vineri, aprilie 19, 2024
AcasăMainVIDEO. Ședința de la miezul nopții. Două săptămâni fără zboruri spre și...

VIDEO. Ședința de la miezul nopții. Două săptămâni fără zboruri spre și dinspre Italia, de pe toate cele 7 aeroporturi

-

Situație rarisimă, care arată situația periculoasă în care se află România, în contectul internațional cvasi-pandemic: conferință de presă după miezul nopții la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu participarea a trei miniștri – Marcel Vela (Interne), Victor Costache (Sănătate), Lucian Bode (Transporturi) – și a secretarului de stat Raed Arafat (Interne), șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Conferința de presă a avut loc la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în cadrul căreia au fost luate câteva decizii de impact major.

Principalele măsuri adoptate:

 • Stoparea tuturor zborurilor dinspre Italia și către Italia, pe toate aeroporturile din România, în perioada 9-23 martie.
 • Informarea cetățenilor români care sosec din Italia, China, Iran și Coreea de Sud prin frontiera terestră că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu.
 • Se permite accesul în România al cetățenior străini care vin din Italia, China, Iran și Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, sub măsura obligatorie a carantinei.
 • Înaintea îmbarcării, toți pasagerii vor semna o declarație pe proprie răspundere. Refuzul completării formularului sau declararea falsă a rutei de deplasare e pedepsită conform Codului Penal.
 • Luni va fi discutată posibila închidere a școlilor.

VIDEO: Conferința de presă de la MAI

Precizări Marcel Vela

 • Se aprobă stoparea zborurilor dinspre Italia și către Italia, pe toate aeroporturile, din 9 martie în 23 martie.
 • Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran și Coreea de Sud prin forntiera terestră că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu.
 • Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere. Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare e infracțiune pedepsită conform Codului Penal.
 • Se permite accesul în România al cetățenior străini care vin din Italia, China, Iran și Coreea de Sud, prin toate unctele de frontieră, sub măsura obligatorie a carantinei.
 • De la interdicția privind accesul pe teritoriul României sunt exceptate transporturile de marfă de minimum 3,5 tone.
 • Se aplică cele de mai sus și pentru transportul maritim și fluvial.
 • Măsurile se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii.
 • Suspendarea cursurilor în școli va fi analizată în ședința de mâine (luni – n. red.).
 • Pentru școli e decisă deja măsura ca, dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala.
 • Pe varianta aeriană, e foarte simplu de verificat traseul unei persoane. Pe feroviar sau rutier e mai complicat de verificat traseul, dar fac apel la responsabilitatea compatrioților noștri, ei sunt responsabili de sănătatea familiilor lor. Să nu facă ce a făcut un cetățean român care a spus că vine din Germania, dar venea din Italia și era infectat. MAI va intensifica controalele, vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Să nu creadă cineva că, dacă face o declarație falsă, noi o să credem fără verificări în cascadă.
 • E un apel la responsabilitate, dar și la patriotism.
 • Premierul Orban a participat la ședința de azi (a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență – n. red.). La sugestia sa, am decis să extindem anchetele epidemiologice. Vom face anchetele nu doar pe contacții primari, ci și pe al doilea cerc de contacți, mai extins.
 • Să știe cei care fac transport neautorizat, așa numiții «pirați», că avem camere de luat vederi în toate punctele de trecere a frontierei și vom lua măsurile necesare.

Precizări Raed Arafat

 • Județele de graniță au locuri pentru carantină, există un plan pentru suplimentarea locurilor, există chiar posibilitatea de a închiria.
 • Azi, la Oradea, a intrat în carantină un autocar care venea din Milano, din cauză că un pasager avea febră.
 • O parte din persoanele aflate în microbuz cu bolnavul din Galați au fost identificate, am avut și imagini din microbuz. Nu a sunat nimeni la numărul din comunicat, dar Poliția a identificat o parte din pasageri

Precizări Lucian Bode

 • Zborurile spre și din Italia sunt suspendate pentru 14 zile, pentru că așa ne permit regulamentele internaționale.
 • Zborurile vizate sunt la: Roma, Torino, Milano, Bergamo, Treviso, Bologna, Napoli, Florența, Pisa și Catania.
 • Aeroporturile care operau în România: Suceava, Craiova, Cluj, Iași, Bacău, Timișoara, Otopeni.
 • În cazul în care cursele sunt anulate cu mai puțin de 7 zile înainte de zbor, atunci pasagerii vor primi banii înapoi.
 • Mâine vom lua în discuție transportul cu mașinile personale, autobuzul și trenul.
 • Pe transpotul cu autocarul există cursele regulate, unde există licențe de transport, dar și cursele ocazionale, în care operatorul are obligația să anunțe autoritatea rutieră română cu 30 de minute înainte de începerea cursei.
 • La metrou se operează cu maximum de trenuri (63 din 63), timpii de așteptare sunt reduși la minimum posibil. Încercăm să găsim și alte măsuri de fluidizare a accesului la stațiile de metrou. Noaptea se face dezinfecția trenurilor.

Precizări Victor Costache

 • Aceste măsuri sunt firești. Vineri am fost la Bruxelles, la ședința tuturor miniștrilor Sănătății. Cehia și Austria au luat măsuri similare.
 • Deocamdată suntem în primul scenariu epidemiologic, suntem sub 20 de cazuri, trebuie să luăm astfel de măsuri.
 • În cazul studentei din Regie, vom avea rezultatul în câteva ore. Durează vreo 3 ore până avem rezultatul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

 1. foarte bine !!..asa trebuia sa se procedeze de la inceput….acum sa trecem la ceva mai serios !..unii or sa spuna ca sunt niste aberatii …altii, ca numai unui om dus cu mintea poate spune asa ceva….dar ai sa vedem ..gata ???…pornim pe taramul fabulatiei…Ce legatura este intre implementarea retelei 5G si Coronavirusul chinezesc???….aparent nici una,dar..dar…ai sa vedem ce se intampla exact acum un an ,uite ce zic aia de la ” G4MEDIA | Publicat: 14.03.2019, 8:53…SCANDALUL Huawei a cuprins tot globul. „…sa zicem ca a fost un foc de paie,dar cand vine Dumnezeul informaticii pe pamant ,Bil Gates si zice „Un video difuzat de Neflix în 2019 cu Bill Gates prezice un virus care pornește din China și împânzește tot globul”””…parca nu mai e o coincidenta!!!…sa facem putin istorie comunista chinezeasca ..totul a inceput in 2018 cu”Modificările constituţionale impuse de Partid pe 11 martie 2018, deschid calea ca actualul preşedinte chinez Xi Jinping — care a intrat în cel de-al doilea mandat de cinci ani – să poată rămâne la purtere pe timp nelimitat.”…exact acum doi ani!!..uite ce spunea banditul numarul unu al planetei”În alocuţiunea sa , Xi Jinping s-a arătat adept al unui naţionalism chinez, rupând linia tradiţia internaţionalismului şi globalismului comunist prin promovarea culturii tradiţionale chineze şi a valorilor civilizaţiei chineze.””…asta a fost scanteia programului secret al PCC ,de a spiona toata lumea>>>…si prin cine putea s-o faca …?prin Huawei!!!..cum ?.. prin extinderea retelei 5G!!!…SUA și-a avertizat recent aliații că își vor diminua substanțial fluxurile de informații către ei, dacă va permite companiei să participe în proiectele lor de rețele 5G….si de aici la alt virus a un singur pas..de data asta virus uman!!..banda criminala de la Beijing stia de acest virus ,cunostea consecintele raspandirii voite a acestui virus facut in labortoarele mortii din wahan !!..fapt confirmat de Führerul Xi Jinping inca din decembrie 2019…curios ca acum la ei virusul e pe cale de dispartiei ,au avut si au antidotul pentru el,dar a nenorocit lumea intreaga…Deci nu s-a putut cu 5G -ul, va dominam cu Covid 19!!…de ce au creat coronavirusul criminalii de Beijing ???,,,pentru exterminarea opozantilor lui Xi Jinping!!..da ..da..”Campania lui Xi Jinping a distrus structuri obscure din Partid, armată, securitate şi finanţe, aruncând în puşcărie peste 1 milion de cadre de Partid.”si omorand inca cateva milioane…sper sa fie un SF !!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -