Celevrului compozitor sârbo-croat Goran Bregovici i-a fost refuzată duminică, din raţiuni de securitate, intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, ale cărei autorităţi şi-au înăsprit controalele la frontieră după declanşarea războiului în Ucraina, informează Agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres.ro.
Goran Bregovici (73 de ani) urma să susțină un concert la Gustar Music Festival (Festivalul Muzical Gustar), organizat anual, începând din 2010, în ultima decadă a lunii august, în Complexul muzeal Orheiul Vechi din comuna Trebujeni (2.100 de locuitori), raionul Orhei, la 60 de kilometri nord-est de Chișinău și foarte aproape de Transnistria. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi este amplasată în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova.
Goran Bregovici și alți 28 de oameni din echipa sa aterizaseră deja la Chișinău, dar au fost trimiși înapoi de unde veniseră.
Expulzarea marelui artist sârbo-croat seamănă cu cea a unui politician român: liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion. Pe 17 iunie 2022, acesta a fost întors de pe aeroportul din Chișinău, unde aterizase împreună cu delegația parlamentară a României pentru a participa la o ședință comună cu Parlamentul Republicii Moldova.
Mai există o asemănare între cele două cazuri: atât George Simon (pe 17 iunie 2022), cât și Goran Bregovivi (pe 20 august 2023) au zburat spre Chișinău deși știau că au interdicție de a intra în Republica Moldova! Așadar, amândoi au încercat să provoace o situație de criză țării conduse de Maia Sandu.
Poliția de Frontieră „a refuzat accesul pentru 29 de cetăţeni străini”
Potrivit presei locale, opiniile pro-ruse ale celebrului muzician au jucat – cel mai probabil – un rol în luarea acestei decizii. Muzicianul sârbo-croat, în vârstă de 73 de ani, „a susţinut în mod deschis anexarea Peninsulei Crimeea”, unde a avut și un concert în martie 2015 (la un an după anexare), „precum şi invadarea Ucrainei”.
Organizatorii festivalului au anunțat luni pe pagina de Facebook a evenimentului: „Ne pare rău să vă anunţăm că Goran Bregovici şi trupa sa nu vor putea să cânte în această seară, din motive care nu ţin de organizatori sau de artişti. Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deşi aterizaseră deja pe Aeroportul Internaţional din Chişinău”.
Într-un mesaj publicat de organizatori, Goran Bregovici s-a declarat „foarte dezamăgit” din cauza acestei interdicţii „fără nicio explicaţie oficială”.
„Susţin turnee extinse alături de muzicienii mei în toată Europa şi nu am întâmpinat niciodată dificultăţi”, a spus muzicianul sârbo-croat.
Într-un comunicat, Poliţia de frontieră a Republici Moldova a explicat că „a refuzat accesul pentru 29 de cetăţeni străini”, inclusiv pentru Goran Bregovici, „în decursul ultimelor 24 de ore”.
„Organizatorii au fost informaţi în avans despre această interdicţie, adoptată încă din 2022”, în contextul „măsurilor de securitate” decise în cooperare cu serviciile de informaţii şi cu partenerii internaţionali, a subliniat Poliţia de frontieră.
Autorităţile din Republica Moldova au decretat stare de alertă pe fundalul tensiunilor sporite cu Federaţia Rusă, acuzată că doreşte să destabilizeze guvernul pro-european de la Chişinău pentru a instala un guvern favorabil Kremlinului.
Artist de clasă, caracter zero
Născut la Sarajevo, în 1950, din tată sârb şi mamă croată, Goran Bregovici a fost un star rock în fosta Iugoslavie în anii 1970-1980, când a fost liderul grupului Bijelo Dugme.
Apoi, chitaristul s-a orientat spre cariera de compozitor şi a creat coloanele sonore ale mai multor filme regizate de Emir Kusturica, precum „Vremea ţiganilor” (1988) şi „Underground” (1995), precum şi coloana sonoră a lungmetrajului „Regina Margot”, regizat de cineastul francez Patrice Chereau în 1994.
Potrivit site-ului Deschide.md, Goran Bregovic a susţinut în mod deschis ocuparea Peninsulei Crimeea, în 2014, dar şi invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Pe numele muzicianului au fost deja emise interdicţii de intrare în Ucraina şi Polonia. Anterior, autorităţile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie şi ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministerul de Externe al Serbiei a cerut explicaţii de la autorităţile de la Chişinău. Potrivit ministrului Ivica Dacici, situaţia respectivă „nu corespunde relaţiilor tradiţionale de prietenie” dintre cele două state.
Într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă Tanjug, Ivica Dacici a precizat că interdicţia de intrare în Republica Moldova aplicată muzicianului Goran Bregovici „a fost percepută de societatea sârbă într-un mod negativ”.
Bravo autoritatilor moldovenesti. Lingaii rusilor sa cante in Rusia si sa se distreze intre ei, pentru ei. Cei care vor sa-i auda sa se duca acolo sa-i asculte.
Rusia este aproape ,ce faci doamna? Consideri că este ușor să ripostezi?mergeți dumneavoastră la război? Nu doamna dumneavoastră stați acasă și să comentați războiul pe facebook.
O mizerie imbecilul asta. Un manelist ordinar de faima internationala.
Nu știu eu s-au suntem în război cu Rusia?
Și apropo! Voi știți ce păteati daca erați inamici ai Ucrainei?nu vreți să știți .Dumnezeu nu doarme!