Actualii comandanți ai armatei ruse vor ca trupele lor să treacă în defensivă, dar nu-l pot convinge pe Putin, se arată într-o analiză a Institutului de Studiu al Războiului (ISW). Făcând o trecere în revistă a lanțului de comandă rusesc, același think-tank remarcă faptul că, din 24 februarie 2022 până azi, Putin a schimbat de 17 ori comandanții armatei!
Potrivit experților, Serghei Șoigu (ministrul Apărării) și generalul Valerii Gherasimov (șeful Statului Major General) sunt conștienți de iminenta amenințare a unei contraofensive ucrainene. Cei doi au încercat în repetate rânduri să-l convingă pe liderul de la Kremlin să accepte o trecere a trupelor în defensivă, pentru a fi cruțate resursele. Și totuși, la insistențele lui Putin, soldații sub contract sunt trimiși mai departe în atac, în operațiuni ofensive care, din cauza lipsei previzibile de rezultate, pot fi considerate fără sens.
Problema, arată ISW, constă în înseși organizarea și principiile după care se ghidează azi armata rusă: „Putin preferă loialitatea în locul competenței, iar acest lucru îi împiedică pe Șoigu și Gherasimov să se concentreze pe crearea condițiilor optime pentru o apărare eficientă, în loc să irosească unitățile de elită rusești în bătălii istovitoare de uzură pentru câștiguri mici”.
Șoigu și Gherasimov sunt conștienți că vine o ofensivă ucraineană periculoasă, dar nu-l pot convinge pe Putin să creeze o rezervă
ISW nu exclude că, pentru a ajunge cumva la Putin și a-l convinge să oprească operațiunile ofensive, comandamentul militar rus a provocat chiar relații tensionate cu liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.
Eforturile de până acum au eșuat, iar grupul care vrea să înghețe războiul de-a lungul actualelor linii de front nu a reușit să-l influențeze pe Putin, acesta continuând să facă presiuni pentru noi operațiuni ofensive în estul Ucrainei. Un posibil motiv pentru o astfel de încăpățânare din partea președintelui Federației Ruse ar putea fi o anumită influență din partea taberei susținătorilor războiului și îngrijorarea cu privire la stabilitatea regimului său: „Succesul viitoarei contraofensive ucrainene ar putea determina rezultatul acestei lupte pentru influența asupra deciziilor lui Putin”.
Tot ISW enumeră cele 17 schimbări de comandanți ai forțelor din Ucraina operate la ordinul lui Putin de la începutul invaziei și până acum. Principala explicație ar fi că liderul de la Kremlin se aștepta la victorii facile și rapide, iar realitatea l-a izbit puternic. El n-a vrut să accepte că s-a înșelat estimând greșit atât capacitatea de luptă a ucrainenilor, cât și propriile sale forțe, astfel că a aruncat vina în ograda generalilor.
El a demis în mod regulat comandanții care nu i-au adus victoriile așteptate. Datele arată că Putin a schimbat comandanții întregului grup de trupe rusești din Ucraina de trei ori. Interesant este faptul că numele militarului care a condus invazia Ucrainei în primele săptămâni ale războiului de amploare este încă necunoscut. ISW consideră că președintele Federației Ruse a vrut, probabil, să se prezinte ca un comandant-șef priceput și să-și însușească succesul unei victorii fulgerătoare, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.
Cel mai des a fost schimbat comandantul Districtului Militar de Vest – de 4 ori
„Planurile militare rusești capturate au arătat că Putin se aștepta ca forțele rusești să captureze Kievul în câteva zile. El a vrut, probabil, să declare această invazie rapidă drept o victorie geopolitică personală. Putin nu are experiență militară, ceea ce poate că a contribuit și mai mult la decizia sa de a nu numi un comandant pentru invazie, asumându-și meritele pentru victoria așteptată”, se arată în analiza ISW.
Cel mai des a fost schimbat, din februarie 2022 până azi, comandantul Districtului Militar de Vest – de patru ori. Comandantul Districtului Militar de Est a fost schimbat de trei ori, iar cel al Districtului Militar de Sud și cel al Districtului Militar Central – de câte două ori fiecare.
Putin a schimbat, de asemenea, comandantul Forțelor Aeropurtate de trei ori, și de două ori – cu aceeași persoană. Liderul de la Kremlin a ordonat schimbări suplimentare în comandamentul militar și l-a demis oficial pe șeful Districtului Militar de Est (SVO), Rustam Muradov, precum și pe fostul comandant al războiului împotriva Ucrainei, Oleksandr Dvornikov.
Muradov a eșuat cu armata rusă în apropiere de Vuhledar, în regiunea Donețk, iar cel de-al doilea s-a remarcat prin abuz de alcool.
JUZII TOCMAI SI-AU MARIT VENITURILE CU 25%. RETROACTIV PE 5 ANI.
SI ISI RECALCULEAZA PENSIILE SPECIALE. SI-AU FABRICAT UN PERPETUUM MOBILE.
„LEGI” ONEROASE PENTRU VENALI