joi, aprilie 25, 2024
AcasăNews10 ani cu Iohannis pe cap i-au convins pe români că mandatul...

10 ani cu Iohannis pe cap i-au convins pe români că mandatul de 5 ani e prea lung. 82% vor să fie scurtat la 4 ani

-

Cei 10 ani petrecuți de români cu Iohannis în fruntea țării i-au convins pe oameni că mandatul președintelui e prea lung, relevă un sondaj de opinie făcut de INSCOP la comanda News.ro. Cu o zdrobitoare majoritate – 82%! –, românii vor acum ca durata mandatului să fie redusă de la 5 la 4 ani, adică să se revină la ce a fost până în 2004. Însă pentru acest lucru ar fi nevoie de modificarea Constituției și voință politică – lucru care lipsește.

Trecerea de la mandatul de 4 ani la cel de 5 ani s-a făcut în 2003, în timpul regimului PSD – Iliescu – Năstase. Modificarea Constituției a fost adoptată de Parlament și validată într-un referendum foarte controversat, în care au fost numeroase fraude făcute chiar la vedere. La momentul respectiv, se credea (exact cum se crede astăzi) că în 2004 PSD va câștiga en-fanfare alegerile parlamentare, iar Adrian Năstase – alegerile prezidențiale, urmându-i la tron lui Ion Iliescu. Mărirea mandatului pentru președinte la 5 ani era gândită special pentru Adrian Năstase, care urma să preia puterea pentru următorii 10 ani (două mandate a câte 5 ani).

Numai că, în final, n-a fost pentru cine s-a pregătit. Traian Băsescu fiind cel care a învins la prezidențialele din 2004 și din 2009, iar Adrian Năstase a ajuns la pușcărie și a căzut în irelevanță ca politician.

Șocul major a fost administrat opiniei publice din România de către Klaus Iohannis – caracterizat de toți politologii și intelectualii care participă la viața publică drept cea mai mare deziluzie din istoria postdecembristă a țării. Venit în 2014 la putere cu promisiunea că va scoate PSD de la guvernare, va finaliza reformele structurale, va obține eliminarea vizelor pentru SUA și intrarea în Spațiul Schengen și va reforma din temelii sistemul de educație, Iohannis a făcut exact opusul. Ultimii 5 ani au fost un nesfârșit coșmar pentru electoratul pe care Iohannis s-a dovedit că l-a mințit sistematic.

- Advertisement -

În acest moment, opinia publică a ajuns la un asemenea grad de saturație, încât ar vota o nouă schimbare a Constituției.

Conform INSCOP, 82% dintre români vor reducerea mandatului președintelui la 4 ani. Doar 15,3% mai susțin păstrarea actualului sistem, iar restul spun că nu știu  cum ar fi mai bine sau nu au răspuns.

Propaganda PSD-PNL cu „stabilitatea“ și „liniștea“ nu mai prinde la români

O altă concluzie interesantă a sondajului este aceea că, în ciuda formidabilei propagande PSD-PNL, finanțată cu milioane de euro din bani publici, românii sunt în continuare suficient de lucizi încât să nu înghită povestea „stabilității“ și a „liniștii“ cu orice preț.

- Advertisement -

Sunt mai mulți cei care vor ca președintele și premierul să facă parte din tabere politice diferite (49,4%), pentru ca aceștia să se controleze unul pe altul și să le fie mai greu să fure, decât cei care vor ca președintele și premierul să fie din același partid (48,5%), ca să avem „liniște“.

Tabăra celor care vor ca președintele și premierul să fie din tabere diferite se recrutează din rândurile populației cu educație superioară, a celor care lucrează în birouri, locuitorii din marile orașe și București.

Aceste rezultate arată că România s-a schimbat și că scoaterea de la naftalină a sloganului FSN din anii 1990, conform căruia ne trebuie „liniște“ și „consens“, să nu mai fie „scandal“ și dispute politice, nu mai prinde la populație. În spatele „consensului“, în anii 1990 regimul Iliescu – FSN (actualul PSD) a devalizat România, iar mare parte din problemele pe care le avem și azi trebuie căutate în acei ani de „liniște“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Inca o mostenire lasata bravului popor roman marca Iliescu – PSD.

    Iohannis Mandatul 1 – PSD este cel mai rau partid, m-am batut cu el, am coabitat greu, am dat o sansa, …

    Iohannis Mandatul 2 – PSD + PNL este singura solutie pentru stabilitatea Romaniei.

    Te doare capul ce interese au fost crosetate in acesti 10 ani. A tinut de sase pentru hoti, apoi i-a casatorit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -