor, dacă s-ar fi rătăcit printre ei un fătălău care să se lamenteze „vai, ce căutăm noi prin pustiul Țării Sfinte să ne luptăm cu Saladin, mai bine îi cedăm Ierusalimul, să fie pace, să fie liniște!”? Probabil că fătălăul ar fi fost rapid scurtat de cap.
Europenii refuză să înțeleagă un adevăr simplu: în lumea contemporană există state care nu acceptă modul nostru de viață, democrația de tip euro-atlantic, economia de piață, sistemul de drepturi și libertăți democratice, libertatea cuvântului, libertatea presei, separarea religiei de stat, laicitatea statului etc.
Există forțe care doresc ca democrația euro-atlantică să dispară, ca economia liberă de tip capitalist să dispară, ca Drepturile Omului să dispară și, astfel, ca lumea să se scufunde în întunericul unei noi epoci de barbarie. Cu aceste forțe nu poți negocia prea mult timp. La un anumit moment, a continua negocierea este echivalentul complicității (vezi lecția negocierilor eșuate dintre democrațiile occidentale și Germania nazistă din preajma declanșării celui de-al Doilea Război Mondial). Atunci este nevoie să folosești, preventiv, sabia.
Europenii și-au pierdut însă curajul de a folosi sabia și se pare că se transformă, treptat, în niște fătălăi interesați doar de propriile plăceri, incapabili să reacționeze moral și curajos în fața pericolelor mortale care asediază Lumea liberă. Urmașii penibili ai europenilor care, în secolul trecut, au reușit să învingă cele mai sângeroase dictaturi din istorie, comunismul și nazismul, își pun fustele în cap, țipă speriați cu glas de fetițe la auzul zgomotului de pușcă și sunt gata să intre în pat cu teroristul islamist, numai să scape de „răzbel”, ca nu cumva să facă „buba”.
Voi sunteți urmașii Romei…?!
Felicitari pentru articol. Europa consumerismului si-a pierdut umanitatea. Acest Soleimani a fost un criminal in masa, de fapt foarte multi irakieni si iranieni, mii de victime si rude ale victimelor actiunilor militiilor si gruparilor finantate si subordonate acestui Soleiman s-au bucurat de uciderea lui, insa presa mainstream din Europa umbla si ea cu jumatati de adevar.
Serviciile Secrete Suedeze: vor mai fi incendii în Australia. Adepții Coranului nu vor lăsa nepedepsit actul criminal din 2 ianuarie 2020 din Baghdad.
Soleimani terorist??…….domnule Cartianu este o mare aberatie …cum pureti scrie asemenea articol ???
Tu esti idioata sau te faci????
e patentata…cum poti sa ii pui certificarea la idoiala(?)
…nu-i frumos.
Articolul NU e de dl. Cartianu, și are perfectă dreptate.
Da, excelent articol, clar si explicit asupra fortelor tenebroase care se extind pe nevazute in acea lume brutala si periculoasa a Orientului, iar tacerea UE este vinovata. Acordul acela de care vorbiti, INSTEX, instituit in ianuarie 2019, de Franta, Germania si UK, a fost gandit de Franta, la care s-au raliat si Germania si UK, cand au vazut ce pierd, si pana in decembrie 2019 s-au convins si alte 6 state europene ca mai bine sa scoata un ban, de ce sa stea pe margine? El a fost gandit ca un soi de contract de barter, adica plata in natura, pentru a evita dolarul american si sanctiunile impuse de americani, iar UE n-a avut nicio problema sa joace absolut incorect fata de SUA in acest mod. Ma mir ca n-a fost denuntat de americani imediat, inca de cand lua fiinta, in ianuarie 2019. Prin aceasta mizerie INSTEX, pur si simplu 9 state din UE finanteaza un stat aproape terorist, Iran. Va puteti imagina cam ce se intampla daca Iranul avea arma nucleara?? Fara discutie ca facea prapad in regiune, insa era o amenintare ingrozitoare pentru toata lumea. UE sa faca bine sa se trezeasca dracului, si sa nu mai sprijine state periculoase cum e Iranul.
Nu pot aprecia exact daca Trump, chiar daca are dreptate, a ales strategia cea maai buna. Inclin sa cred ca da, fiindca agresivitatea islamica pare ca a fost stimulata de insufiicienta reactie a celorlalti.
Sa ne amintim ce crime ingrozitoare s-au facut pretutindeni, ce rana a fost 11 septebrie pt SUA.
Dar, chiar daca nu au fost consultati, chiar daca Trump a gresit, europenii care s-a grabit sa se delimiteze s-au purtat ca niste jigodii.
In primul rand, facand parte din acelasi tratat, NATO, puteau macar sa taca.
In al doilea rand, abia asa vor mari probabilitatea unui razboi: vazand lipsa de unitate a lumii crestine, islamicii isi vor amplifica dispretul, vor capata curaj si razboiul va fi mai probabil. S-au dovedit incredibil de prostanaci.
Foarte bun articol. Politicienii europeni se poarta ca niste fatalai cu teroristii. Nu mai sunt barbati de stat.
O expunere clară și detaliată, care justifică fără echivoc măsurile luate de SUA și dă un vot de blam ambiguității și lașității europene.
Să nu uite Franța că au murit americani pentru libertatea lor… dacă nu debarcau in Normandia americanii, acum vorbeau rusește!!!!… oricum tot Putin le e tătuc… jumatea aia de buletin e o marionetă a Moscovei… Rușine !!… ce-ar fi dacă Trump retrage toate trupele din Europa????….cam in cât timp locul lor vor fi luate de armata roșie???? …aud???…cred că ar fi o lecție pentru țările scăpate de ciuma roșie, să-i văd vorbind rusește, să stea capră la Kremlin,astora din Est ne-a fost deajuns 70 ani ,acum sa vedeți binefacerile comuniste și voi,…și ar trebui ca Trump să nu vă permită emigrarea in state….ei cum ar fi Emanuel??….nu vă mai aduceți aminte ba nenorociților de planul Marshall????….
Mã amuzã copios sã vãd (citesc) cum multi îsi dau cu pãrerea fãrã sã cunoascã un minimum de date referitoare la contextul international actual. Ramintesc acestor „judecãtori” ad-hoc urmãtoarele :
– DT este în campanie electoralã, dar si sub amenintarea unei proceduri de destituire (fãrã mari sanse de reusitã)
– RII joacã la douã capete : stie cã va avea sustinarea Rusiei (în anumite conditii), dar si a UE – din interese economice – aceleasi care concurã la apropierea Frantei si Germaniei de Rusia
– SUA vor sã-si vândã gazele de sist europenilor, dar acestia din urmã preferã gazele si petrolul rus si iranian
Asadar, mi se pare reductor, dacã nu total eronat, sã privim conflictul americano-iranian de pe pozitii subiective. În plus, noi suntem muuuult prea mici pentru a ne da cu pãrerea despre subiecte pe care nu le stãpânim nici mãcar în proportie de 20-25%…
Nu mai bate campii ca are un stat aproape terorist cum e Iranul sustinerea UE, cat de curand cred ca inceteaza mizeria aia de contract INSTEX.
Cucoanã, nu cred cã e cazul sã insulti pe toti cei care nu-ti împãrtãsesc „convingerile”.
Nene raule,dumneata te crezi prea destept si prea atotstiutor in ale politicii internationale,nu ai face mai bine sa-ti verifici cunostintele inainte de a-i judeca pe cei ce crezi ca nu au dreptul sa-si spuna parerea lor?Uite ca Germania sustine interventia SUA,dupa ce teroristii iranieni infiltrati in Irak vroiau sa patrunda in ambasada SUA cu drugul de fier si pietroaie .Ai vazut imaginile?Daca nu ai vazut,atunci cauta-le si apoi sa spui prostii de genul ca Germania e cu Rusia si alte asemenea.Daca Gabriela a spus ca bati campii,a spus-o in cunostinta de cauza,adica sa te informezi mai bine.Jignire inseamna sa injuri,eu asa stiu.
Lio, tu esti mai desteaptã ca Einstein, mai catolicã ca Papa (sic !) si mai informatã ca CIA. Ce mai e de zis ? Felicitãri !
E mare furia ca europenii nu pot fi prostiti sa devina slugile Israelului. De ce se ascunde faptul ca aceasta interventie a SUA e facuta doar de dragul Israelului, care care de multa vreme ,,stergerea” Iranului de pe harta. Desigur, poate nici arabii nu sunt usa de biserica si au o atitudine agresiva fata de Israel, dar nici evreii nu sunt capabili sa ajunga la o intelegere cu palestinienii si vecinii lor din zona, comitand agresiuni ai abuzuri, inclusiv colonizari fortate in teritorii care nu le apartin. Asta nu e terorism? In loc sa-i oblige pe evrei si pe arabi sa ajunga la o intelegere amiabila si corecta, SUA vrea sa impinga lumea intr-un razboi devastator. Vom vedea cum vor schimba ei regimul de la Teheran. Probabil la sf. asteapta,! Deoarece asta nu se poate face decat prin invazie per pedes, si asta insemana ca armata SUA sa intalneasca vreo 2 milioane de soldati iranieni dispusi sa moara pentru patria lor. Cam cate piederi vor intregistra americanii?
Cit de prost sa fi sa crezi ca americanii vor merge pe jos (per pedes) prin Iran? Ca sa se imtilneasca cu pedestrasii iranieni dispusi sa moara pentru sex cu 77 de virgine in rai?
Daca vor vrea sa schimbe regimul nu trebuie decit sa incurajeze si sa sustina opozitia. Ca nu o sa vrea nici-un american sa conduca el personal. Orice dictatura are multa opozitie chiar daca e tinuta in lant. Cind vor avea posibilitatea se vor napusti peste actualul regim.
Care furie e mare,troll rusnak?Vorbesti aiurea, romanii sunt proamericani in proportie uriasa,de aproape 80%, furia e in tabara voastra ,a latrinelor cu finantare kgb,sputnikarilor,ca nu ne puteti prosti si pe noi,ca pe moldovenii de peste Prut ! Lasitatea francezului macrou ,prieten bun cu dictatorul putin si erdogan,asta ne infurie pe noi,cei care nu putem fi de acord cu o armata europeana,incropita de macrou la cerererea lui putin si aprobata de iran,china si erdogan!Nici macar Merkel nu mai are incredere in ideile napoleoniene ale macroului!
Aveți dreptate. Articolul dnului Ciocazanu e unul reducționist și nu pune in evidentă aspecte esențiale ale problematicii Orientului Apropiat, unde din ecuație face parte obligatoriu Israelul, principalul și cel mai serios inamic și invers al Iranului, cea nmai temuta forța militară din Orientul Mijlociu. Restul cu fundamentalismul iranian, sunt lucruri secundare, in contextul geopolitic. Din acest motiv zic eu ca articolul e reducționist și deci propagandist Pro America și anti Iran și anti Europa. Oare chiar l-a gândit domnul Ciocazanu, care in general îmi place cum scrie despre realitatea românească, dar acum problema Orientului Mijlociu, mi se pare o pălărie prea mare pentru dansul.
Danilev,asa-i ca ai scris dupa traducere add-on? In moldoveneasca ta ,nici macar nu stii sa citesti numele ziaristului,rusnakule!
mai ciobane, e mare distanta de la realitatea inconjuratoare la realitatea ta. taci dracului ca nu e necesar sa ne arati ca esti tamp
foarte bun articolul, unul din cele mai bune pe care le-am citit in ultima perioada.
liderii europeni sunt extrem de naivi. Nu poti trata de la egal la egal cu cei care ar dori ca tu sa dispari, sa te convertesti la valorile lor pervetite, etc.
Daca Hitler mai traia ar fi facut afaceri cu el
Si eu sunt total de acord,este de conspectat si distribuit!
Sangele bolșevic apa nu se face . Mai avem mult pana stârpim ciuma roșie supusa banditului bolșevic Putin, din Romania .
Foarte bun articolul despre actuala situație geopolitică din ORIENT care trebuie sa ne îngrijoreze pe toți europenii.
UE ar fi trebuit sa se reunească rapid dar ce vedem doar declarații de reținere și cam atât.Daca intrebi un european sau de la noi ce se întâmpla acum in aceasta zona din ORIENT nu cred ca știe. Autoritățile noastre au dat doar un comunicat ca părțile sa se abtina de la acțiuni care pot agrava SEcuritatea regională și a lumii.! Lumea nu are nevoie de un Conflict militar cu consecințe periculoase pentru pacea lumii!!!!
Rațiunea trebuie sa învingă!!!
Creşte influenţa ţărilor BRIC în zonă: Rusia, China, Brazilia… Ameninţarea Trump cu 52 obiective, „între care unele de foarte înalt nivel, importante pentru Iran şi cultura iraniană”, va fi rău privită măcar în Germania şi Japonia, ţări care au cunoscut astfel de bombardamente şi încă mai au intelectuali.
Te facusi si analist de politica externa,neica?Ei ,uite ca Marea Britanie ,dar si Germania sustin FERM atacul american asupra parintilor terorismului ,asta ca sa te pui mai intai pe citit stiri din surse credibile,inainte sa tragi concluzii trase la latrine de cozile de topor ale lui putin !
Si cat despre asa-zisii intelectuali anti-razboi,sa fii sigur ca sunt de stanga si extrema stanga,cu sustinere ruseasca si chineza.Ca sa fie pace trebuie sa o aperi cu orice pret, altfel ramai doar cu vorbele…In spatele demonstatiilor pacifiste se afla intotdeauna dusmanii pacii,dictatorii!
De vreme ce esti militar te astepti sa mori in orice moment…..teroristi omoara civili care nu ar trebui sa moara….unde-i lasitatea
Felicitari si multumiri pentru articol d-le Munteanu!