Coaliția PSD-PNL-UDMR continuă chiar și în ceasul al 12-lea să protejeze casta „specialilor“ în timp ce anunță măsuri de austeritate pentru restul poporului. Liderii partidelor de guvernământ se tem să deranjeze categoriile care-i susțin, astfel că au păstrat cumulul pensiei cu salariul la stat, un apanaj mai ales al foștilor angajați în instituțiile de forță – servicii secrete, Armată, Poliție, Jandarmerie. Primul beneficiar al acestei decizii este chiar generalul-premier Nicolae Ciucă.
Într-o ședință ținută luni, șefii PSD, PNL și UDRM au căutat măsuri pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei căscată în bugetul de stat după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a greșit socotelile. S-a decis oprirea angajărilor în unele domenii ale administrației publice. Unele surse spun că s-a discutat și despre înghețarea salariilor până la adoptatea noii legi a salarizării.
Dar marile măsuri care ar fi adus economii masive la buget, cum ar fi aceea a eliminării cumulului pensiei cu salariul la stat, au fost respinse. În România, de această șmecherie beneficiază prioritar angajații în serviciile de informații, în Armată, Poliție și Jandarmerie. Oamenii se pensionează la 45-50 de ani, apoi se reangajează urgent la stat, în administrația locală de regulă. Există sute de exemple de foști polițiști ieșiți la pensie până în 50 de ani și angajați a doua zi în primării sau în funcții de șefi la Poliția Locală.
Această omisiune pare a fi însă cu dedicație pentru premierul Nicolae Ciucă, pensionat în 2019, la 52 de ani, cu o pensie specială de 12.370 de lei. La aceasta se adaugă salariul de premier, în valoare de 24.000 de lei brut (14.000 de lei net).
Chestionat a doua zi, la Parlament, despre înghețarea salariilor pentru bugetari, Marcel Ciolacu a negat însă cu vehemență că s-ar fi discutat așa ceva în coaliție!
O altă măsură asupra căreia nu s-a căzut de acord în coaliție a fost cea a supraimpozitării veniturilor pentru bugetari și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui României, adică 25.000 de lei. Marcel Ciolacu a făcut un exercițiu de imagine marți, anunțând că susține aceste măsuri, deși i s-a spus clar că n-ar rezista la Curtea Constituțională deoarece doar Parlamentul poate decide așa ceva printr-o lege.
Până acum, efectul bugetar al soluțiilor căutate de coaliția PSD-PNL-UDMR este aproape nul, deficitul de 20 de miliarde de lei nefiind acoperit în niciun fel.
Mă Ciucă, ești sclipitor ! 😂😂😂😂😂😂😂
Lucește de la atâta stres.
Ciuca are o calitate, echlibrul, dar si o gramada de defecte pentru functia pe care o acupa. Cel mai mare defect este ca ii tolereaza pe cei care trag partidul in jos.
Ciucă e bun – poate, n-am verificat – de comandant de tanc. Nu poate pricepe nimic în afară de militărie. Nimic rău în asta, cât timp nu e prim-ministru.