vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPovestea primului comandant al mercenarilor Wagner, care a dat numele grupării capturate...

Povestea primului comandant al mercenarilor Wagner, care a dat numele grupării capturate de Prigojin. Este colonel în forțele speciale ruse și locuiește oficial într-un apartament de 35 de metri pătrați, cu baie comună!

-

Toată lumea știe că oligarhul Evgheni Prigojin se află la cârma grupării paramilitare private PMC Wagner, pe care a fondat-o în anul 2014, punând-o în slujba Kremlinului, care o și finanțează. În spatele mercenarilor săi se află însă o istorie incredibilă. O anchetă a „Centrului de Dosare” din Rusia dezvăluie adevărata poveste a „wagneroviților” prezenți în „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Primul comandant al PMC Wagner, care a dat și numele companiei, n-a fost Evgheni Prigojin – supranumit „Bucătarul lui Putin” –, ci Dmitri Utkin, un ofițer superior din forțele speciale ale Kremlinului, retras din activitate cu gradul de colonel. În trecut, pe vremea când era luptător, el purta indicativul „Wagner”.

S-a născut în Rusia, dar a locuit o perioadă chiar în Ucraina, împreună cu mama sa. Apoi s-a mutat în Sankt Petersburg, unde a absolvit școala militară destinată forțelor speciale din GRU. În 2012, la retragerea din activitate, s-a angajat în compania militară privată rusă PMC Moran Security Group. De-acolo urma să pornească aventura Wagner.

Acea companie era susținută inițial de oligarhul sirian Yousef Jaber. Dmitri Utkin primise sarcina să formeze un detașament de 270 de oameni cu scopul de a pune stăpânire pe nodul de transport din orașul Deir ez-Zor – cel mai mare din estul Siriei. Echipa lui era cunoscută ca „Slavonic Corps”.

- Advertisement -

În Siria, oamenii lui Utkin au intrat în dispute violente cu gruparea Stat Islamic (ISIS). Au apărut și neînțelegeri cu „clientul” lor principal, din cauza unor întârzieri în transferul de plăți. Rămași descoperiți, fără vehicule blindate, luptătorii au fost evacuați într-un final cu ajutorul a două chartere și aduși la Moscova. Doi dintre ei au primit ulterior condamnări cu executare.

Prin intermediul lui Prigojin, Utkin s-a umplut de Ordine pentru Curaj și a ajuns să fie primit la Kremlin de Vladimir Putin. Între cei doi pare să se fi produs o înțelegere: Utkin să-i livreze militari profesioniști, iar Prigojin (cu pseudonimul Serghei Petrovici) să-i finanțeze.

La început, în 2014, după „expediția” cu peripeții din Siria, Wagner a funcționat ca un grup tactic de companie (RTG) cu circa 200 de recruți. Mai târziu s-a transformat în batalion, iar până în 2022 număra deja 7.000 de militari.

- Advertisement -

„Centrul de Dosare” mai dezvăluie că Dmitri Utkin locuiește oficial în Sankt Petersburg, împreună cu soția sa, Anastasia, într-un apartament de doar 35 de metri pătrați, cu baie comună în capătul coridorului! În realitate, nici el, nici Anastasia, care îi conduce afacerile, nu stau acolo.

„Centrul de Dosare”: „Nimeni nu răspunde la apeluri la interfonul din apartament: nici dimineața, nici seara. Iar în parcare nu s-au putut găsi niciodată mașinile folosite de Dmitri și Anastasia. Cel mai probabil, acesta nu este cuibul lor de familie și nici măcar o investiție, ci doar o adresă de înregistrare”.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă dezvăluirile integrale ale „Centrului de Dosare” din Rusia.

„Oficial, Rusia luptă în Ucraina împotriva «naziștilor». Dar pe internet circulă fotografii cu un bărbat care seamănă cu Dmitri Utkin, unde sunt vizibile tatuaje naziste”

  • Dmitri Utkin și tatuajele sale naziste

    „Grupul Wagner, controlat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, a apărut în urmă cu mai bine de opt ani și încă există în afara domeniului juridic din Rusia.”

  • „Denumirea de wagneroviți, primită de mercenarii grupării paramilitare private, s-a făcut în onoarea primului lor comandant, Dmitri Utkin, care avusese indicativul Wagner.”
  • „Oficial, Rusia luptă în Ucraina împotriva «naziștilor». Dar pe internet circulă fotografii cu un bărbat care seamănă cu Dmitri Utkin, unde sunt vizibile tatuaje naziste.”
  • „Din documentele interne ale grupului Wagner reiese că problema nu se limitează doar la tatuaje. Utkin se semnează cu semnul grafic «zig» și folosește apelativul «Heil Petrovici», cu trimitere la proprietarul Wagner, Evgheni Prigojin.”
  • „Dmitri Utkin s-a născut pe 11 iunie 1970. Locul nașterii este controversat – fie Asbest din regiunea rusă Sverdlovsk, fie satul Smolino din regiunea ucraineană Kirovohrad. În pașaportul eliberat în 2003, Utkin figurează însă cu locul de naștere în orașul Asbest.”
  • „Conform publicației ucrainene Censor.net, Utkin a trăit și a studiat în Ucraina, în același sat Smolino din regiunea Kirovohrad. Se pare că el și mama lui au ajuns acolo când Utkin avea o vârstă fragedă, de unde a apărut și eroarea cu locul de naștere.”

În 2016, Utkin a comandat o unitate de mercenari care activase pe teritoriul autoproclamatelor „republici populare” Donețk și Lugansk

  • „Mama lui Utkin, de profesie inginer constructor, a divorțat de soțul ei când Dmitri era foarte tânăr și și-a crescut singură fiul. Utkin a studiat la școala din Smolino. Jurnaliștii i-au chestionat pe sătenii care l-au cunoscut, dar aceștia nu și-au amintit nimic special în legătură cu el: doar că era un tip arogant.”
  • „După ce a absolvit școala, Utkin a părăsit satul și s-a stabilit la Leningrad (acum Sankt Petersburg – n. red.), unde a intrat la o școală militară. Instituția de învățământ în sine nu este numită, dar cum Utkin a ajuns în forțele speciale GRU după finalizarea studiilor e lesne de înțeles că despre acea școală din Leningrad era vorba. Asta fiindcă doar acolo erau pregătiți ofițeri pentru acest profil în comandamentul superior al armelor combinate.”
  • „Utkin și-ar fi vizitat mama care locuia în Ucraina în 2016, când războiul era în plină desfășurare în sud-estul țării. Pe atunci, el comandase o unitate de mercenari din partea autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.”
  • „Viața personală a lui Utkin s-a dovedit a fi oarecum confuză. Pe lângă copiii din Smolino (despre care a scris Censor.net), se știe despre fosta sa soție Elena Șcerbinina, pe care a cunoscut-o la mijlocul anilor 90 și de care s-a despărțit în anii 2000.”
  • „În 2015, Șcerbinina l-a căutat chiar prin programul «Găsește-mă». În 2016, Gazeta.ru a contactat-o ​​pe Elena Șcerbinina. Ea a vorbit despre Utkin, menționând participarea lui în ambele războaie cecene.”

„Cariera militară a lui Utkin este calea obișnuită a unui ofițer de armată «din popor». Până la 40 de ani a ajuns la gradul de locotenent-colonel”

  • „Utkin a fost înregistrat cu domiciliul în regiunea Pskov și cu serviciul în brigada a 2-a separată a forțelor speciale ruse. Așadar, de la începutul anilor 2000 până când a cumpărat un apartament în Sankt Petersburg în 2018, el a fost înregistrat la adresa „unitatea militară 64044” (desemnarea numărului brigăzii 2 a Forțelor Speciale).”
  • „În august 1999, Utkin (cu gradul de căpitan) a intrat în presă: a fost menționat într-un articol despre respingerea unui atac al wahhabiștilor (doctrină islamică din secolul 18 – n. red.) ceceni asupra Daghestanului. O copie a unui fragment dintr-o foaie de ziar cu o fotografie a lui Utkin a fost publicată de unul dintre canalele Telegram în ianuarie 2021. Numele ziarului nu este dat.”
  • „În timpul reorganizării armatei, detașamentele de forțe speciale incluse în brigadă au fost înregistrate ca persoane juridice separate. Iar Dmitri Valerievici Utkin era înscris în Registrul de stat unificat al persoanelor juridice din 2002 ca și comandant al celui de-al 700-lea detașament separat al forțelor speciale din orașul Peciorî, regiunea Pskov.”
  • „Cariera militară a lui Utkin este calea obișnuită a unui ofițer de armată «din popor». Nu-l poți numi un învins: până la 40 de ani a ajuns la gradul de locotenent-colonel nu în taigaua îndepărtată, ci în regiunea Pskov.”
  • „Trecut în rezervă în 2012, locotenent-colonelul Utkin a luat decizia logică de a-și câștiga existența și a reușit să obțină un loc de muncă în compania militară privată rusă (PMC) Moran Security Group.”

S-a dus cu detașamentul său într-o misiune specială în Siria, unde a intrat în conflicte violente cu gruparea Stat Islamic (ISIS)

  • „La acea vreme, PMC-urile încă existau în Rusia. Ele funcționau pe baza dreptului internațional și al legislației țărilor în care lucrau. Aceste PMC-uri nu au încălcat legea rusă, deoarece toate armele erau localizate în străinătate și au fost utilizate în conformitate cu reglementările locale și standardele internaționale.”
  • „După cum ne-au spus foștii angajați ai Moran Security, Dmitri Utkin a fost prezent într-o reclamă pentru o companie militară, dar Centrul de Dosare nu a reușit să găsească aceste fotografii.”
  • „Aventura începută de unii manageri ai Moran Security Group în 2013 în Siria nu mai era asemănătoare cu activitățile obișnuite ale PMC-urilor. După cum a constatat Fontanka.ru din Sankt Petersburg, compania a creat o garnitură în Hong Kong cu denumirea Slavonic Corps și a format un detașament de 270 de oameni în baza unui acord cu oligarhul sirian sau comandantul de teren Yousef Jaber.”
  • „Detașamentul trebuia să dețină controlul asupra nodului uriaș de transport din orașul Deir ez-Zor (cel mai mare oraș din estul Siriei – n. red.). Formațiunea era alcătuită din două companii. Una dintre ele era comandată de Dmitri Utkin. Atunci nu era încă Wagner. Interesul său pentru al treilea Reich a fost deja manifestat în mod deschis.”
  • „Slavonic Corps (Corpul slavon), așa era numele grupului de mercenari în care activa și Utkin, a intrat într-o ciocnire cu grupul ISIS, avansând în continuare în zona presupuselor ostilități, iar după aceea, în octombrie 2013, a fost retras în Rusia.”

„Nu știm cine, unde și când i-a introdus pe Utkin și Prigojin. Dar deja la începutul verii lui 2014 a apărut ceva care astăzi se numește oficial PMC Wagner”

  • „Potrivit participanților la evenimente, între comandantul Slavonic Corps și client au apărut neînțelegeri din cauza întârzierii transferului plății. În plus, prin încălcarea acordurilor, detașamentul nu a fost prevăzut cu vehicule blindate în stare de funcționare.”
  • „Evacuarea a fost efectuată cu două avioane charter către Moscova. La aeroport, mercenarii au fost întâmpinați de forțele speciale din Spețnaz și de FSB. Luptătorii și chiar comandanții unităților au fost intimidați cu acorduri de confidențialitate și conduși acasă. Doar doi lideri au fost arestați: Vadim Gusev și Evgheni Sidorov.”
  • „Gusev și Sidorov au devenit primii din istoria noii Rusii condamnați în temeiul articolului pentru organizarea de detașamente de mercenari. Au fost de acord cu un ordin special de proceduri judiciare, au primit câte trei ani și au ieșit din închisoare prin eliberarea condiționată după o perioadă de detenție.”
  • „Nu știm cine, unde și când i-a introdus pe Dmitri Utkin și Evgheni Prigojin. Dar deja la începutul verii lui 2014 a apărut ceva care astăzi se numește oficial PMC Wagner. Prigojin și-a organizat propria echipă armată, care nu avea încă un nume, dar a fost menționat indicativul comandantului Dmitri Utkin – «Wagner».”
  • „În diverse documente este menționat mai întâi ca RTG – grup tactic de companie – în număr de 150-200 de luptători, apoi de batalion. Până în 2022, structura organizatorică a crescut la nivelul de brigadă, iar personalul Wagner a ajuns la 7.000 de oameni.”

„Înainte de a-l întâlni pe Prigojin, Utkin a avut doar un premiu de stat. Până la sfârșitul anului 2016, s-a mai ales cu patru Ordine ale Curajului, iar Vladimir Putin l-a primit la Kremlin”

  • „Înainte de a-l întâlni pe Prigojin, Utkin a avut doar un premiu de stat: Ordinul Curajului. Până la sfârșitul anului 2016, s-a mai ales cu patru Ordine ale Curajului, iar Vladimir Putin l-a primit la Kremlin. Apoi, Utkin a devenit și un erou al Rusiei.”
  • „Centrul de Dosare publică fotografia originală a lui Utkin și a altor comandanți mercenari cu Putin, pe care Fontanka a găsit-o pe rețelele de socializare în 2017. Alături de președinte (de la stânga la dreapta) se află doi Eroi ai Rusiei – Andrei Bogatov și Andrei Troșev, de patru ori deținători ai Ordinului Curajului –, plus Aleksandr Kuznețov și Dmitri Utkin.”
  • „Fotografia a fost făcută pe 9 decembrie 2016, în ziua în care a avut loc o recepție în Sala Sf. Gheorghe de la Kremlin, în cinstea Zilei Eroilor Patriei. Utkin și Troșev în aceleași haine, cu aceleași premii, au fost incluși în cronica oficială.”
  • „Mai este o fotografie făcută, se pare, cu o diferență de câteva minute față de prima. Permite localizarea locului – este Sala Andreevski a Kremlinului. Nu există nici un președinte în fotografie, cu excepția a patru mercenari. Doar epoletul unui general-maior neidentificat din Districtul Militar de Vest a intrat în cadru.”
  • „Pe de altă parte, se vede că Aleksandr Kuznețov și-a pus o «cruce de șanț» a grupului Wagner pentru întâlnirea cu președintele. El și Utkin au niște plicuri în mână, iar Troșev are o sacoșă cadou: de la președinte n-au plecat cu mâna goală.”
În centrul imaginii: Putin. Primul din dreapta: Utkin

„Pe multe documente, Utkin se semnează simplu și concis – cu două fulgere. Sunt semnul grafic «zig» și semnul SS”

  • „Dmitri Utkin, alias «Wagner», alias «Al 9-lea», nu este doar o persoană de marcă. Șef în brigada cu numele său, ia decizii importante de personal și administrative. În Grupul Wagner, deciziile, ca în orice organizație, sunt luate în scris. Semnătura «comandantului de brigadă», adică a lui Utkin, arată așa (este pozată semnătura sa care amintește de simbolurile naziste – n. red.).”
  • „Faptul că Dmitri Utkin, după demiterea sa din armată, a început să graviteze spre istoria celui de-al Treilea Reich este stipulat încă din 2014, conform surselor Centrului de Dosare apropiate de gruparea Wagner. El a luat indicativul de apel pe numele iubitului său compozitor Adolf Hitler.”
  • „Pe multe documente, Utkin se semnează simplu și concis – cu două fulgere. Sunt semnul grafic «zig» și semnul SS. Nu există nicio îndoială că rezoluțiile au fost impuse de Utkin. Documentele sunt adresate fie «comandantului de brigadă», fie celui de-al «Nouălea». Scrisul de mână este identic.”
  • „Cu un astfel de interes pentru subiectele naziste, Dmitri Utkin nu s-a putut descurca fără Fuhrer și apelul corespunzător: «Heil Petrovici!». Aici nu poate exista nicio îndoială. «Serghei Petrovici» este numele de cod semi-secret al lui Evgheni Prigojin în cadrul exploatației sale, care include grupul Wagner ca element de forță.”

Afacerile colonelului Utkin sunt conduse de soția sa, Anastasia. Oficial, cei doi soți „locuiesc” într-un apartament de 35 de metri pătrați, cu baie comună în capătul coridorului!

  • „Utkin însuși nu este antreprenor. Afacerea este condusă de o tânără soție, Anastasia, născută în 1993, cu care s-a căsătorit la scurt timp după începerea războiului din Ucraina în 2014.”
  • „Anastasia este din Ekaterinburg. La Sankt Petersburg și-a susținut diploma de licență în drept. După căsătorie, din câte se poate judeca din rețelele de socializare și site-urile de anunțuri, ea nu a lucrat în specialitatea ei, ci s-a dedicat micilor afaceri.”
  • „Primul proiect, hotelul Kașulina de pe strada Ivanovskaia din Sankt Petersburg, a fost deschis în 2016 și a funcționat timp de doi ani. După hotel a deschis un salon de înfrumusețare în centrul de afaceri Aura din Lahta. Istoria sa a fost, de asemenea, trecătoare: salonul s-a deschis în 2018 și deja în aprilie 2019 a fost scos la vânzare pentru 2 milioane de ruble.”
  • „Până în prezent, familia Utkin a rămas cu firma Kașulina LLC, care se ocupă de vânzarea cu amănuntul a alimentelor, inclusiv a produselor din tutun. Judecând după casele de marcat, există două magazine, unul în Sankt Petersburg, al doilea în Teritoriul Krasnodar, ceea ce este logic: structurile lui Prigojin au sediul tot acolo.”
  • „Oficial, soții au un apartament în Sankt Petersburg, pe strada Parașutnaia, nr. 65, cu o suprafață totală de 35 de metri pătrați și cu o baie comună. Desigur, nu are rost să fie căutat acolo cuplul Utkin. Nimeni nu răspunde la apeluri la interfonul din apartament: nici dimineața, nici seara. Iar în parcare nu s-au putut găsi niciodată mașinile folosite de Dmitri și Anastasia. Cel mai probabil, acesta nu este cuibul lor de familie și nici măcar o investiție, ci doar o adresă de înregistrare.”
  • „O altă adresă asociată cu Utkin este casa nr. 51, clădirea nr. 53, de-a lungul străzii Novaia din Lahta. Kașulina LLC este înregistrată aici. Casa aparține companiei Lahta Park Premium, beneficiarul acesteia fiind fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cioloș cere închiderea RTV, Clotilde Armand cere închiderea „robinetului” cu bani de la primării către RTV / „Nu mai alimentați cu bani publici mașinăria de manipulare!” / Cât au primit RTV și Antena 3 de la Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Tudorache-PSD

* Panică la Guvern: salariile bugetarilor îngheață de la 1 mai! „Încasările la buget pe primele două luni au fost de 7 ori mai mici decât în 2022” – profesorul Păun

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* Impostura cinică a unui comunist din PSD: cum a pus Petre Daea să se verse o basculantă de gunoi în Pădurea Băneasa, ca să-l filmeze televiziunile că face ecologizare

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Mincinoșii de la Kremlin: Prigojin susține că fiul kremlinezului Peskov, celebru pentru că fuge de război, a luptat în trupele Wagner! „Bucătarul lui Putin” n-a adus nicio dovadă care să-i susțină balivernele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -