Fostul premier Dacian Cioloş, lider al PLUS, a felicitat-o sâmbătă seara pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova. Guvernul condus însă de ea nu a fost validat de Curtea Constituţională, care a emis o decizie care nu recunoaşte votul din Parlament. Situaţia este în continuare complicată, la Chişinău.
„O felicit pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova. Ea îşi asumă o sarcină uriaşă: să scape ţara de oligarhi şi să îi ofere o bună guvernare, responsabilă şi construită în interesul cetăţenilor. Maia Sandu este o proeuropeană convinsă, sprijinită de liderii europeni de la Bruxelles şi din numeroase state membre. Am încredere în capacitatea ei de a menţine echilibrul fragil în această coaliţie, pentru a ţine Republica Moldova pe calea europeană. O sprijinim din tot sufletul! Mult succes, dragă Maia!”, a scris Cioloş, pe Facebook.
Sâmbătă după-amiaza, noul guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Maia Sandu, a depus jurământul în faţa Parlamentului reunit la Chişinău, după cum a relatat site-ul unimedia.info.
Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, este vicepremier şi ministru de interne în noul guvern, din care mai fac parte Vasile Şova (vicepremier pentru integrare), Nicolae Popescu (externe şi integrare europeană), Georgeta Mincu (agricultură, dezvoltare regională şi mediu), Pavel Voicu (apărare), Vadim Brânzan (economie şi infrastructură), Liliana Nicolaescu-Onofrei (educaţie, cultură şi cercetare), Natalia Gavriliţa (finanţe), Stanislav Pavlovschi (justiţie) şi Ala Nemerenco (sănătate, muncă şi protecţie socială), relatează Agerpres.
Maia Sandu a fost votată prim-ministru de Parlamentul Moldovei. Este o mare lovitură dată Rusiei, care pierde astfel parte din puterea ţării. Reacţia nu a întîrziat. După ce preşedintele Igor Dodon a acceptat-o premier pe pro-europeana Maia Sandu, a fost lovit în plin prin filmuleţe aparent compromiţătoare lansate de presa oligarhului pro-rus Plahotniuc.
Mai mult, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional decretul președintelui Dodon privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului.
Curtea Constituțională a emis următoarea hotărâre: „Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. […] Se declară neconstituțional decretul președintelui privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este difinitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
Practic, la ora aceasta este haos total la Chişinău. Forţele pro-europene au câştigat puterea executivă, prin învestirea Maiei Sandu ca prim-ministru, dar n-o pot exercita din cauza deciziei Curţii Constituţionale, care anulează numirea noului Guvern votat de Parlamentul Republicii Moldova! Totuşi, Parlamentul a ales să nu ţină cont de deciziile Curţii şi să valideze noul Guvern.
„Doamna Sandu” nu „draga Maia”, „mai draga” precum Iliescu sau „fă Maia” ca Ponta. Daca vrei sa fi om de stat invata sa te adresezi protocolar nu ca la circiuma. Dragnea se adresa cu Viorica si Carmen in loc de „doamna ministru” sau dupa cum era cazul.
Ma rog, Dragnea lucra mai mult cu foste ibovnice, dar totusi…
Sper ca ai intels ideea draga Cioloșe.
Mi-ar fi placut spuna: „Mult succes, … Romania te sustine”
Asa, intareste perceptia, destul de raspandita si exploatata, ca dl Ciolos e mai mult omul Europei decat al Romaniei…