La 33 de ani după căderea regimului comunist, în Ungaria revin rațiile și penuria alimentară. Măsuri tipice perioadei de dinainte de 1989, prin care statul stabilește prețurile produselor, au avut aceleași efecte ca și atunci: rafturile s-au golit, iar oamenii au început să primească mâncare cu rația.
Ungaria se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar măsurile luate de Guvernul Viktor Orban au agravat problemele. O încercare de a plafona prețul carburanților a dus la criză în benzinării, așa că în urmă cu câteva săptămâni Budapesta a renunțat la măsură pretinzând că din cauza Uniunii Europene, care a impus embargo petrolului rusesc, nu se poate aplica.
Decizia de a reintroduce, după 33 de ani de la căderea comunismului, mercurialul la produsele alimentare a generat o nouă criză care amintește de acele timpuri. Rafturile magazinelor s-au golit. Retailerul Aldi a introdus rația – fiecare cumpărător are dreptul la maximum un kilogram de cartofi și un litru de lapte, scrie Bloomberg. Lanțurile de magazine Tesco, Lidl și Spar au recurs la măsuri similare.
În general, însă, produsele de bază nu se mai găsesc decât sporadic. O pensionară pe nume Magdolna, în vârstă de 67 de ani care se afla într-un magazin Aldi, a declarat pentru Bloomberg: „Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că acum este lapte. De obicei, nu este şi nu am văzut nici ouă de ceva vreme. Nu ştiu cum voi putea găti de Crăciun“.
Acum, în rafturile supermarketurilor din Ungaria se mai găsesc „la liber” doar produsele care nu au prețuri plafonate. Acestea sunt însă mult mai scumpe decât alimentele de bază. Spre exemplu, oamenii pot cumpăra zahăr pudră în loc de zahăr normal, dar și prețul e pe măsură, deci în final cumpărătorii ies în pierdere.
Ungaria a fost lovită foarte puternic de inflație. Până la sfârșitul anului, Guvernul se așteaptă să ajungă la 25%. La alimente, prețurile au crescut cu 49% în noiembrie față de luna similară a anului trecut. Este mai mult decât dublu față de media UE.