vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. Armata rusă pățește precum cea germană în Al Doilea Război Mondial....

ANALIZĂ. Armata rusă pățește precum cea germană în Al Doilea Război Mondial. Fiecare nou val de recruți e tot mai prost echipat și antrenat, ceea ce-i scade eficiența și îi crește pierderile

-

Pierderile tot mai mari înregistrate de armata rusă în Ucraina, simultan cu scăderea eficienței acestora, repetă un scenariu pe care lumea l-a mai văzut o dată în Al Doilea Război Mondial, în cazul Germaniei. Pe scurt, cu fiecare nou val de oameni mobilizați, eficiența armatei scade simultan cu creșterea pierderilor.

Fenomenul este transpus și în formule matematice numite „Legile lui Lanchester“, prin care este calculată, prin ecuații diferențiale, puterea relativă a forțelor militare. Teoria datează din anii Primului Război Mondial și a fost foarte bine confirmată în numeroase alte conflicte.

Secretarul de Stat al Apărării din SUA, Lloyd Austin, a făcut joi câteva remarci despre situația actuală a războiului din Ucraina. Acesta a spus că Rusia „continuă să introducă un număr mare de trupe“ pe câmpurile de luptă din Ucraina, dar aceste forțe „sunt slab echipate și antrenate“, rezultatul fiind că rușii înregistrează „foarte multe pierderi“.

Și Forbes remarcă într-o analiză faptul că Rusia și-a dublat numărul de efective, dar în același timp s-a dublat și numărul pierderilor suferite. Înainte de mobilizarea efectuată în toamna lui 2022, armata rusă avea cam 380 de militari uciși, în medie, pe zi. După mobilizare, numărul morților zilnici pe front a urcat la 650, în medie.
Acum, Kremlinul se pregătește de o nouă mobilizare, pe măsură ce resursele umane chemate sub arme astă-toamnă s-au consumat.

- Advertisement -

Analistul Trent Telenko, fost angajat al Departamentului de Apărare al SUA care analizează războiul din Ucraina, scrie că Legea lui Lanchester se aplică perfect situației actuale. Fiecare generație de noi mobilizați în Rusia e mai puțin pregătită decât cea anterioară, ducând inevitabil la o eficiență mai scăzută, în timp ce oamenii mor mai repede și în număr mai mare.

Scăderea progresivă a calității trupelor, cazul-școală al armatei germane în Al Doilea Război Mondial

Acest fenomen a fost cel mai evident în Al Doilea Război Mondial. În 1941, când a invadat URSS, Germania dispunea de cea mai antrenată armată din lume. Resursa umană și nu tehnologia reprezenta, de fapt, marele atu al Wehrmachtului, care a reușit în câteva săptămâni să zdrobească armata sovietică deși aceasta avea o superioritate imediată de 4 la 1 la tancuri și avioane și de cel puțin două ori mai multe tunuri.

- Advertisement -

Numai că Germania a pierdut circa 1.000.000 de militari din această armată de elită în toamna și iarna care au urmat. Au fost recrutați alți 800.000 de oameni care au fost instruiți luni în șir, cu aceștia organizându-se următoarea ofensivă de vară care a ajuns la Stalingrad și în Caucaz în 1942. Pierderile uriașe suferite în iarna 1942-1943 au dus la un nou val de recrutări în Germania, dar oamenii erau instruiți tot mai rapid, ceea ce ducea la scăderea capacității combative.

Ultimele luni de război, în 1945, au fost un coșmar pentru Germania, care a și suferit în perioada ianuarie-aprilie a acelui an majoritatea pierderilor din cei aproape 6 ani de lupte. Pe Frontul de Est, în iarna și primăvara lui 1945 rata pierderilor germane urcase la 250.000 de militari pe lună – oameni complet nepregătiți, echipați sumar și trimiși să execute misiuni din care nu înțelegeau nimic.

Putin vrea acum să obțină cu oameni de 30-40 de ani, instruiți și înarmați sumar, ceea ce n-a fost în stare să reușească anul trecut cu militari profesioniști, cu contract, care se pregătiseră câțiva ani pentru această invazie

În cazul armatei ruse din 2022 nici măcar nu se poate vorbi despre calitatea pe care o avea cea germană în 1941, trupele fiind mult mai slab pregătite. În rest, teoria se confirmă prin constatarea că noua ofensivă lansată de Kremlin, în iarna 2022-2023, este mult mai ineficientă decât cea din februarie anul trecut. În schimb, pierderile sunt mult mai mari.

Despre această situație aplicată în cazul războiului ruso-ucrainean a vorbit și istoricul român Armand Goșu, care a menționat că Rusia nu are cum să-și mai atingă acum obiectivele din moment ce nu a reușit acest lucru anul trecut, când dispunea de o armată profesionistă care se pregătise câțiva ani pentru invazie.

Noile trupe sunt oameni la 30-40 de ani, care nu sunt militari de profesie, nu cunosc meseria armelor, au fost intruiți câteva luni în cel mai bun caz și sunt echipați cu armament inferior celui pe care l-au avut la dispoziție rușii în iarna lui 2022.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Catastrofă: Comisia Europeană ar fi blocat a doua tranșă de bani din PNRR, de 3 miliarde de euro! Regimul Iohannis-PSD a încercat să mintă Bruxelles-ul și să ia banii fără să facă reforme

* POZA TRĂDĂRII. Șoșoacă, lipită de obraznicul ambasador Kuzmin, sub steagul Rusiei! În plin război, putinista s-a lingușit din nou la ambasada statului-agresor

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

* VIDEO. Fost ministru al Apărării din Moldova: „Mai sunt în România – nu doar domnul ministru Dîncu – care fac jocul Rusiei. Cunoaștem tactica asta, așa fac întotdeauna rușii“

* Firea a închiriat un etaj întreg la World Trade Center pentru Ministerul Familiei, unde statul plătește 500.000 de euro anual. Ofertele RAAPPS pentru sediu gratis au fost considerate „necorespunzătoare“

* Antena 3 „CNN“, abordare conspiraționistă și panicardă: leagă cutremurele din Gorj de apariția unui „balon suspect deasupra României”!

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -