Scoaterea din luptă a crucișătorului Moscova, nava-amiral a flotei ruse în Marea Neagră, aduce schimbări masive în situația militară și strategică din zonă, remarcă „la cald” experți citați de presa occidentală. În același timp, reprezintă o lovitură majoră pentru Rusia la doar două zile după ce Vladimir Putin dădea asigurări că „totul merge conform planului”. În Ucraina, vestea a fost primită cu mare entuziasm și satisfacție.
Crucișătorul Moscova a fost abandonat de echipaj în zorii zilei de joi, 14 aprilie, după ce a fost foarte grav avariat. Rușii pretind că un incendiu s-ar fi extins la sala munițiilor. Ucrainenii spuseseră însă că l-au lovit cu două rachete Neptun.
Profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime din Rusia de la Colegiul de Război Naval al SUA, a spus în cadrul emisiunii „Today“, de la Radio 4, și citat de BBC: „Se pare, din ce în ce mai mult, că ucrainenii au reușit să obțină o victorie deloc nesemnificativă pe mare. Cred că este una care are și o valoare simbolică și militară. Aceasta este nava-amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră”.
Marina rusă va acționa de acum mai departe de țărm. Trupele rusești de pe uscat pierd un sprijin cu foc foarte important, iar apărarea aeriană din zonă a invadatorilor va avea de suferit
Ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei lor navale în timpul invaziei inițiale și a anexării Crimeei în 2014. De aceea, lovitura dată joi marinei ruse „este importantă din punct de vedere simbolic, deoarece, după toate acestea, ucrainenii sunt capabili încă să lovească puterea militară rusă în moduri care vor afecta cu adevărat Kremlinul”, spune profesorul Petersen.
El adaugă că scoaterea din luptă a crucișătorului Moscova ar putea avea „o valoare militară importantă, de asemenea”, deoarece „marina rusă s-ar putea simți acum silită să opereze mai departe de țărm decât o făcea anterior. Acest lucru ar putea afecta capacitatea sa de a oferi sprijin de foc direct trupelor de pe uscat și ar putea împiedica și capacitatea de a asigura apărarea aeriană în regiunile de coastă. Cred că asta va face ca marina rusă să se gândească de două ori înainte să acționeze”.
Lovitura vine, în mod simbolic, în exact a 50-a zi de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și la nici 48 de ore după ce Putin dăduse asigurări, într-una din rarele sale apariții publice, că totul e sub control și atacul decurge conform planificării.
„Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a singurului portavion rusesc ar provoca o lovitură mai gravă pentru moralul rusesc și pentru reputația marinei militare în fața publicului rus“
CNN a încercat să confirme cauza exploziei de la bordul navei Moscova, dar n-a reușit nici cu ajutorul sateliților, deoarece deasupra Mării Negre e furtună. Dar, oricare ar fi motivul incendiului, analiștii spun că acesta lovește puternic în inima marinei rusești, precum și în mândria națională, fiind comparabil cu pierderea de către marina americană a unei nave de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau a unui portavion în prezent.
„Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a lui Kuznețov (singurul portavion rusesc) ar provoca o lovitură mai gravă pentru moralul rusesc și pentru reputația marinei militare în fața publicului rus”, a declarat Carl Schuster, căpitan în retragere al marinei americane și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific.
Alessio Patalano, profesor de război și strategie la King’s College din Londra, a afirmat pentru CNN că pierderea navei de război ar fi o „lovitură masivă” pentru Rusia. „Navele operează departe de atenția publicului și activitățile lor sunt rareori subiect de știri. Dar ele sunt mari bucăți plutitoare ale teritoriului național, iar atunci când pierzi una, o navă amiral cu atât mai mult, mesajul politic și simbolic – pe lângă pierderea militară – iese în evidență tocmai din această cauză”.
Crucișătorul Moscova era un arsenal plutitor, cu o imensă putere de foc și reprezenta o amenințare uriașă pentru țărmul ucrainean
Moscova, cu o lungime de 186 de metri și un echipaj de circa 500 de persoane, este mândria flotei navale ruse din Marea Neagră. Inițial folosit în marina sovietică sub numele de Slava, în anii 1980, a fost redenumit Moscova în 1995 și, după o modernizare, a reintrat în serviciu în 1998, potrivit site-ului militar Naval-Technology.com.
Moscova este un adevărat arsenal plutitor, având o putere de foc enormă. E înarmat cu o gamă de rachete anti-navă și antiaeriene, precum și cu torpile și tunuri navale și sisteme de apărare antirachetă apropiată.
Toate acestea mai înseamnă însă și că la bord sunt cantități masive de muniție explozivă. Orice foc care s-ar apropia de acestea ar lăsa echipajului opțiuni limitate pentru a face față amenințării, declară Schuster. „Când un incendiu ajunge la depozitul de muniție ai două opțiuni: 1) să le inunzi sau 2) să abandonezi nava. În caz contrar, echipajul care se află la bord poate fi anihilat de explozia catastrofală generată de un incendiu care atinge câteva sute de tone de muniție”.
Dacă se confirmă că cruciștătorul Moscova a fost lovit de rachetele ucrainene, atunci aceasta ar deveni cea mai mare navă de război scoasă vreodată din luptă de o rachetă, a declarat căpitanul în retragere american Schuster. O astfel de realizare ar reprezenta un mare progres pentru forțele Kievului.
Racheta Neptun este o armă ucraineană dezvoltată la nivel național pe baza rachetei de croazieră sovietice KH-35. Ea a devenit operațională în cadrul forțelor ucrainene chiar anul trecut.
Adică Moscova mai are Putin și se duce la fund… Plin de semnificații…