VIDEO. Minune: lucrările la lotul 1 din Autostrada Sibiu – Pitești sunt în avans față de plan! Cei 13 km ar trebui să fie gata în 2023, dar s-a făcut deja 25% din lucrare

0
1709

În mod absolut surprinzător, lucrările la Autostrada Sibiu – Pitești au demarat cu totul altfel decât ne-am obișnuit: constructorii de la compania austriacă Porr sunt în avans față de graficul convenit prin contract! Lotul 1 din autostradă, proiectat pe traseul Sibiu – Boița și lung de 13 kilometri, a început în luna martie a acestui an și ar trebui să fie gata în martie 2023. Dar constructorii au finalizat deja 25% din lucrare!

Acest tronson nu este unul dificil de executat, dar surpriza oricum rămâne, după nenumăratele experiențe nefericite de până acum. Proiectul tehnic a fost finalizat cu 3 luni mai devreme, apoi s-au realizat deja toate podețele pentru trecerea animalelor mici. Acum se lucrează la terasamente și la structuri.

Autostrada Sibiu – Pitești, așteptată de zeci de ani de Români, se face cu fonduri europene în cea mai mare parte. Guvernele au amânat succesiv demararea lucrărilor. Adrian Năstase a preferat, în 2003, să semneze un contract dubios cu americanii de la Bechtel, pentru Autostrada Transilvania, cu ieșire prin Valea Prahovei și finanțată integral de la buget, dând la o parte Autostrada București – Pitești – Sibiu – Arad, care era pe Coridorul IV paneuropean și finanțată de UE. Până la urmă, contractul cu clauzele sale secrete a dispărut de la Ministerul Transporturilor, Bechtel n-a făcut autostrada, dar a încasat – conform înțelegerii negociate de Năstase – 1,5 miliarde de euro de la România. Acum, lucrările la Autostrada Transilvania sunt reluate cu alți constructori și înaintează într-un ritm lent.

După venirea Guvernului liberal, în toamna anului trecut, lucrările de infrastructură au fost prioritizate, iar în martie s-au început treaba la Autostrada Sibiu – Pitești. Sunt 5 tronsoane, în lungime totală de 121 de kilometri. Tronsoanele 1, 4 și 5 sunt relativ ușor de făcut. Marea dificultate este la tronsoanele 2 și 3, dintre Boița și Tigveni, care străbat efectiv muntele.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce face spume Gâdea: Clotilde Armand taie finanțarea Antenei 3 și cere înapoi banii dați ilegal de Tudorache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here