10 motive pentru care Codruța Kovesi va ajunge procuror european. De ce nu o poate opri Dragnea?

5
6087
Laura Codruța Kovesi

Punerea sub acuzare a fostului șef DNA de către procurorul Adina Florea, procuror susținut de ministrul Justiției Tudorel Toader, mută confruntarea dintre corupți și statul de drept de pe teritoriul României în cel al Europei.

În ciuda declarațiilor Adinei Florea, cum că respectă legea în desfășurarea acestei anchete, dosarul în care este cercetată Laura Codruța Kovesi este unul inventat. Procuroare secției de anchetare a magistraților a dat curs unei plângeri penale făcute de un corupt fugar, e vorba de Sebastian Ghiță.

„Nu antamăm activităţile şi nu antamăm niciun fel de subiect care să nu aibă o bază legală. Este o activitate în curs de urmărire penală, care prezintă o importanţă egală cu orice activitate de urmărire penală desfăşurată în orice altă speţă. Se respectă exact aceleaşi drepturi procesuale care i se respectă şi trebuie să fie cunoscute de fiecare persoană în parte”, a declarat procurorul Adina Florea jurnaliștilor la ieșirea de la CSM, citată de News.ro.

Pentru a câștiga o partidă, prețul plătit pentru o victorie nu trebuie să fie mai mare ca prețul înfrângerii. De aceea cred că Liviu Dragnea și acoliții săi nu vor fi dispuși să-și asume presiunea instituțiilor europene care, în final, îi poate distruge.

Numirea lui Kovesi a devenit, din cauza disperării corupților, o miză pentru Uniunea Europeană. Cei de la Bruxelles știu să joace astfel de partide.

Adina Florea, procuror România
Adina Florea, procurorul care încearcă s-o blocheze pe Kovesi, Foto: Digi24, captură video

10 motive pentru care Codruța Kovesi va ajunge procuror european. De ce nu o poate opri Dragnea?

1. Liderul PSD nu mai are nicio cale de comunicare cu Comisia Europeană cu care s-a războit tot timpul de când a venit la putere.

Toate mișcările lui sunt privite cu suspiciune. Acțiunea împotriva Codruței Kovesi va fi și ea privită ca un atac la principiile Uniunii Europene.

2. Această mișcare disperată de stopare a ascensiunii fostului procuror anticorupție confirmă oficial faptul că secția de anchetare a magistraților, înființată de Tudorel Toader, reprezintă un instrument de control politic al actului de justiție.

„Printre principalele dispoziții problematice se numără, în special: crearea unei secțiuni speciale de urmărire penală pentru anchetarea infracțiunilor comise de magistrați, noile dispoziții privind răspunderea materială a magistraților pentru deciziile luate, un sistem nou de pensionare anticipată, restricții privind libertatea de exprimare în cazul magistraților
și noi motive de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în raportul MCV, realizat de Comisia Europeană.

3. Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană și Parlamentul UE au emis documente și au votat rezoluții împotriva preluării controlului politic asupra sistemului de justiție.

E de așteptat ca reacțiile instituționale să fie puternice.

4. Își permite Liviu Dragnea s-o transforme pe Laura Codruța Kovesi în personalitatea în care românii au cea mai mare încredere?

O pierdere a poziției de procuror european o poate determina pe aceasta să intre în cursa electorală pentru Cotroceni la invitația, de exemplu, a unei alianțe USR-PLUS.

Transformată într-un erou național, va fi greu de oprit din marșul către fotoliul de președinte.

Liviu Dragnea, pe un drum cu două opțiuni: instaurarea dictaturii sau pierderea puterii

Liviu Dragnea, președinte PSD
Liviu Dragnea a luat-o pe un drum strâmt, cu două opțiuni, ambele proaste – Foto Wikipedia

5. Liviu Dragnea, prin declanșarea planului de compromitere a doamnei Kovesi, a intrat pe un drum strâmt, cu două opțiuni: instaurarea dictaturii sau pierderea puterii.

PSD e o formațiune care se dezintegrează. Conducerea acesteia a devenit o afacere personală a liderului ei.

Susținerea social-democraților se prăbușește, așa că într-o confruntare electorală, Dragnea nu mai are nicio șansă.

Pentru a supraviețui politic după luna mai când au loc alegerile europarlamentare trebuie să schimbe regulile jocului.

Mai are de făcut pasul cel mai greu – să ia toată puterea. Cum va face asta nimeni nu știe, dar a pornit pe acest drum.

6. E greu de presupus că reprezentanții Comisiei Europene vor depune armele la șantajul lui Liviu Dragnea și al acoliților săi.

În toate situațiile precedente, au ieșit învingători.

Exemple: criza din Grecia, negocierea pentru Brexit, dosarul populismului italian, statul de drept din Polonia.

O singură problemă nu a fost rezolvată până acum. Cea a lui Viktor Orban, Ungaria și asta pentru că FIDESZ, partidul aflat la putere, face parte din PPE (Partidul Popular European) cel care deține și, foarte probabil, va deține și după alegerile europene majoritatea în Parlamentul European.

Victoria împotriva lui Dragnea e ușoară și la îndemână

7. În cazul în care Parlamentul European va activa Articolul 7 împotriva României, cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și Ungariei, Liviu Dragnea va trebui să facă față unui val de proteste din partea opiniei publice nou și diferit.

Cetățenii români au o încredere de patru ori mai mare în Comisia Europeană în comparație cu Parlamentul României, conform unui sondaj INSCOP.

Activarea Articolului 7, pe lângă criza politică va genera rapid și una economică. El reprezintă un semnal de alarmă pentru investitori, pentru bănci, iar economia României e mult mai firavă și mai dependentă de UE decât cea a Ungariei și a Poloniei.

8. Reacția rapidă a Opoziției, care astăzi are o susținere publică mai mare decât majoritatea parlamentară, conform ultimelor sondaje, a ridicat nivelul dezbaterii publice. Reacția a atras atenția cancelariilor europene care, rând pe rând, au început să se miște.

Toate planurile gândite de Liviu Dragnea au o hibă majoră. Niciodată nu se gândește la consecințe.

Astfel ceea ce la început pare o mișcare genială, din punctul de vedere a liderului PSD, se transformă într-un mare eșec politic.

De exemplu, referendumul pentru familia tradițională, un plan în care Dragnea a investit masiv și care i-a explodat în nas. Alt exemplu, cel cu Vitamina D pentru copii, croit să-l scape de eticheta că a furat banii destinați minorilor în dosarul penal în care a fost condamnat în prima instanță pentru angajări fictive, a căzut în comisiile din Parlament.

9. Valul de proteste pe rețelele sociale, luările de poziție și încercarea disperată a televiziunilor de casă ale PSD de a susține acțiunea de compromitere a lui Kovesi au creat un scandal mult prea mare pentru a nu produce noi tensiuni în interiorul PSD, dar și în coaliția de guvernare.

Asta se întâmplă în condițiile în care actuala majoritate parlamentară a ajuns la mâna UDMR, adică la mâna lui Viktor Orban, premierul Ungariei.

Acesta are un atu senzațional în negocierile tensionate cu UE – oricând poate prăbuși guvernul de la București. Adică poate livra Bruxelles-ului capul lui Liviu Dragnea pe o tavă din aur pentru a-și rezolva „unele” probleme.

10. După gafa lui Liviu Dragnea cu punerea sub acuzare a fostului șef DNA, instituțiile europene nu mai pot rata numirea lui Kovesi.

O înfrângere a UE în fața unui condamnat penal ar fi rușinoasă și cu efecte negative pentru întreaga construcție europeană.

Uniunea Europeană ar fi compromisă de un corupt din România. Așa ceva e de neacceptat, mai ales că victoria împotriva lui Dragnea e ușoară și la îndemână.

 

CITIȚI ȘI:

Ambasada SUA: „Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita pe Laura Codruța Kovesi”

FĂRĂ ABUZURI împotriva Codruței Kovesi! Klaus Iohannis atrage atenția Secției anti-magistrați, în care nu are încredere

A glăsuit și coada de topor: Adina Florea – fiică de consilier PSD, favorita lui Tudorel

VIDEO. Tatăl PSD-ist al Adinei Florea a anunțat de anul trecut că fiica sa îi va face probleme Codruței Kovesi!

RĂZBUNAREA LUI TUDOREL: Codruța Kovesi, citată ca suspect de Secția specială a Adinei Florea! Ministrul Justiției recurge la armamentul greu pentru a bloca numirea fostei șefe a DNA la conducerea Parchetului European

Val uriaș de solidarizare cu Kovesi. „E o execuție politică. Secția specială e sluga infractorilor din PSD-ALDE”

„Dacă nu scăpăm de ei, o să scape ei de noi! Și nu o să fie blânzi – ne urăsc mai mult decât îi urâm noi pe ei”

 

 

5 COMENTARII

  1. Va apreciez optimismul, dar lucrurile nu sunt atat de clare la Bruxelles, vorbim totusi de un post important in ierarhia comunitara si nu se poate pleca la drum cu un candidat „schiop”, chiar daca a ajuns pe primul loc in preferintele de vot. Doamna Kovesi, chiar aleasa in functia de procuror sef european, nu va avea niciun fel de imunitate, deci va putea fi tarata si umilita in acesta mizerabila facatura pesedista ani buni. A fost o miscare abila, diabolica, care a reusit, fie ca ne place sau nu. Poate ca, in cele din urma, va opta sa candideze la prezidentiale.

  2. Vineri LCK primeste interdictie de parasire a tarii.
    Va fi un mesaj clar pentru justitie. PSD doreste sa creeze frica si teroare. Europa nu conteaza pentru ei. LCK nu conteaza.

  3. cred ca TIMISOARA TREBUIE SA INCEAPA DIN NOU,DUPA CARE SI CELELALTE ORASE SA I SE ALATURE CRED CA FORTA ESTE ARMA CU CARE PSD-ALDE SE VOR DESFINTA.E NEVOIE CA ROMANIA SA IESE IN STRADA SI PENALII ADUNATI SI INCHISI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here