Apar primele informații despre circumstanțele în care s-a produs catastrofa din noaptea de miercuri spre joi, când o magistrală de gaz a sărit în aer după ce a fost spartă de muncitorii de pe șantierul de la Autostrada Moldovei, iar firele poveștii duc, deloc surprinzător, tot către autorități. Lucrările de pe tronsonul unde s-a produs explozia se fac de aproape doi ani fără diriginte de șantier, deoarece Ministerul Transporturilor n-a reușit nici măcar să încheie licitațiile pentru a angaja pe cineva!
Pe Autostrada A7, 9 din cele 10 tronsoane de lucru dintre Buzău și Pașcani n-au diriginți de șantier! Aceștia ar trebui să supervizeze lucrările tocmai pentru a preveni probleme de orice fel, inclusiv astfel de accidente. Sarcina de a angaja diriginții de șantier revine Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din Ministerului Transporturilor, care trebuie să facă o licitație și să angajeze o firmă specializată. Această firmă preia apoi răspunderea pentru tot ce se întâmplă și are grijă ca lucrările să fie conforme.
De când a venit Sorin Grindeanu ministru la Transporturi, adică din noiembrie 2021 (au trecut aproape doi ani), licitația pentru aceste șantiere aflate deja în lucru trenează. E greu de explicat de ce se întâmplă acest lucru – cel mai probabil, din lene și incompetență, pentru că riscurile sunt majore.
Ministrul Sorin Grindeanu, direct responsabil pentru faptul că de doi ani la Autostrada Moldovei muncitorii lucrează fără diriginți de șantier, s-a grăbit joi dimineață să dea o declarație politicianistă: „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”.
Primele indicii obținute de anchetatori la fața locului, după ce s-au stins flăcările, sunt că un muncitor a lovit cu excavatorul conducta magistrală de gaz, spărgând-o. Asta, deși Transgaz avertizase încă din 2020, în avizul pentru începerea lucrărilor, că este interzisă executarea acestora la mai puțin de 20 de metri de conductă.
E ușor de imaginat ce calitate au avut și până acum lucrările pe șantiere, în lipsa supervizorilor de specialitate.
NOMEKLATURA PARTIDULUI SI SECURITATII ESTE PROTEJATA DE ORGANE.