luni, noiembrie 25, 2024
AcasăJustițieJudecătorii și procurorii ies la lupta cea mare: își apără privilegiile prin...

Judecătorii și procurorii ies la lupta cea mare: își apără privilegiile prin proteste împotriva anunțatelor modificări la pensiile speciale. Magistrații se bat pentru pensionarea la 45 de ani cu zeci de mii de lei pe lună

-

Sute de judecători și procurori anunță proteste în toată țara împotriva anunțatelor modificări la pensiile speciale. Magistrații se bat pentru privilegiile căpătate în timp, iar amenințarea reformei care i-ar aduce în rând cu restul românilor i-a revoltat. Miza este păstrarea dreptului de a se pensiona la 45-50 de ani, cu pensii care ajung și la 50.000 de lei/lună după o carieră de doar 20-25 de ani în câmpul muncii.

După mari presiuni din partea Comisiei Europene, care nu vrea să deblocheze miliardele de euro pentru PNRR până când în România nu se face o reformă care să elimine categoriile privilegiate de bugetari, Guvernul a început să ia în calcul o reformă a pensiilor. În cadrul acesteia s-ar număra și creșterea vârstei de pensionare a magistraților până la 65 de ani, la fel ca restul cetățenilor, și acordarea unei pensii în acord cu contribuția pe care aceștia au avut-o de-a lungul vieții la fondul de pensii.

Reacția procurorilor și a judecătorilor este una furibundă. Se anunță proteste și suspendarea activității în mai multe instanțe și parchete din țară. Chiar magistrații Curții de Apel București, cea mai mare din țară, au hotărât ca de miercuri să oprească activitatea în toate secțiile.

Liberala Alina Gorghiu, abia investită ca nou ministru al Justiției, le-a răspuns protestatarilor că le respectă dreptul la a-și spune punctul de vedere, dar… „Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

- Advertisement -

La Curtea de Apel București, cei peste 200 de judecători au votat marți, cu majoritate, ca de miercuri să intre în grevă. Secții întregi, precum cele de comercial, litigii de muncă și asigurări sociale, de civil și de contencios administrativ, nu vor mai lucra deloc, refuzând să primească inclusiv cazurile care până acum erau considerate urgente. Doar cazurile penale cu arestați și câteva dintre spețele cu minori vor mai fi acceptate.

Aceeași situație s-a întâmplat și la Tribunalul București. Procurorii din Adunările Generale ale Parchetului Tribunalului București și ale parchetelor judecătoriilor de sector au procedat la fel.

Prin blocarea completă a activității Justiției, lucrătorii din acest sector mizează pe o cedare a Guvernului care oricum nu e încântat să taie din privilegiile „specialilor”. În acest moment, magistrații sunt în România un fel de stat în stat, hotărând singuri să-și majoreze veniturile, pentru a respinge în instanță acțiunile prin care se contestă aceste abuzuri de putere. Profesorul Dumitru Borțun a comparat acest comportament cu cel al vacilor care-și beau singure laptele.

- Advertisement -

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a intrat deja la negocieri cu premierul Marcel Ciolacu, cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și fostul premier Nicolae Ciucă. Dacă pe profesori Guvernul n-a fost dispus să-l asculte nici după două săptămâni de grevă, în schimb magistrații care vor să-și apere privilegiile au fost poftiți la discuții chiar dinainte să înceapă protestul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* ANALIZĂ. Catastrofa demografică: în următorii 70 de ani, populația Chinei se va înjumătăți! Prăbușire de la 1,4 miliarde la 700 de milioane

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

18 COMENTARII

  1. Eu as sugera guvernului, si daca guvernul nu indrazneste celor care conduc UE, sa infiinteze rapid o comisie care sa verifice rezultatele muncii atat de gras platite a magistratilor. Doar in cazul proceselor cu mari corupti sau cu clanuri mafiote.
    Sa se afle cate procese s-au taraganat, cate sentinte gresite s-au dat, cati mafioti au scapat cu pedepse usoare si cator mari corupti li s-au prescris faptele din cauza ca s-au lungit cu intentie sau din incompetenta procesele. Cum au reusit cei mai celebri corupti, care au fost totusi condamnati, sa fuga la timp din tara.
    Dar si cum au fost pedepsiti sau marginalizati magistratii corecti.

    • Cine s-o faca? Ciolacu? Acum!!! Imediat!!!
      Oricum, ma bucur ca are si el parte de greve. Ca prea se inscaunase cu tupeu de borfas pe fotoliul de prim ministru, dupa ce castanele profesorilor au fost scoase din foc de penelisti prin presiuni pe liderii de sindicat. Sa vedem ce va mai fi.

  2. Dar nu ar cere legi noi de care sa nu mai scape infractorii.
    Credeam ca numai avocatii sunt lacomi insa si judecatorii sunt la fel. De la judecatori te-ai astepta la mai multa obiectivitate, sa inteleaga incorectitudinea morala si sociala a pensiei la 45 de ani.

  3. La cum prestează onorata instanță, nici nu s-ar cunoaște dacă s-ar opri „procesul de justiție”. Mii și mii de infractori au scăpat deja din cauza prescrierii faptelor, în unele cazuri infractorii scăpând basma curată după zeci de amânări ale pronunțării sentinței definitive. Mă întreb, retoric: unde e actul de justiție? Unde e Justiția, la modul general?
    Dacă un antreprenor întârzie plățile la bugetul de stat cu doar câteva zile, se trezește cu conturile blocate.
    Dacă un ministru greșește estimarea execuției bugetare cu 20 de miliarde de lei, are imunitate, adică este deasupra legii, adică toată lumea zice „Na, a greșit, ce să-i faci, că e un prostan cu doctorat și patru clase”.
    Să nu ne facem iluzii, tinerii juzi vor avea câștig de cauză, deoarece această caricatură de guvern nu are determinarea și competența necesară să reformeze Justiția, ci dorește doar s-o subjuge, prin mijloace rudimentar-mafiote.
    Nu m-aș mira „s-o dea la pace” până vin banii de la UE, urmând ca, ulterior, să „repare” „nedreptatea” făcută bieților judecători care muncesc zi-lumină (de luni până vineri de la 8 la 16, weekend-urile libere, sărbătorile legale libere, toți putred de bogați și veșnic nemulțumiți, de parcă i-a obligat cineva să se facă judecători).
    Țara asta e pe făraș, cu sau fără purtătorii de peruci.
    Eu mă rog la Dumnezeu să le dea pensionarilor speciali râie căprească, sifilis și holeră, toate în același timp și toate cronice.
    Mulțumesc, să-ți dea Dumnezeu sănătate, Doamne.

  4. Si-asa, procesele importante sunt tergiversate pana la prescrierea faptei, iar procesele marunte, de gainarii, nu ne prea intereseaza. Cu o justitie de rahat, mai bine… fara!

  5. Eu pe acești magistrați le-aș băga în pușcărie nu să le mai dau pensii speciale, mai mari ca salariul, corupții aceștia au tergiversat procesele hoților până la prescriere, mai vor și pensii acești nenorociți!!!

  6. Tocmai ei s-au gasit să protesteze, cea mai privilegiata castă (dupa politruci si sinecuriști). Care țară europeană are încredere în justiția româneasca? Procese pierdute cu nemiluita la CEDO, infractori care își găsesc refugiu în tarile din jur, cazuri similare judecate diferit dupa cheful diferitelor instante. (adica jurisprudenta zero), decizii care se bat cap in cap in functie de interese, eliberarea cu „darnicie” a criminalilor si violatorilor. Pe lingă toate astea avem un CSM care nu-si face treaba, un grup de bisericuțe și interese oculte. De citiva ani nu mai exista coruptie printre judecatori, n-am vazut nici un caz. Inainte mai erau condamnari printre judecatori, acum si alea s-au terminat.
    Am o urare pentru „justitia” româneasca: MU…..E !

    • Era o vorba in popor: „Cand sarpele se satura sa traiasca, iese in drum”.
      Si asa era indignata la culme toata natia din cauza prestatiei lor si a profitului urias. Acum, se mai si revoltam desi ajustarea estefacuta de complicii lor mai mult de forma…

  7. Unii magistrați trebuiesc reevaluați profesional periodic.Aplicare a răspunderea magistratilor(malpraxis).Introducerea practicii unitare.Rezolvare a dosarelor cu celeritate.Modificare a Legislației justitiei(reforma).Evidențiere puterii judecătorești fata de politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -