Scufundarea crucișătorului Moscova, nava-amiral a flotei ruse în marea Neagră, i-a prilejuit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, o serie de ironii la adresa Moscovei. „O navă-amiral rusă este un loc bun pentru scufundări”, a scris pe Twitter demnitarul ucrainean, mare amator de scufundări.
Crucișătorul Moscova s-a scufundat joi seară, după ce a fost lovit de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor, la capătul unei operațiuni inteligente.
Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov, a scris pe Twitter: „O navă-amiral rusă este un loc bun pentru scufundări. Acum mai avem un loc pentru scufundări în Marea Neagră. Cu siguranță voi vizita epava după ce vom ieși victorioși din război”.
Reznikov spune că are deja 300 de scufundări la activ. El a postat și o fotografie sugestivă, de la o scufundarea pe care a făcut-o în apele unei mări sau ale unui ocean cu broaște țestoase uriașe.
A "flagship" russian warship is a worthy diving site. We have one more diving spot in the Black Sea now. Will definitely visit the wreck after our victory in the war.
BTW, I already have 300 scuba dives pic.twitter.com/q2Buc51qeI— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) April 15, 2022
O lovitură grea primită de flota rusă din Marea Neagră
Crucișătorul Moscova, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat joi, după ce a fi fost lovită de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor, în noaptea de miercuri spre joi.
Orgolioși, rușii neagă atacul și susțin că nava s-a scufundat după ce a suferit pagube ca urmare a unui accident cu muniția la bord, care a provocat o explozie serioasă. Iar scufundarea crucișătorului, în timpul remorcării către portul Sevastopol din Crimeea, a fost pusă pe seama mării agitate.
Crucișător purtător de rachete, Moscova a fost pus în funcțiune în 1983. Avea 12.500 de tone și un echipaj de aproximativ 500 de persoane.
Deși era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan”, cu o rază de acțiune de cel puțin 700 de kilometri, nava avea în principal misiunea de apărare anti-aeriană, fiind dotată cu sisteme pentru toate palierele de apărare – rază mare, medie și apropiată.
Moscova opera de la bordul său un sistem de rachete anti-aeriene, echivalentul unui S-300 navalizat (SA-N-4 Grumble). La bord crucișătorului ar fi fost instalate 64 de interceptoare S-300F.
În plus, nava de război mai dispunea șicu sisteme de rachete Osa (2×20 de rachete), dpentru apărarea antiaeriană pe rază scurtă, dar și de 6 tunuri AK-630M, pentru apărare la foarte mică apropiere.