Votul în două tururi: câți primari pierd PSD și UDMR, câți câștigă PNL și USR-PLUS. „Ciuma Roșie” va fi decimată!

1
3177

Trecerea la alegeri locale în două tururi ar face ravagii în tabăra PSD, dar ar afecta major și UDMR. În schimb, PNL ar deveni categoric partidul dominant al României, iar USR-PLUS ar lua primării importante. Acestea sunt concluziile ferme ale unei analize făcute de Adevarul.ro, cu completări aduse de Ziaristii.com, pe baza studiilor din „laboratoarele” partidelor.

Decizia de angajare a răspunderii Guvernului pe legea alegerilor locale în două tururi are la bază nu doar o promisiune electorală care trebuie respectată și necesitatea asigurării unei legitimități pentru primari (50%+1 din voturi), ci și un calcul pragmatic al PNL, aflat la guvernare.

Cifrele publicate în această analiză sunt rezultatul unor analize făcute de principalele partide interesate de efectele acestei modificări legislative.

PSD ar putea pierde cel puțin jumătate din numărul actual de primari, dacă se trece la alegeri locale în două tururi. În prezent, PSD are circa 1.700 de primari. Chiar și dacă alegerile ar rămâne într-un singur tur, PSD va pierde câteva sute de primari și nu va mai fi partidul dominant. În două tururi, PSD ar putea fi decimat, ajungând la circa 1.000 de primari (varianta optimistă) sau chiar 600-700 (varianta pesimistă). Partidul se mai așteaptă la o lovitură năprasnică: în două tururi, va pierde primării de orașe mari (gen Craiova, Constanța, Târgoviște, Pitești, Slatina) și va rămâne cu putere administrativă doar în comune și în orașe mici.

UDMR se așteaptă să piardă circa 20% din numărul actual de primari, dacă va fi schimbat sistemul de vot. În prezent, minoritatea maghiară are 211 primari: 196 de la UDMR, 15 de la Partidul Civic Maghiar. În două tururi, maghiarii ar pierde între 25 şi 40 de edili. Explicația e simplă: de regulă, electoratul partidelor româneşti, indiferent de orientarea politică, se va alia în turul 2 împotriva candidatului maghiar. Mizele cele mai mari sunt orașele Satu Mare (cu primar UDMR în prezent) și Târgu Mureș (cu primar ALDE, ex-PNȚCD, ex-PDL), în care ponderea populației maghiare – în jur de 40% – ar face UDMR favorit la alegerile într-un singur tur, dar cu șanse minime în două tururi.

PNL are șanse mari să-și crească numărul de primari (acum are în jur de 1.200) chiar și dacă alegerile rămân într-un singur tur. În două tururi, PNL va face prăpăd, urcând la peste 1.600.

Alianța USR-PLUS poate câștiga orașe mari, universitare, precum București și Timișoara, chiar și la alegeri într-un tur. În două tururi, alianța poate ieși învingătoare și în Craiova, Constanța, Iași etc. Per total, USR-PLUS își poate adjudeca zeci de primării de localități mari, ajungând la un total de ordinul câtorva sute.

Concluzii:

 • Acum, situația numărului de primari este: PSD – 1.700, PNL – 1.200, UDMR – 196, USR-PLUS – 0.
 • După alegerile într-un tur, situația poate deveni: PNL – 1.400, PSD – 1.300, UDMR – 210, USR-PLUS – 50.
 • După alegerile în două tururi, situația poate deveni: PNL – 1.800, PSD – 700, USR-PLUS – 250, UDMR – 160.

Dincolo de primari, mai e și miza consiliilor locale și a celor județene, inclusiv a președinților de CJ-uri. PSD stă încă foarte bine la acest capitol, dar după alegerile din acest an are șanse mari să piardă acest avantaj, devenind un partid nesemnificativ în guvernanța județeană. Mii de consilieri locali și județeni ai PSD își vor pierde mandatul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Arsene de la Neamț, tovarășul lui Dragnea, mai bagă niște bani publici în buzunarele lui Cumpănașu

Meleșcanu, la un pas de dosar penal pentru minciunile ceaușiste colportate la Viena în decembrie 1989

VIDEO. Primul pas în tratarea tuturor formelor de cancer: Celulele T din sânge au un aliat!

Putin ne amenință în stil stalinist: „Vom închide gurile murdare” ale celor ce dezvăluie crimele Armatei Roșii!

Acestui nesimțit îi vom plăti pensie mare și lungă. A fost prins beat la volan și, de ciudă, s-a pensionat la 51 de ani

1 COMENTARIU

 1. La alegerile locale ,ca este intr-un tur sau doua , pana la urma trebuie sa castige comunitatea locală !!!
  Cine este cel mai bun sa castige!
  Nu contează culoarea pilitica!
  Primarii sa NU mai aștepte pomeni de la centru!
  Sa aibă capacitatea managerială de a conduce ( in profit )in beneficiul cetățenilor din localitățile respective!
  Jocul electoral murdar practicat de PSD de atâția ani trrbuie da înceteze!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here