Rusia e pe cale să transforme Venezuela într-o a doua Sirie. A trimis 400 de luptători din trupele speciale în apărarea dictatorului Maduro

2
1367
Nicolas Maduro lângă tabloul predecesorului său, Hugo Chavez, cel care a împins Venezuela spre marxism, criză, haos şi sărăcie

400 de agenți de securitate privați, care derulează misiuni secrete pentru Rusia, s-au deplasat în Venezuela, în ultimele zile, „pentru a-i asigura protecția președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, în timpul protestelor opoziției susținute de SUA”, relatează Reuters.

Cei 400 de luptători au zburat de la Moscova la Caracas, via Havana (Cuba). Ei fac parte din Grupul Wagner, format din foşti militari care au luptat clandestin pentru susţinerea trupelor ruse în Ucraina şi în Siria.

Grupul Wagner nu a comentat informaţiile. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că „nu avem astfel de informaţii”. Dar Moscova nu excelează la capitolul sinceritate.

Cei 400 de agenți paramilitari pot constitui nucleul unor forțe ruseşti mai consistente, a căror prezență în Venezuela să producă şi mai mult haos, împingând țara spre un sângeros război civil. Rusia s-a poziționat din start în apărarea dictatorului Nicolas Maduro, aşa cum în Siria au fost şi sunt de partea dictatorului Bashar al-Assad.

O intervenție militară americană, în favoarea democrației şi a poporului venezuelean (oprimat şi înfometat), ar fi putut duce la o rezolvare rapidă a crizei din Venezuela. Dar implicarea Rusiei complică situația. Tragedia siriană se poate duplica.

Alte ştiri din Venezuela

 • Dictatorul Nicolas Maduro a declarat vineri că este pregătit să-l întâlnească pe șeful Parlamentului, Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri președinte interimar. Guaido a spus că nu va accepta „un fals dialog”.
 • „Mă angajez în favoarea unui dialog național. Astăzi, mâine, oricând (…) voi fi pregătit să merg acolo unde trebuie să merg. Personal, dacă trebuie să-l văd pe acest băiat, mă duc”, a spus Nicolas Maduro într-o conferință de presă, referindu-se la Juan Guaido.
 • Maduro a anunțat ruperea legăturilor diplomatice cu SUA, după ce Washington-ul și aliații săi în regiune au recunoscut autoritatea lui Guaido.
 • Maduro a mai spus că speră ca Statele Unite să respecte ordinul său, respectiv ca toți diplomații nord-americani să părăsească Venezuela. Diplomații SUA au fost văzuți vineri părăsind ambasada din Caracas și îndreptându-se spre aeroport, într-un convoi escortat de poliție.
 • „Poziția exprimată de președintele american, potrivit căreia toate opțiunile sunt deschise în ceea ce privește Venezuela, este una periculoasă. O eventuală intervenție militară trebuie evitată cu orice preț”, a transmis ambasadorul Rusiei la ONU.
 • Secretarul de stat american, Mike Pompeo: „Este vremea ca fiecare națiune să decidă de partea cui se situează. Nu mai e loc de amânări sau alte jocuri. Fie te alături forțelor libertății, fie ești în liga lui Maduro”.
 • Juan Guaido a cerut Armatei să treacă de partea lui, împotriva preşedintelui Nicolas Maduro. De asemenea, Guaido a cerut Armatei să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară.
 • Germania, Franţa şi Spania au anunţat sâmbătă că ar putea să-l recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei dacă Administraţia Maduro nu va convoca alegeri prezidenţiale anticipate în următoarele opt zile. În această situație, Guaido va fi împuternicit să organizeze alegerile.
 • Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Guvernul Spaniei îi acordă preşedintelui Nicolas Maduro 8 zile pentru a convoca alegeri libere, transparente şi democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar care poate convoca aceste alegeri”.
 • Ultimatumul lansat de mai multe ţări europene a fost respins categoric, sâmbătă, la ONU, de regimul Maduro. „Nimeni nu ne va da termene, nici nu ne spune dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul de Externe al Venezuelei, Jorge Arreaza.
 • Uniunea Europeană adoptă poziția țărilor care au cerut regimului Maduro să organizeze urgent alegeri libere. „În lipsa unui anunţ în următoarele zile privind organizarea unor noi alegeri, cu garanţiile necesare, Uniunea Europeană va trece la noi acţiuni, inclusiv în privinţa recunoaşterii conducerii ţării”, a avertizat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
 • Banca Angliei a blocat cererea regimului Maduro de a retrage aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari.
 • Rusia, China, Turcia, Siria şi Iranul au anunțat că susţin regimul Maduro. Moscova îl consideră pe Maduro „președintele legitim al Venezuelei”. Rusia a avertizat SUA că ingerințele în Venezuela sunt „inacceptabile”. Kremlinul a catalogat drept „extrem de periculoase” declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară.

2 COMENTARII

 1. E rau cand uitam ca :in Siria ,Cuba ,Venezuela au fost si sunt baze militare acum Ruse. Ca doua superavioane TU patruleaza periodic cu escala la una din bazele din Venezuela. Voluntarii (fosti combatanti pe diferite teatre de razboi) merg dupa ’89 pe unde vor ei sa vedem :cazacii care au ocupat aeroportul din Pristina ,cazacii ,sarbii ,francezii care au dat o mana de ajutor trupelor speciale ucrainiene (oamenii politicosi fara insemne dar inarmati pana in dinti) desfiintate de fascistii ucrainieni revigorati de V Nuland si Soros (poarta insemnele la vedere). Sa nu amestecam problemele si sa ne lasam pacaliti in concluzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here