Boris Johnson (poreclit şi „Bo-Jo”), premierul Marii Britanii, a primit azi două lovituri pe tema Brexit. Una din partea Parlamentului de la Londra, cu care el se află în conflict deschis pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, a doua – din partea oficialilor de la Bruxelles, care i-au luat în considerare scrisoarea prin care cerea amânarea Brexit, deşi nu a semnat-o intenţionat.
Prima lovitură, direct de la Londra
Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a refuzat să supună la vot, luni, acordul pentru ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) încheiat de Londra şi forul comunitar cu sediul la Bruxelles, explicând că moţiunea a fost deja examinată sâmbătă, transmit Reuters, AFP şi dpa.
”Moţiunea nu va fi dezbătută”, a anunţat John Bercow, care a estimat că ar fi ”repetitiv” să organizeze un al doilea vot pe acelaşi subiect.
Moţiunea a fost amendată sâmbătă, ceea ce a constrâns guvernul condus de Boris Johnson să solicite Uniunii Europene o amânare a Brexitului, prevăzut pentru 31 octombrie.
”Pe scurt, moţiunea de astăzi este în esenţă aceeaşi precum cea de sâmbătă şi Camera (Comunelor) a decis deja în acest dosar. Circumstanţele de astăzi sunt în esenţă aceleaşi cu cele de sâmbătă. Decizia mea este aşadar aceea că moţiunea nu va fi dezbătută azi pentru că ar fi repetitiv şi haotic să facem acest lucru”, a explicat preşedintele Camerei Comunelor.
Alba-neagra cu amânarea
Sâmbătă seara, obligat de votul dat în aceeași zi de Parlamentul de la Londra, Johnson a cerut Uniunii Europene o amânare a Brexit-ului, într-o scrisoare pe care nu și-a pus însă semnătura.
Prin scrisoarea nesemnată, Boris Johnson a dorit să-și arate opoziția față de orice întârziere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută în mod normal pentru 31 octombrie 2019.
Mesajul lui Boris Johnson: vă rog să amânați Brexit-ul, decizie cu care eu nu sunt de acord, dar pe care mă obligă legea s-o aplic!
Noul termen pentru Brexit va fi 31 ianuarie 2020. Așadar, Londra cere o amânare de trei luni.
A doua lovitură, de la Bruxelles
Liderii de la Bruxelles spun că faptul că Boris Johnson nu a semnat scrisoarea trimisă de guvernul său, prin care cerea amânarea Brexit, „nu schimbă absolut nimic”, iar Comisia Europeană va lua în considerare solicitarea amânării, relatează CNN.
„Am luat notă de votul din Camera Comunelor de sâmbătă şi de solicitarea Regatului Unit de a extinde termenul Articolului 50 până la 31 ianuarie 2020. Preşedintele (Consiliului European – n. red.) Tusk se consultă acum cu liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene în ceea ce o priveşte. Cel mai important este ca Regatul Unit să explice care sunt următorii paşi pe care îi are în vedere. Bineînţeles că şi noi vom urmări evenimentele care se desfăşoară la Londra în această săptămână cu mare atenţie”, a declarat Andreeva în faţa jurnaliştilor.
UE ar putea să nu mai acorde o nouă prelungire
Sâmbătă, parlamentarii britanici au votat ca acordul pentru Brexit să nu fie votat înainte de a fi adoptate legile necesare pentru implementarea lui.
În plus, anterior ei votaseră un amendament prin care au cerut amânarea Brexit până la 31 ianuarie 2020, dacă Acordul pentru Brexit nu primește votul Parlamentului.
O scrisoare în acest sens a fost trimisă deja către liderii europeni de către Guvern, numai că ea nu a fost semnată și de premier, care susține în continuare că nu dorește o amânare a Brexit și că țara sa va părăsi Uniunea la sfârșitul acestei luni.
De altfel, s-ar putea ca Londra să nici nu obțină această amânare. Mai mulți lideri ai Uniunii Europene, printre care Emmanuel Macron, au spus deja că nu sunt de acord cu acest scenariu.
Premierul Boris Johnson a declarat că nu va negocia cu UE nicio nouă amânare a ieşirii din blocul comunitar.
UE asistă uimită la teatrul absurd din Regatul Unit
„Avem suficiente voturi pentru a înainta procesul Brexit”, a avertizat ministrul de Externe, Dominic Raab, care a subliniat că data ieșirii din UE rămâne 31 octombrie. Guvernul speră să obțină sprijinul a douăzeci de deputați expulzați din Partidul Conservator în urmă cu o lună și al unei duzine de susținători ai Brexit din Partidul Laburist.
Cu doar 10 zile înainte de data limită prevăzută pentru Brexit, manevrele obstrucționiste ale Parlamentului fac „din ce în ce mai puțin probabil ca Guvernul să poată atinge obiectivul în timp util”, potrivit analistei BBC Laura Kuenssberg.
Dar acţiunile din Camera Comunelor deschid şi mai mult posibilitatea organizării unui al doilea referendum pentru Brexit, ca unică soluţie pentru a îngropa definitiv acest coşmar care a pus stăpânire pe Regatul Unit.
În paralel, „Bo-Jo” se confruntă, de asemenea, cu o nouă acțiune în instanță, fiind acuzat pentru „disprețuirea” Parlamentului, prin decizia sa de a trimite la Bruxelles două scrisori contradictorii: una nesemnată și care solicită amânarea Brexit-ului, iar alta semnată susținând că o nouă întârziere ar fi „o greșeală”.
Uniunea Europeană asistă între timp cu stupoare la teatrul absurd al Londrei şi în special al Parlamentului de la Westminster, care l-a pedepsit deja pe Johnson cu opt înfrângeri parlamentare în trei luni.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a început duminică o rundă de consultări cu cele 27 de state UE și a avertizat că va dura câteva zile pentru a decide asupra unei prelungiri ipotetice. Cancelarul german Angela Merkel a lăsat ușile deschise unei noi negocieri, dar președintele francez Emmanuel Macron a fost reticent să prelungească acest circ politic în care a ajuns prizonier şi ultimul premier, Boris Johnson.
Insula e prea mică pentru Tiberius Nero.
Mediolanum
Mi se pare necinstit ca BoJo sa fie prezentat ca un psihopat care vrea cu orice pret sa-si scoata tara din UE, in ciuda impotrivirii generale. Pai n-a votat poporul la referendum Brexit? Si atunci nu e firesc ca guvernul UK sa se zbata pentru Brexit? Exact asta face el, in timp ce Parlamentul se impotriveste deciziei populare. Aberatia incepe in momentul cind Parlamentul primeste aplauze in timp ce seful guvernului, care respecta decizia poporului , primeste doar ironii, insulte si scatoalce dupa ceafa. Hei, voi, voi cei de la Ziaristii.com, de ce nu tineti cu poporul britanic si va solidarizati cu tagma tradatorilor?
Mai cumetre, e clar ca nu prea stii istoria acestui brexit, si modul profund incorect in care-a ajuns poporul sa voteze ”leave”, asadar mai bine ai tacea din gura!
@Gabriela Constantinescu- Pai cine a organizat referendumul, tabara LEAVE a lui Nigel Farage sau tabara STAY a primului ministru Cameron? E de-a dreptul caraghios sa organzezi un referendum si sa nu-i poti asigura poporului conditii corecte de vot – incluzind aici si o informare cuprinzatoare – si apoi sa te vaicaresti ca poporul a fost tras pe sfoara. Dar tu, organizator, tu ce-ai pazit ca sa nu fie poporul tras pe sfoara? Asa, orice referendum poate fi demonetizat, desconsiderat si aruncat in derizoriu sub pretext ca poporul n-a fost corect informat. Criteriul corect este daca a fost declarat valid de Parlament , in UK sau de catre CCR la noi. Or daca a fost declarat valid, pace si bunavoire!
clampaul asta pletos blond vopsit vrea sa demareze brexitul numai sa ramana prim ministru este atat de prost de da in gropi … un mascarici penibil cu un character indoielnic ..au ajunsde rasul lumii cu acest martzafoi premire hahaha hahaha zi englez si trage apaaaaa
Noi STIM (chiar… FOARTE BINE !), de la… (VECHI si SERIOSI !) PRIETENI BRITANICI-…NATIVI/GENUINI (!!!!!), din Anglia, Tara-Galilor si Scotia – in Irlanda-de-Nord NU avem, din pacate… – (asadar… NU NUMAI de la români rezidenti, de mai mult sau mai putin timp…, in U.K. !), bine racordati la REALITATILE… TARII LOR/PROPRII (siii…, apropo, dintre care unii au votat, la referendum,… „pro”, iar altii… „contra” „BREXIT” !!!!), ca lucrurile… NU SUNT CHIAR ATAT DE SIMPLE, ci… DIMPOTRIVA (!): „dreptatea” (Sic !) esteee… IMPARTITA !!!!!