luni, aprilie 15, 2024
AcasăNewsCum a ajuns spaima-virusul la Guvern și la Parlament. Strategul, bucătăreasa și...

Cum a ajuns spaima-virusul la Guvern și la Parlament. Strategul, bucătăreasa și „nodul” de la OSIM

-

Coronavirusul dă târcoale Palatului Victoria și Palatului Parlamentului. Se fac deja anchete epidemiologice. Ședințele Comisiei de Învățământ din Senat au fost anulate, iar personalul tehnic a fost trimis acasă.

Este alertă atât la Guvern, cât și la Parlament. Au fost luate măsuri administrative de izolare a suspecților. Ambele cazuri au legătură cu femeia de 42 de ani confirmată duminică a fi infectată cu coronavirus.

Reamintim că femeia respectivă a fost depistată după ce un contact direct al ei – un bărbat de 49 de ani – fusese confirmat, cu o zi în urmă (sâmbătă), ca fiind primul bucureștean infectat cu coronavirus. Bărbatul se întorsese recent din Italia, iar el i-a transmis virusul și femeii de 42 de ani.

Palatul Victoria. Suspecți: strategul și bucătăreasa

La Palatul Victoria, autoritățile sanitare fac verificări cu privire la posibili contacți ai femeii confirmate ieri cu coronavirus din rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului României.

- Advertisement -

Suspecte sunt două persoane: un angajat al Direcției pentru Strategii Guvernamentale și o bucătăreasă de la Palatul Victoria.

Un anunț transmis de Grupul Interministerial de Comunicare Strategică precizează: „În contextul anchetei epidemiologice care este desfășurată în acest moment în legătură cu femeia de 42 de ani din București, confirmată cu coronavirus (COVID-19) în cursul zilei de 8 martie, sunt desfășurate verificări cu privire la posibili contacți ai persoanei din rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului României. Facem precizarea că s-au luat măsuri preventive în acest caz, fiind limitat orice contact cu terțe părți pe care l-ar fi putut avea două dintre persoanele despre care s-ar putea considera că au contact cu femeia de 42 de ani, solicitându-li-se să rămână la domiciliu împreună cu familia”.

Surse guvernamentale, citate de G4Media.ro, spun că este vorba despre un angajat al Direcției pentru Strategii Guvernamentale (contact direct) și de o bucătăreasă de la Palatul Victoria (contact indirect).

- Advertisement -

Primele măsuri luate în clădirea Guvernului:

  • Tot personalul Direcției pentru Strategii Guvernamentale a fost instruit să stea acasă.
  • Activitatea de la bucătărie a fost redusă la minimum.
  • Toate persoanele din cele două zone sunt izolate și testate epidemiologic.

Legăturile bucătăresei cu femeia infectată (depistată ieri): fiul bucătăresei de la Palatul Victoria lucrează în același loc cu femeia de 42 de ani, adică la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Tânărul locuiește în aceeași casă cu mama sa. Deocamdată, au precizat sursele citate, nu există confirmare de infectare cu coronavirus pentru niciuna dintre cele două persoane.

Femeia de 42 de ani confirmată ieri cu coronavirus a fost cel de-al 14-lea caz din România (între timp, totalul a ajuns la 15).

Palatul Parlamentului. Alertă la Senat

Președintele Comisiei pentru Învățământ din Senat, Liviu Pop (PSD), le-a transmis parlamentarilor din Comisie că tot personalul a fost trimis acasă după ce s-a descoperit că soțul unei angajate este coleg, la OSIM, cu femeia de 42 de ani infectată cu coronavirus.

„Vineri a fost depistată pozitiv la coronavirus o angajată de la OSIM, unde lucrează soțul unei doamne angajate la Comisia pentru Învățământ din Senat. Preventiv, toți angajații Comisiei au fost trimiși acasă până la noi directive. În acest context, există posibilitatea să nu putem ține ședința de săptămâna aceasta. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a fost mesajul transmis de Liviu Pop senatorilor din Comisia de Învățământ.

Schema de propagare a virusului

Vom reconstitui traseul transmiterii virusului la instituții centrale din București, la nivel de certitudini sau de suspiciuni. Deocamdată, confirmate sunt două cazuri: un bărbat de 49 de ani (numit generic B49) și o femeie de 42 de ani (F42), angajată la OSIM.

  1. B49 s-a întors din Italia (de la Roma) joi, 27 februarie, cu avionul. Vineri seara s-a prezentat, cu febră, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Sâmbătă a fost declarat pozitiv.
  2. F42 – depistată duminică, 8 martie, ca fiind infectată cu COVID-19 – a luat virusul de la B49.
  3. F42 se află în contact direct cu un angajat al Guvernului, de la Direcția pentru Strategii Guvernamentale.
  4. F42 s-a aflat în contact direct și cu un coleg de la OSIM, a cărui mamă este bucătăreasă la Palatul Victoria.
  5. F42 s-a aflat în contact direct și cu un alt coleg de la OSIM, a cărui soție lucrează la Comisia pentru Învățământ din Senat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -