Ziua de marți, 21 februarie, a adus două evenimente de maximă importanță pentru Republica Moldova. La Moscova, Vladimir Putin a anulat decretul din 2012 care garanta respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale micuței țări de la est de România. La Varșovia, Joe Biden i-a acordat un tratament special Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, asigurând-o de sprijinul american în fața amenințărilor rusești.
Cele două evenimente de marți au o semnificație covârșitoare pentru Republica Moldova. Ele implică două puteri mondiale precum SUA și Federația Rusă, pe axa Varșovia (unde se afla președintele american Joe Biden) – Moscova (unde acționează teroristul planetar Vladimir Putin).
Moscova: Putin a anulat decretul care garanta suveranitatea Republicii Moldova. Amenințare de rupere a Transnistriei
Vladimir Putin a anulat marți decretul care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statului special al Transnistriei.
Președintele Vladimir Putin a semnat decretul de de maximă importanță pentru Basarabia imediat după discursul susținut la un an de la declanșarea invaziei în Ucraina.
Decretul semnat marți de Putin
”În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid:
1. Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării„.
Decretul din 2012 a fost semnat de Vladimir Putin în prima zi a noului său mandat la Kremlin. Documentul trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale ale țării.
Anularea acestei prevederi înseamnă că Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene, notează presa de la Chișinău.
Așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.
It was a privilege to meet & listen to @POTUS historic speech in #Warsaw.#Moldova cherishes freedom & we are committed to remaining part of the free world.
My heartfelt gratitude to President Biden for his unwavering support to Moldova & for standing in solidarity with us. pic.twitter.com/dVKeGPXpsv
— Maia Sandu (@sandumaiamd) February 21, 2023
Varșovia: Biden e „mândru” să fie alături de Maia Sandu „şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova”
În discursul susținut marți la Varșovia în fața a mii de oameni, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Ucraina în fața „asaltului ucigaș al lui Vladimir Putin”, Joe Biden a menționat în mod special Republica Moldova și pe președnta acesteia, Maia Sandu.
„Doamna de fier” de la Chișinău s-a aflat în primul rând al oficialilor europeni care au asistat la discursul susținut de președintele SUA în grădinile Palatului Regal din Varșovia. Ea a stat alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda.
În prima parte a discursului său, Joe Biden a avut un mesaj pentru președinta Republicii Moldova, cerând publicului s-o aplaude.
„Cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să-şi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene. Doamna președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova! Merită aplauze pentru asta”, a spus Joe Biden.
Ulterior, Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu Maia Sandu, iar şeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
Preşedintele american Joe Biden „a evidenţiat asistenţa în curs de desfăşurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat Casa Albă.
Miercuri, Maia Sandu a scris, pe Facebook, că a particpat la evenimentul de la Varșovia la invitația președintelui SUA, cu care a vorbit apoi despre eforturile Chișinăului de a „menține pacea în țară”.
Ea mai spune că i-a transmis lui Biden că Republica Moldova are nevoie „și mai mult de sprijinul SUA” și că l-a invitat la Chișinău pe președintele american.
Mesajul Maiei Sandu
- „La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am participat la evenimentul public de la Varșovia, acolo unde domnia sa a susținut un discurs istoric care a marcat un an de la începerea războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. După adresarea sa, am discutat cu Președintele american despre consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară.
- I-am transmis Președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre.
- Am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite Președintelui Statelor Unite ale Americii că, în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică.
- Îi suntem recunoscători poporului american și pentru ajutorul oferit de către Guvernul SUA în ultimul an în vederea depășirii crizei energetice. Acest lucru ne-a permis să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a putea face față mai ușor prețurilor crescute la resursele energetice. Mizăm în continuare pe susținerea guvernului american în efortul nostru de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice.
- Prietenii noștri americani ne-au fost alături încă din primii ani de Independență și ne bucurăm să îi știm în continuare alături de Moldova și acum, în aceste vremuri complicate.
- L-am invitat pe Președintele Biden să ne viziteze din nou țara.”
Joe Biden: „Nimeni nu poate privi în altă parte când vede atrocitățile comise de Rusia în Ucraina”
Discursul de aproape 20 de minute al președintelui SUA la Varșovia a fost construit pe antiteza democraţie – autocraţie, între lumea liberă şi dictatorul Putin. Biden a pronunțat numele lui Putin de 10 ori.
- „Pofta îndrăzneață a președintelui Putin pentru pământ și putere va eșua, iar dragostea ucrainenilor pentru țara lor va învinge.”
- „Putin a încercat să ia Kievul. Kievul rămâne puternic și, cel mai important, este liber.”
- „Când Rusia a invadat Ucraina, a fost testată întreaga lume. Toate democrațiile au primit un test.”
- „Atunci, răspunsul a fost: «Ne vom ridica împotriva agresiunii». Un an mai târziu, cunoașteți răspunsul: vom sta alături de democrație!”
- „Ieri am fost onorat să fiu la Kiev alături de președintele Zelenski.”
- „Finlanda și Suedia vor fi primite în NATO.”
- „Putin a crezut că războiul din Ucraina va fi rapid. S-a înșelat. Ne-am unit să susținem Ucraina.”
- „Putin se confruntă azi cu ceva ce nu credea că e posibil – democrațiile din lume sunt acum mai puternice.”
- „Voi știți ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă să luptați împotriva opresiunii, ne amintim cum Varșovia a fost distrusă în al Doilea Război Mondial.”
- „Cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să-şi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene.”
- „Doamna președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova. Merită aplauze pentru asta!”
- „Autocrații înțeleg un singur cuvânt: «nu». «Nu, nu-mi vei lua țara», «Nu, nu-mi vei lua libertatea», «Nu, nu-mi vei lua viitorul».”
- „Voi repeta în seara asta ceea ce am spus anul trecut în același loc: un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea distruge dragostea poporului pentru libertate; brutalitatea nu va sparge niciodată voinţa celor care doresc să rămână liberi.”
- „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată.”
- „Rușii au comis atrocități și crime, fără rușine, au furat copii ucraineni, în încercarea de a fura viitorul Ucrainei.”
- „Și totuși, Ucraina e în continuare liberă, Ucraina și-a recuperat 50% din teriritoriul ocupat, Zelenski conduce un guvern democratic, iar lumea liberă condamnă agresiunea rusă.”
- „Nimeni nu poate privi în altă parte când vede atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.”
- „Mă adresez încă o dată poporului Rusiei: SUA nu își doresc să controleze și să atace Rusia. Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum Putin a spus astăzi.”
- „Milioane de cetăţeni ruşi care vor doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamici.”
- „Acest război nu a fost niciodată necesar. Este o tragedie. Președintele Putin a ales acest război. În fiecare zi în care războiul continuă, este alegerea lui. Ar putea pune capăt războiului cu un cuvânt. E simplu.”
- „Peste tot în țara mea, steagul Ucrainei este atârnat pe case.”
- „Putin încearcă să aducă foametea – blochează Marea Neagră pentru a opri Ucraina să-și exporte grânele, iar noi încercăm să rezolvăm această criză.”
- „Îi vom trage la răspundere pe cei care au comis acest război și pentru crimele împotriva umanității comise de ruși.”
- „Continuăm să menţinem cel mai amplu regim de sancţiuni impus vreodată asupra vreunei ţări în istorie. Şi vom anunţa sancţiuni suplimentare în această săptămână, împreună cu partenerii noştri.”
- „Dacă Ucraina ar înceta să se mai apere împotriva Rusiei, ar fi sfârșitul Ucrainei. De aceea, împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Vor continua zile grele și dureroase, dar SUA și aliații se vor asigura că Ucraina se poate apăra.”
- „Să nu existe niciun dubiu: suntem 100% alături de NATO, ne asumăm Articolul 5 – e un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din NATO.”
- „Trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim. Trebuie să aducem pace și securitate. Libertate – nu există aspirație mai mare decât libertatea. America știe asta și știți și voi. Și tot ce facem acum e să asigurăm libertatea. Haideți să mergem înainte ca aliați, ca oameni ai luminii! Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni!”
Bravo Casa Albă…
Îmi doresc să văd poporul Ucrainean cât și cel Rus trăind într-o normalitate.
🇺🇦👍🏻
🇷🇺👍🏻
Kremlinul NU are ce căuta lângă lumea civilizată.
Sa vina Donald Trump! Poate ca el i-ar controla mai bine pe cei din „Centrul imperial” de care vorbea Viktor Orban (eu i-am numit „Sionismul mondial”, ceea ce e cam acelasi lucru).
Unde este iohannis ? Nu trebuia el sa fie langa presedinta provinciei Moldova(confiscate de Stalin si facuta republica independenta dupa 1990,dar cu o coada ruseasca,Transnistria)?Asa,pai cum sa fie acolo,cand el este prieten cu cumnatul lui Renato Usatai,agent rus FSB si presedintele partidului prorus din Transnistria,SOR!!!!