ZIARISTII.COM, publicație interzisă în Rusia lui Putin! Cei care „driblează” interdicția riscă o amendă de 900 de euro

5
2566
Vladimir Putin

Un cititor fidel al site-ului Ziaristii.com, stabilit la Moscova, ne-a semnalat o situație absurdă: de o vreme, „platforma jurnaliștilor liberi” nu mai poate fi accesată în capitala Rusiei.

O verificare rapidă a dus la o confirmare: și un alt român, din altă zonă a Moscovei, ne-a spus că nu poate deschide Ziaristii.com.

Crezând că ar putea fi vorba de o problemă legată strict de regiunea Moscovei, am făcut o verificare și la Sankt Petersburg. Același rezultat: un compatriot ne-a confirmat că nu poate accesa site-ul Ziaristii.com.

Trei surse diferite, din cele mai mari două orașe ale Federației Ruse.

Primul cititor – căruia, din motive lesne de înțeles, nu-i vom da numele – ne urmărea, totuși, de la Moscova, grație unui sistem ilegal, pentru a cărui folosire riscă o amendă de 900 de euro.

Mesajul său: 

„Ziaristii.com e blocat pe teritoriul Rusiei.Mereu, același mesaj: «Acest site nu poate fi accesat».

Eu trebuie să activez masca VPN ca să pot să citesc articolele (dacă mă prind, mă amendează cu 900 €).

Când apăs pe site, arată indicatorul că începe să se încarce, dar apoi rămâne așa… Am verificat și de pe alt mobil, al altcuiva. Nicio șansă! Iar omul are alt IP, stă în altă parte a Moscovei.”

De ce nu urăște regimul dictatorial din Rusia

Deducția logică este că Ziaristii.com se află pe lista site-urilor interzise în Federația Rusă.

Explicațiia acestei situații: „platforma jurnaliștilor liberi”, lansată pe 1 decembrie 2018 (la aniversarea Centenarului Marii Uniri) de Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, a deranjat autoritățile Federației Ruse prin spiritul său pro-occidental (pro-european, pro-american, pro-atlantic, pro-NATO).

Suntem deosebit de critici cu Federația Rusă, care prin actuala conducere politică – regimul Putin – comite abuzuri și orori de neacceptat în lumea modernă.

Exemple de abuzuri ale Rusiei:

 • ocupă teritorii străine (în Republica Moldova, Ucraina, Georgia);
 • susține politic, diplomatic și militar regimuri tiranice (Coreea de Nord, Venezuela, Iran, Siria etc.);
 • blochează tentativele comunității internaționale de a reinstaura pacea în zone de conflict (Siria, Irak etc.), respectiv de a reinstaura democrația în țări căzute în tiranie (Venezuela, Iran etc.);
 • încearcă să saboteze eforturile de consolidare a Uniunii Europene, susținând mișcări centrifuge (ultranaționaliste, iliberale, antieuropene);
 • refuză să repare rapturile istorice (neretrocedarea Tezaurului României, ambiția de a păstra teritoriile ocupate prin rapt);
 • se implică inacceptabil și nociv în politica internă a României, susținând forțe antidemocratice;
 • finanțează oficine de propagandă gen Sputnik.md;
 • nu respectă tratate internaționale pe care ea însăși le-a semnat (ex.: Tratatul prin care, în 1994, Federația Rusă, SUA și Marea Britanie au garantat granițele Ucrainei, convingând-o astfel să renunțe la arsenalul nuclear rămas pe teritoriul său după destrămarea URSS);
 • guvernează prin teroare, minciună și diversiune, suprimând democrația;
 • deși dispune de resurse naturale imense, își ține majoritatea populației în sărăcie.
Toate acestea, și multe altele, intră în contradicție flagrantă cu declarația noastră de credință, afirmată încă din start: Cine suntem și ce vrem.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Oligofrenul Putin, ţarul roşu al Rusiei comuniste se crede buricul pământului. Un control psihiatric iar dovedi multe boli mintale de care suferă dar atâta timp cât pe lângă el se află oameni fără caracter şi pupincurişti poate să-şi omoare chiar propriul popor cum a făcut-o şi imbecilul Stalin. Un comunist medieval needucat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here