După intrarea în vigoare, de la 1 noiembrie, a noilor taxe impuse de Guvernul Ciolacu, băncile au reacționat și au crescut imediat comisioanele, transferând astfel clienților aceste noi biruri – așa cum era de așteptat. Economistul Bogdan Glăvan, profesor universitar la Universitatea Româno-Americană, a publicat lista cu creșterile de comisioane și a comentat sec evenimentul.
Pe contul său de Twitter, Bogdan Glăvan a explicat că este un caz clasic de cauză-efect și că acest deznodământ, de împovărare suplimentară a populației care are de-a face cu băncile, era absolut previzibil încă din prima secundă.
Bogdan Glăvan: „Băncile cresc comisioanele. Le-a rupt domnu’ Ciolacu cu taxele. Dar mai ales îi rupe pe clienți. Fiindcă, așa cum am afirmat, alături de mii de alți economiști, secole înaintea mea, există o diferență între incidența juridică și incidența economică a impozitării. Pe scurt, dacă Guvernul pune o taxă pe bănci, atunci Dorel care aplaudă este bun de plată. Țeapă. Iei țeapă dacă te lași condus de nulități. Știința nu bate cu parul”.
1) Băncile cresc comisioanele. Le-a rupt domnu’ Ciolacu cu taxele 🤣 Dar mai ales îi rupe pe clienți. Fiindcă așa cum am afirmat, alături de mii de alți economiști, secole înaintea mea, există o diferență între incidența juridică și incidența economică a impozitării. pic.twitter.com/JTsN2zVSUg
— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) November 2, 2023
În general, comisioanele băncilor au crescut cu 0,2%. Sunt și câteva cazuri în care s-au aplicat creșteri nominale, nu procentuale, cum ar fi dublarea sumei reținute, de la 5 la 10 lei.
La plățile interbancare făcute cu Ordin de Plată la ghișeu, comisionul aproape că s-a dublat. La sumele 0-50.000 de lei se opreau 10,51 lei, iar de la 1 ianuarie 2024 vor fi 20 de lei. La sumele peste 50.000 de lei, tariful crește de la 16 la 30 de lei.
Aceste măriri de taxe se fac pentru că regimul PSD-PNL a introdus impozitul pe venituri brute de 2% și a limitat tranzacțiile cash prin reducerea plafoanelor permise în relația dintre persoane fizice, precum și între persoanele fizice și firme.
În cazul Băncii Transilvania, de exemplu, impactul acestor măsuri – care au mai degrabă caracterul unui jaf la drumul mare – va fi de peste 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) în anul 2024, adică o majorare cu peste o treime a impozitului pe profit deja plătit.
În mod evident, băncile nu pot merge pe pierdere cu aceste majorări bruște și masive ale impozitelor, așa că le transferă pe umerii clienților. Acest lucru înseamnă inflație mai mare și sărăcirea accelerată a populației.
Cu o mare parte din banii strânși, Guvernul PSD-PNL va achita pensiile speciale (peste 2,5 miliarde de euro pe an) și salariile exorbitante ale clientelei de partid înfipte în numeroase instituții care căpușează România.
Hai să recunoaștem, e totuși un progres de la cizmar la covrigar 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
covrigarul E DOAR O CARCASA IN CARE „CINEVA” PUNE VOCI.
AFACERILE clanului SE PARE CA MERG FOARTE BINE.
Rețeta Ciolacu: +100 de oameni, 500 de firme, 30 de miliarde
https://www.youtube.com/watch?v=93n-cfNzPOw
Firmele lui Marcel Ciolacu
https://www.youtube.com/watch?v=SFyyp7R9FbI
Din pacate nu doar „Dorel care aplauda” este bun de plata. Toti cei cu datorii la banci sunt buni de plata indiferent ca le place sau nu cresterea taxelor facuta de Ciolacu.