miercuri, octombrie 23, 2024
AcasăNewsCiolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar...

Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

-

Noul premier Marcel Ciolacu le-a pus prima „talpă“ dură liberalilor la nici o săptămână după numirea în funcție, transmițându-le că refuză să-l numească pe Mircea Abrudean, propus de PNL, în funcția de secretar general al Guvernului. Miza acestei lovituri este multiplă, Ciolacu le arată din start PNL-iștilor cine-i șeful, transmite un puternic semnal la nivelul electoratului și în același timp începe lupta pentru controlul asupra companiilor de stat.

Liberalii au fost ca din oală de această încălcare violentă a acordului pe care credeau că-l au cu PSD. Pe Mircea Abrudean îl susținuse puternic baronul local Emil Boc, din Cluj, și ar fi trebuit numit de Ciolacu fără obiecții, după ce anul trecut premierul liberal Ciucă înghițise o broască râioasă mare de tot când a acceptat în decembrie 2021 să-l pună secretar general al Guvernului pe toxicul Marian Neacșu, condamnat penal propus de PSD.

Deși acest argument n-ar fi trebuit să existe tocmai pentru că arată cât de jos a ajuns coaliția PSD-PNL, totuși el a fost invocat de Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al liberalilor, după ședința de urgență pe care liderii partidului au avut-o în urma refuzului lui Ciolacu. „Mircea Abrudean este susținut în continuare. (…) Nu vom ceda acest lucru. Aș putea vorbi de incompatibilități, dar atât timp cât premierul Ciucă nu a refuzat numirea unui condamnat la acea vreme… Nu fac niciun fel de referire“, a spus Rareș Bogdan.

După ce și-a asumat personal în 2021 numirea penalului Marian Neacșu la SSG – „Ce facem, omorâm oamenii? Condamnarea e depășită juridic!“ –, Ciolacu le transmite acum liberalilor că nu-l vrea pe Abrudean pentru că „nu e compatibil” cu el!

Marcel Ciolacu dă impresia că pur și simplu își bate joc de PNL, inclusiv prin argumentele folosite. El i-a transmis lui Nicolae Ciucă, președintele liberalilor și predecesorul său în fruntea Guvernului, că vrea altă nominalizare la Secretariatul General al Guvernului, pe motiv că n-ar fi compatibil cu Abrudean!

- Advertisement -

Liderii liberali ar vrea să opună rezistență și i-au cerut lui Ciucă să refuze concesiile, dar până acum generalul pus de Iohannis șef în PNL nu a îndrăznit niciodată să-l înfrunte pe Ciolacu.

În decembrie 2021, imediat după formarea coaliției PSD-PNL la indicațiile lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu l-a propus pe penalul Marian Neacșu în funcția de  secretar general al Guvernului. Neacșu fusese condamnat în 2016 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la biroul său de parlamentar.

Confruntat cu critici, Marcel Ciolacu le-a spus atunci liberalilor că „îmi asum propunerea“ și a pretins stupefiant că Neacșu, de fapt, n-ar avea antecedente penale, deoarece condamnarea „e depășită juridic“! Cu un tupeu incredibil și pe un ton golănesc, Ciolacu le-a răspuns jurnaliștilor: „Staţi uşor, că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe incompatibilitate, pe conflict de interese… e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu-i apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”.

- Advertisement -

Între timp, în noul Guvern condus de Ciolacu, penalul Neacșu a fost avansat și a ajuns vicepremier al României!

Miza cea mare: controlul asupra tuturor companiilor de stat prin super-agenția AMEPIP, care va fi coordonată de premier și de secretarul general al Guvernului

Miza din spatele acestei lupte declanșate încă din prima săptămână a coaliției PSD-PNL o reprezintă, bineînțeles, controlul asupra resurselor statului. Secretarul general al Guvernului are, printre altele, atribuția de a nominaliza candidații la șefia Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Această agenție nou-înființată printr-o lege votată de coaliția PSD-PNL este, de fapt, o idee mai veche de-a lui Dragnea, prin care se pun sub control total companiile cu capital majoritar de stat. Este, de fapt, o super-agenție care va avea o putere discreționară asupra tuturor firmelor publice. Cine controlează agenția va controla sute de firme și, implicit, conducerile acestora, va dispune de resurse uriașe și va avea posibilitatea să-și bage acolo toată clientela – atât personală, cât și de partid.

Momentan, legea de înființare a AMEPIP nu e în vigoare, pentru că USR a atacat-o la Curtea Constituțională. Dar CCR e sub controlul total al PSD-PNL și al lui Iohannis, așa că e o chestiune de timp până când acest mamut va deveni realitate.

AMEPIP va funcționa sub coordonarea premierului și a secretarului general al Guvernului. Ciolacu, despre care au apărut deja dovezi că e creierul unei caracatițe de sute de oameni care suge peste 6 miliarde de lei din contracte cu statul, vrea să aibă control total și asupra super-agenției AMEPIP.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -